Revista d'Anàlisi Plural

Biblioteca Empresarial: Entrevista a Pedro Bermejo

0
Pedro Bermejo.
Pedro Bermejo.

“Un dia a Nova York vaig topar-me amb un llibre sobre economia amb un cervell dibuixat a la portada que em va cridar molt l’atenció. Sense saber realment de què anava la neuroeconomia, el vaig comprar. Després vaig esbrinar que només hi havia set obres sobre aquesta disciplina al mercat”, ens explica Pedro Bermejo. Ell mateix va escriure la vuitena, l’any 2009, i ara publica les recents troballes al seu darrer llibre.

Text: Berta Seijo


En poques paraules, què és la neuroeconomia?
És la part de la neurociència que s’encarrega d’estudiar com prenem les decisions en general. Malgrat això, per motius obvis, on té més repercussió és al món empresarial, sobretot a les finances i el màrqueting.

De quina manera està present la neurociència a les empreses?
Si sabem com prenen les decisions els nostres consumidors, serem capaços de crear productes adaptats a ells i potenciar la rendibilitat de les nostres empreses. Fins i tot en inversions econòmiques, existeixen una gran quantitat d’emocions que podem arribar a controlar.

I, a nivell intern, què pot aportar aquesta disciplina al dia a dia de les empreses?
Per exemple, la neuroeconomia proporciona coneixements als gerents per augmentar la productivitat dels empleats -podem saber les hores del dia en què estan més receptius-, configurar els equips de treball o nomenar els líders.

Al seu llibre dedica un capítol sencer a les diferències entre homes i dones. Realment divergim tant en la presa de decisions?
El fet de tenir més quantitat de testosterona fa que els homes siguem més competitius i arriscats per naturalesa i, com a resultat, tenim més desenvolupada la capacitat de lideratge. D’altra banda, als equips formats només per dones, la majoria de decisions acostumen a prendre’s per consens; és més complicat que aparegui aquest figura de líder agressiu. L’autoestima també està relacionada amb la quantitat de testosterona. En definitiva, depenent del tema que haguem de gestionar, és millor formar un equip amb més dones o més homes, o escollir un líder d’un sexe o d’un altre.

Segons el seu punt de vista, estem davant d’una ciència amb futur?
Empreses importants estan invertint en l’estudi de tècniques per esbrinar què mou la presa de decisions dels seus clients, i cada vegada hi ha més estudis científics i una major aplicació pràctica de tot allò que sabem sobre el cervell humà. Tot i això, hi ha una gran quantitat d’intrusisme: metodologies com el coaching envaeixen moltes vegades l’espai de la neuroeconomia.

Neuroeconomía. Cómo piensan las empresas. Pedro BermejoEl metge de les decisions correctes
Pedro Bermejo és neuròleg, Doctor en Neurociències per la Universitat Autònoma de Madrid i Màster en Biologia del comportament per la Universitat Pablo de Olavide. Actualment, exerceix com a metge a diversos hospitals i presideix l’Associació Espanyola de Neuroeconomia i Neuromàrqueting. Entre les seves obres més destacades, trobem Cerebro rico, cerebro pobre (Cultivalibros, 2011) i Tu dinero y tu cerebro (Conecta, 2013).
Neuroeconomía: Cómo piensan las empresas
Pàgines: 220
Editorial: LID Editorial Empresarial
ISBN: 9788483569603

Enviar Comentari