Revista d'Anàlisi Plural

Catalunya, una potència educativa mundial

0
Ara que tenim sobre la taula un llarg i intens debat al respecte de la consulta a la societat catalana sobre la possible independència de Catalunya, m’ha semblat interessant fer una ràpida reflexió sobre el que passaria en un sector d’activitat econòmica tan rellevant com és el de l’educació superior i, en concret, el de les Business Schools. Ja sé que no tots els sectors ni les empreses del mateix sector tenen el mateix mercat ni el mateix tipus de clients, però penso que hi ha reflexions que es poden extrapolar d’un sector a un altre.

monempresarial-david-parcerisas

David Parcerisas
President del patronat de la
Fundació Privada Universitària EADA

Per diversos fets històrics, la ciutat de Barcelona concentra un dels clústers més importants del món pel que fa a escoles de negocis. A finals de la dècada de 1950 es van crear a Barcelona escoles que, mig segle després, han excel·lit a nivell internacional dins de la seva especialitat.
Avui en dia, l’èxit d’aquestes institucions no esdevé servir al mercat local, regional o espanyol. El seu èxit rau en haver aconseguit posicionar-se clarament com a referents de qualitat en el mercat internacional.
Segons les dades publicades recentment en un estudi de ESADE MBA City Monitor, Espanya seria el tercer país del món a atreure estudiants d’MBA, amb 1.355 per any i darrere només del Regne Unit, amb 1.582, i molt lluny dels EUA, amb 10.135. Per darrere quedarien Canadà, amb 1.135; França, amb 855; Singapur, amb 668, i la Xina, amb 563.
Dins d’aquest rànquing cal destacar que Barcelona és la cinquena ciutat del món en concentració d’escoles de negocis, després de Chicago, Londres, Nova York i Boston.
Més de 50 anys de feina i esforç són els que han permès que institucions com ESADE, IESE i EADA, a Barcelona, tinguin una visibilitat internacional, un prestigi reconegut, les acreditacions més importants pel que fa a qualitat, ocupin llocs capdavanters en els rànquings internacionals i, el que és més important, siguin capaces d’atreure estudiants de tot el món, que les trien entre centenars d’opcions d’altres ciutats.
Quan em pregunten com hem aconseguit arribar fins aquí, trobo un petit decàleg que em sembla interessant:

ESADE, IESE i EADA, totes a Barcelona, tenen una gran visibilitat internacional.
ESADE, IESE i EADA, totes a Barcelona, tenen una gran visibilitat internacional.     / SHUTTERSTOCK.

1.-Les tres institucions de Barcelona són privades.

2.-No tenen ni les rigideses ni les restriccions pròpies de les institucions públiques i, per tant, tenen graus de flexibilitat més grans.

3.-Es van fundar en moments de gran creixement del mercat interior (a finals dels anys 50) i van poder consolidar la seva posició dins del seu propi territori.

4.-Això es va fer en estreta col·laboració amb el teixit empresarial i, per tant, són institucions acostumades a “escoltar” el mercat i a dissenyar productes a partir de les necessitats dels seus clients.

5.-La competència local ha estat sempre percebuda com a positiva i ha obligat a millorar constantment, buscant referents d’excel·lència en altres països.

6.-Fa més de 20 anys que van començar el procés d’internacionalització i avui el seu mercat és tot el món.

7.-Amb aquesta visió global, molts programes es fan íntegrament en anglès, que s’ha convertit en l’idioma de relació internacional.

8 .-En èpoques difícils han continuat invertint per atraure el talent dels millors professors i, també, dels millors alumnes. En definitiva, han invertit en una política a llarg termini que no està al servei de les properes eleccions i que també dóna fruit a llarg termini.

9.-Han construït un network d’antics alumnes al voltant del món i les xarxes socials que els permeten mantenir viu un col·lectiu que dóna suport a la institució.

10.-S’han dotat de gestors professionals, que més enllà de les ideologies i valors propis de cada institució, són persones de reconegut prestigi en el sector, altament respectats a nivell internacional.

Si fem les coses ben fetes, i aquest sector n’és un bon exemple, en un món globalitzat les veritables fronteres no són polítiques. Les úniques fronteres són les de la qualitat, la feina ben feta, la recerca de primera fila, l’esperit de superació, l’esforç i el compromís.
Les persones de qualsevol lloc del món que vulguin una educació de qualitat poden trobar aquí allò que busquen amb el valor afegit d’un entorn d’acollida únic en el món: la ciutat de Barcelona.
Assegurem la qualitat d’allò que fem amb esforç, dedicació i creativitat. A partir d’aquí, el futur està garantit, independentment d’on posem les fronteres.

Els comentaris estan tancats.