Revista d'Anàlisi Plural

“Impulsem el primer clúster de residus a Catalunya”

0

L’Agència de Residus de Catalunya juntament amb ACCIÓ, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa del Departament d’Empresa i Coneixement, hem impulsat la creació d’un nou clúster de l’àmbit dels residus, el primer d’aquest sector a Catalunya.   

Josep Maria Tost i Borràs. Director de l’Agència de Residus de Catalunya


Vam formalitzar l’inici del procés de creació del clúster organitzant una trobada virtual a principis de desembre de l’any passat. Actualment estem en la segona fase del desenvolupament. Durant aquest 2021 s’estan fent activitats cada mes que han de donar com a fruit la creació del clúster a finals d’any. Es tracta d’accions de capacitació, internacionalització, R+D, foment de la innovació o accions interclústers, entre d’altres.

Hem fet una anàlisi estratègica que va analitzar una mostra del sector conformada per 693 empreses que es dediquen a l’àmbit dels residus a Catalunya, que tenen una facturació de gairebé 10.000 milions d’euros i uns 41.000 treballadors. Aquest estudi de l’estat del sector, elaborat entre la Generalitat i la consultora Cluster Development, va constituir el primer pas necessari per crear un clúster.

Pel que fa a l’activitat, les empreses catalanes d’aquest àmbit són majoritàriament gestors de residus (recollida, tractament, etc.), però també n’hi ha que s’especialitzen en els béns d’equip i tecnologies de tractament; la construcció d’infraestructures i instal·lacions per la gestió; la consultoria i enginyeria, i el control i anàlisi.

Des de l’Agència de Residus de Catalunya, considerem que el futur clúster és una molt bona oportunitat per al sector dels residus i que és gràcies a que és un sector prou madur dins l’economia catalana que es pot tirar endavant una iniciativa com aquesta.

ACCIÓ veu que el nou clúster conjuga un sector cabdal, com és el dels residus, amb un gruix d’empreses important i una activitat rellevant des del punt de vista econòmic, amb una estratègia de clústers que s’ha manifestat eficient per millor la competitivitat del teixit productiu català. Catalunya és pionera a nivell mundial en política de clústers, mitjançant el programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ creat fa més de 25 anys. La política de clústers s’ha manifestat robusta per impulsar canvis estratègics en determinats àmbits de negoci, impulsant la seva innovació i fomentant-ne la internacionalització i, en aquest cas, ajuda a la circularitat del sector i de l’economia en general.

Creiem fermament que hem de ser circulars i les empreses han de ser circulars, i és una sort col·laborar amb ACCIÓ a impulsar projectes que vagin en aquesta línia.

El sector dels residus a Catalunya suposa una massa crítica prou rellevant dins el sistema econòmic del país com per plantejar-se impulsar la constitució d’un clúster propi. El sector, a més, té un nou marc de treball derivat de noves normatives i planificacions públiques, que l’obligaran a grans canvis i adaptacions en els propers anys per assolir els objectius marcats.

D’aquesta manera, el nou clúster agruparà el conjunt d’empreses del sector de la gestió de residus, incloent-hi tota la cadena de valor, i que tenen seu social o activitat econòmica de valor afegit a Catalunya. La iniciativa també treballarà conjuntament amb els agents d’entorn del sector dels residus, tant de l’àmbit de la innovació i la recerca com de l’àmbit de la formació, com és el cas de les empreses productores de residus, associacions i gremis, a banda de la mateixa Agència de Residus de Catalunya.

El nou clúster s’emmarca en l’impuls de l’economia circular, que fomenta, entre altres, la reducció dels residus i l’ús eficient dels recursos.

Només amb un sector de residus Catalunya podrà assolir els objectius de imposen les diverses directives europees i els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. No ens ho hem de mirar com a xifres sinó com a el que permetrà el benestar de la societat amb un medi ambient que el puguem gaudir i evitant-ne la degradació continuada. Amb treball podem aconseguir plegats.

Enviar Comentari