Revista d'Anàlisi Plural

Una economia forta a Europa i al món

0
Artur Mas i Gavarró, president de la Generalitat de Catalunya
Artur Mas i Gavarró, president de la Generalitat de Catalunya.     / R.MORENO.

Artur Mas i Gavarró

Catalunya i els catalans, per història, per vocació i per trajectòria, ens sentim profundament europeus i hem defensat sempre aquesta mentalitat. Ens hem implicat d’una manera estreta en la construcció d’Europa i ara és el moment de reforçar aquest vincle. Les eleccions del proper dia 25 de maig són una oportunitat perquè demostrem novament que Catalunya és i serà el millor aliat per construir l’Europa del futur.
Des de Catalunya veiem aquest futur europeu com una veritable unió d’Estats, uns Estats Units d’Europa, recollint l’esperit fundacional de Monnet i Schuman. Una Europa federal, amb menys poder per als estats i més per a les regions, i una Europa participativa i dels pobles. Caldrà veure si aquesta unitat política serà possible o no, però, si no ho fos, Catalunya aspira que se’ns reconeguin les mateixes prerrogatives que tenen altres països europeus amb característiques semblants a nosaltres, com és el cas d’Àustria o Dinamarca. Aquesta és la nostra aposta com a país.
Perquè Catalunya pot aspirar a aquest estatus. Som una antiga nació d’Europa, que hem sabut mantenir els nostres trets d’identitat al llarg de la història, i som, en aquests moments, el territori del sud d’Europa més ben preparat i amb capacitat de lideratge com a motor de recuperació econòmica.
És cert que encara hi ha boires que enterboleixen l’horitzó, però, després de sis anys de dura recessió econòmica, es comencen a observar els primers símptomes d’un canvi de tendència, que, amb molta prudència, crec que poden marcar clarament l’any 2014.
Aquests símptomes de recuperació es perceben en un millor funcionament de l’economia, en una reducció de l’atur i en una major possibilitat de creació de llocs de treball. No podem llançar les campanes al vol en el tema de l’atur, perquè és una ferida que encara afecta moltes famílies del nost re país, però hi ha alguns canvis que ens fan mirar el futur amb una mica d’esperança; per exemple, la millora de l’economia a Catalunya, que en el tercer trimestre del 2013 ha recuperat el creixement positiu en termes trimestrals en un 0,2%. Va ser el primer creixement del PIB català en nou mesos.

“Les eleccions del proper dia 25 de maig són una oportunitat perquè demostrem novament que Catalunya és i serà el millor aliat per construir l’europa del futur”

Aquestes no són les úniques dades positives. L’any passat l’economia catalana va liderar les exportacions amb gairebé una tercera part del total de l’Estat espanyol. Les pimescatalanes saben que, per ser fortes a dins, s’ha de sortir també a l’exterior i això està sent la punta de llança de la recuperació econòmica del país. El turisme, un altre sector clau, va créixer l’any passat fins a arribar als 15,6 milions, un 8% més que el 2012. De tots els turistes estrangers que va rebre l’Estat l’any passat, més del 25% van venir a Catalunya. I vam ser també capdavant er s en alt r es camps com en el de patents registrades o la captació de fons europeus per a recerca.
Si hi ha un sector que denota, sobretot, la confiança que es té en l’economia catalana és la inversió estrangera. Catalunya és líder a Europa en la captació d’aquesta inversió, que ha anat creixent sense parar en aquests últims anys. Aquestes dades posen de manifest un fet important i és que el procés que està vivint Catalunya a favor del dret a decidir el nostre futur polític no preocupa en absolut els inversors ni representa cap fre o barrera a les nostres exportacions.
Així doncs, una economia que lidera tots aquests camps és una economia sòlida, que avança, que és atractiva i té molt actius, però ara, el que ens falta són els instruments per donar més força i empenta al país, per tenir més capacitat de ser locomotor i anar endavant; en definitiva, per fer de Catalunya un país referent i capdavanter a Europa i al món.
És aquesta falta d’instruments per fer el salt definitiu que necessita l’economia catalana el que està empenyent a una majoria de la societat catalana a dur a terme el procés de transició nacional que creiem que el país necessita. Volem ser un país normal, volem poder decidir el nostre futur. Per això, ens cal anar a Europa a buscar aliats per defensar el nostre dret a decidir. I hi anem amb la millor carta de presentació: amb un projecte pacífic, il·lusionant, democràtic i amb un suport civil i popular majoritari.
A Europa impacta molt aquesta forma democràtica, pacífica i il·lusionada de presentar-nos, perquè ella mateixa s’ha construït sobre els valors dels drets de la llibertat, la democràcia i la pau. Amb la consulta del proper dia 9 de novembre i la transició posterior que comporti, Europa té una oportunitat per tornar a demostrar a la resta del món les seves grans qualitats i capacitats per fer front als desafiaments pacíficament, democràticament i amb esperit de llibertat.

Els comentaris estan tancats.