Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Lluís Puig, alcalde de Palamós

0
Després de més d’una dècada de govern socialista, Lluís Puig, militant d’Esquerra Republicana de Catalunya, va agafar les regnes de l’Ajuntament de Palamós el 2015. Tot i que des de fa anys ha participat activament en la vida associativa i cultural de la vila, Puig engega una nova etapa en la qual les portes del consistori estan obertes a la transparència i a la participació ciutadana, una molt bona notícia per als més de 17.000 habitants que conviuen en aquest municipi de 14 km2 situat al Baix Empordà.

Text: Berta Seijo
Fotos: Ajuntament de Palamós / Shutterstock


Governen amb minoria gràcies al pacte amb altres formacions polítiques. Fins ara, com valoraria el treball d’aquest primer any de legislatura?
Aquest primer any s’ha pogut treballar molt i bé, i tirar endavant diversos projectes. La coalició entre ERC i CiU ha quallat des del primer moment fruit de l’esperit de treball dels integrants d’aquest equip de govern. En l’àmbit de potenciació econòmica i d’ocupació vull destacar el reforç de la Borsa de Treball municipal, els cursos de formació laboral amb pràctiques en empreses, la implementació d’un servei d’orientació professional per a persones a l’atur, així com un espai de recerca de feina amb formació en noves tecnologies i comunicació, o bé la creació de nous cicles formatius de FP. Iniciatives que se sumen a l’activació de la contractació destacant una davallada del 10% de l’atur a Palamós respecte a l’any passat.

palamos-ok

Tinc entès que la transparència és un dels focus d’interès d’aquest mandat. Afirmeu que un dels vostres objectius és facilitar tota la informació possible als ciutadans i que aquests participin en la presa de decisions de l’Ajuntament. Sona bé, però, de quina manera ho esteu duent a terme?
Més enllà de la posada en marxa del portal de la transparència i millora de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, hem fet arribar la informació detallada del pressupost municipal a tots els habitatges de Palamós. Des de l’equip de govern incentivem les reunions amb el veïns directament als barris, amb atenció directa als ciutadans per part d’alcalde i regidors. L’Ajuntament de Palamós està desplegant un pla de millora de la comunicació digital, i potenciem la participació ciutadana mitjançant el Consell de Participació Ciutadana de Palamós amb propostes com el disseny de parcs infantils nous o el model de decisió d’asfaltatge.

“Hem d’aconseguir que els passatgers coneguin Palamós abans de desembarcar.”

Per aquests mesos d’estiu es preveu que Palamós sigui escala d’una desena de creuers. Quina és la repercussió d’aquesta arribada de visitants estrangers per al municipi? I de quina manera creieu que podríeu augmentar aquesta xifra per tal que l’impacte econòmic a la vila fos major?
La repercussió és gran sobretot en aquells vaixells que porten una gran quantitat de passatgers, però cal treballar amb les companyies per aconseguir que els passatgers coneguin Palamós abans de desembarcar. Cal cercar estratègies per fer que la despesa per visitant augmenti, i per exemple, que sigui consumidor de la nostra gastronomia. Tenim un entorn natural i paisatgístic privilegiat i aquest és un valor que les companyies tenen molt en compte i seguim treballant en la promoció del nostre destí de manera conjunta amb les institucions i els sectors implicats. La designació de Port Shengen que s’ha atorgat al nostre port obre noves oportunitats en creuers però també per a iots de gran eslora.

despieceQuin lloc ocupa el comerç a Palamós?
El sector serveis és importantíssim. I el comerç té un pes vital en l’economia del municipi com a dinamitzador social de la vila. Ara bé, el nostre objectiu és potenciar el de proximitat enfront de la franquícia i la gran superfície.

“Més enllà de la posada en marxa del portal de la transparència i millora de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, hem fet arribar la informació detallada del pressupost municipal a tots els habitatges de Palamós.”

Per últim, quin és l’actiu principal del vostre municipi i el repte més gran que voleu abordar abans que finalitzi la legislatura?
Busquem la desestacionalització del nostre visitant i per això hem d’apostar per nous mercats turístics, sobretot en temporada mitja: turisme gastronòmic, de salut, d’esports nàutics, etc. En aquest sentit, també treballem per millorar i fomentar els camins de ronda, les vies verdes, les campanyes gastronòmiques i les fires temàtiques, o les ofertes d’esports nàutics en temporada mitja destinades a mercats del centre i del nord d’Europa.

Enviar Comentari