Revista d'Anàlisi Plural

Es pot reduir la bretxa de coneixement?

0

Per molts títols, programes o hores de formació emprades sempre queda la mateixa pregunta: com superar la bretxa entre allò que s’explica a l’aula i el que es demana a la feina? La taxa d’atur dels titulats universitaris (segons l’INE) varia segons la branca de coneixement, des del 14,2% en Ciències de la Salut o el 15,4% en Enginyeria i Arquitectura, al 20,4% en Ciències Socials i,

JAVIER TAFUR. Director d´ESCP Europe Madrid campus.


És aquesta bretxa responsable del baix ROI de la formació? És evitable? Ho és, però no tal com ho intenten els teòrics. Es poden fer les coses de manera diferent, amb itineraris personalitzats, mesurant els nivells de competència abans i després dels programes, avaluant l’impacte de la formació en l’eficiència operativa de l’empresa. Es tracta d’aplicar, en la formació, les millors pràctiques d’altres sectors industrials. Es tracta de buscar una experiència motivadora dels participants, que, al seu torn, tingui un impacte (mesurable en ROI) per a l’organització.

Professionals de la docència i la tecnologia amb experiència en el negoci i en la indústria, com el nostre col·lega, el Professor JR Cobo, que fan servir nous enfocaments pedagògics que parteixen de l’aprenentatge reflexiu, desenvolupen habilitats de pensament crític i milloren l’acompliment futur mitjançant l’anàlisi de pràctiques professionals. Aplicant avui metodologies d’e-learning by doing, active learning i adaptive learning, i utilitzant el coneixement i l’experiència adquirits pels usuaris, guien l’aprenentatge a través de preguntes i debats relacionats amb els problemes crítics i recurrents. Així, el coneixement basat en les millors pràctiques es recopila en un entorn de comunitats de pràctica col·laborativa per compartir coneixements amb perfils similars a l’organització i identificar tècniques pràctiques i útils.

La base avui resideix a compartir. Compartir el coneixement entre diferents comunitats; compartir entre persones que comencen juntes un viatge d’aprenentatge en diferents nivells. Els beneficis d’aquest enfocament pedagògic són l’aprenentatge compatible amb l’activitat professional, la resolució de problemes reals i l’intercanvi de coneixements. Es busca la creació de coneixement, la construcció d’equips i, per descomptat, disminuir la corba d’aprenentatge per a nous professionals.

Enviar Comentari