Revista d'Anàlisi Plural

“Els mercats internacionals són la nostra plataforma de creixement i hem de seguir treballant-hi”

0

Entrevista a Enric Crous Millet, Director General del Grup Damm

Guardonat amb la Creu Sant Jordi 2013, Enric Crous és un directiu en estat de gràcia. El nivell de vendes de Grup Damm –empresa que dirigeix des del 1990- evoluciona favorablement en un moment econòmic de gran complexitat i la marca de cervesa espera continuar creixent gràcies a la inversió en R+D+i com amb les seves emblemàtiques campanyes publicitàries.

Emma Bouisset

Enric Crous, director general de Grup Damm
Enric Crous, director general de Grup Damm.     / CEDIDA

Les vendes de l’exercici 2013 de Grup Damm van superar els 909 milions d’euros (un 1% més que l’any anterior). En el context de caiguda del consum com l’actual, com valoren aquestes xifres?
Considerem que l’increment de l’1% és satisfactori ja que s’ha aconseguit en un context econòmic molt complicat i prolongat en el temps que ha influït i encara influeix en el consum dels sectors en els quals el Grup es troba present.
L’aspecte positiu és que el nivell d’activitat i vendes evoluciona favorablement gràcies a la riquesa i a la varietat del portfoli de marques, productes i activitats del Grup Damm. Això ens permet adaptar l’oferta a les necessitats en canvi constant del consumidor i seguir guanyant quota de mercat, aspecte molt positiu en el nostre negoci.

juntament amb el grup mahou-san miguel i Heineken, controlen el 90% del mercat. Hi ha lloc per al creixement en el sector cerveser?
Sí, encara hi queda espai, sempre i quan es continuï innovant amb productes nous, formats i packagings. Per altra banda, queden les cerveses locals que es diferencien de les marques nacionals i constitueixen un mercat on encara es pot seguir creixent. A Damm disposem de marques locals en altres comunitat autònomes.

La internacionalització ha estat l’aposta de moltes companyies per ampliar mercat. La marca Barcelona, que vostès utilitzen quan exporten la seva cervesa, actualment és una garantia d’èxit? N’hi ha d’altres?
La marca Barcelona és una garantia d’èxit, evidentment, però també hem de comptar amb un bon producte, que es diferenciï de la resta i que estigui associat a un concepte que transmeti un estil de vida com el de “Mediterràniament”. El conjunt de totes aquestes coses ens ha ajudat a trobar el nostre lloc al mercat internacional. Per altra banda, la innovació amb Estrella Damm Inèdit també ens està procurant grans oportunitats fora de les nostres fronteres. Hem sabut buscar noves oportunitats amb la innovació i amb un producte premium.

Des de Grup Damm sempre han defensat la diversificació i la inversió en innovació i desenvolupament com a mesures encertades per a créixer i absorbir l’increment dels costos en alguns factors de producció (l’ampliació del seu centre logístic del Prat al 2012 n’és un exemple). La seva decisió de participar a Pescanova (actualment, en situació d’insolvència) va ser, però, un error?
Damm va entrar a Pescanova perquè considerava que era una empresa modèlica, amb un gran potencial i un gran exemple a seguir. El problema és que estava dirigida per un president que va enganyar els seus accionistes. El model de companyia com a tal, segueix sent bo i l’error, en tot cas, va ser el de confiar en els seus directius.

“Damm va entrar a Pescanova perquè considerava que era una empresa modèlica, amb un gran potencial i un gran exemple a seguir. El problema és que estava dirigida per un president que va enganyar els seus accionistes”

Acaben de participar a la fira Alimentaria. Quines impressions n’han tret? Quins són els reptes de futur que marca el sector?
Els mercats internacionals són la nostra plataforma de creixement i hem de seguir treballant-hi. No és fàcil ni s’aconsegueix d’un dia per l’altre, però anem pel bon camí i estem aconseguint bons resultats. D’altra banda, hem de seguir invertint en innovació, no és fàcil aconseguir productes diferenciadors. La cervesa és un mercat molt madur, però si hi apostes, pots aconseguir una diferenciació respecte dels teus competidors i un exemple clar ha estat Estrella Damm Inedit. Així mateix, hem de seguir treballant en la relació constant entre marca i consumidor. Qui beu una Estrella, beu molt més que una cervesa.

Les fires són una important font de negoci i contactes, però també funcionen com a influent acció de màrqueting, un terreny en el qual Grup Damm -especialista en patrocinar esdeveniments esportius i culturals- es mou com peix dins l’aigua. Amb quin anunci ens sorprendran aquest estiu?
Com bé dius, Damm té una gran capacitat de sorprendre. És per això que, el millor que es pot fer, és saber guardar el secret.

No podem acabar aquesta entrevista sense felicitar-lo personalment, ja que, després de rebre el reconeixement Cecot per la seva trajectòria empresarial al 2013, enguany la Generalitat de Catalunya li acaba d’atorgar un dels màxims guardons, la Creu de Sant Jordi. Com se sent?
Hi ha moltes persones que es mereixen aquest reconeixement, però no li negaré que em sento molt feliç i agraït de rebre aquesta Creu de Sant Jordi.

Els comentaris estan tancats.