Revista d'Anàlisi Plural

Grup Alimentari Guissona Un model integrat únic al món

0
Format per la Cooperativa Agropecuària de Guissona, la Caixa Rural, Oriol Amat. Catedràtic d'Ecpnomia de la Universitat Pompeu Fabra.la Corporació Alimentària Guissona, les fundacions Agropecuària i bonÀrea, Serveis Agropecuària d’Assegurances i Serveis Mèdics Guissona, Grup Alimentari Guissona és el grup de capital català més important en el sector de l’alimentació. A nivell estatal, és líder del sector carni i és la segona empresa del sector de pinsos. La Corporació també és la primera empresa de Lleida i la primera empresa alimentària espanyola per volum de facturació a Espanya.

 
 
Texto: Oriol Amat. Catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra.
Fotos: Cedidas
 
 

ELS ORÍGENSmon-empresarial-003-logo-guissona
La història del Grup Alimentari Guissona comença l’any 1959 quan un grup de pioners liderats per Jaume Alsina, l’actual president, inicia l’activitat ramadera per complementar els ingressos fluctuants de les activitats agrícoles i funda la Cooperativa Agropecuària de Guissona (CAG). Tres anys després, aquest mateix grup crea Caixa Guissona, una caixa rural que s’ha caracteritzat sempre per dur a terme una política prudent, fet que explica la seva ràtio de capital principal –actualment és del 26,14%, superant àmpliament el 8% de mínim requerit per les autoritats monetàries-, i també al 1962 construeix la primera fàbrica de pinsos de Guissona -avui el Grup ja disposa de nou fàbriques a les províncies de Lleida, Tarragona, Barcelona i Saragossa-.

Les primeres botigues bonÀrea van obrir l’any 1994. Aquest era un repte important, ja que en tenir establiments propis es perdien els supermercats com a clients. Però avui Grup Alimentari Guissona ven el 75% de la producció pròpia a través de les 429 botigues bonÀrea i cada setmana passen per algun dels seus establiments 1,2 milions de clients, el 85% dels quals són catalans

Però no s’atura aquí l’expansió de la companyia de Guissona: l’any 1964, l’empresa inicia la comercialitació d’ous, porcs i pollastres; al 1965 es comencen a prestar serveis tècnics per al bestiar i adobs per al camp; un any més tard es posa en marxa una flota de vehicles propis i els contractes amb els socis per a la producció de pollastres i d’altres animals, i al 1967 la Cooperativa ja disposa d’escorxadors propis, de manera que al 1975 es dóna el tret de sortida a l’activitat dels elaborats carnis.

LA MISSIÓ
Transports Grup GuissonaLes primeres botigues bonÀrea obren l’any 1994. Aquest era un repte important, ja que en tenir establiments propis es perdien els supermercats com a clients. Però abans d’arribar a establir aquesta fórmula de comercialització, l’empresa n’assaja moltes d’altres com ara la venda a domicili, la venda cash a professionals, etc. Avui, Grup Alimentari Guissona ven el 75% de la producció pròpia a través de les 429 botigues bonÀrea i cada setmana passen per algun dels seus establiments 1,2 milions de clients, el 85% dels quals són catalans.
mon-empresarial-003-cronologia-guissona
mon-empresarial-003-cronologia-grup
mon-empresarial-003-industria-alimentariaMés apostes de la companyia: les benzineres -la primera es posa en marxa l’any 1991, i avui ja n’hi ha 41-; l’Àrea Promocional a Guissona -amb supermercat, bufet, rentat de cotxes i benzinera per promocionar la imatge i vendre productes-, que s’inaugura l’any 1996; Seguros Agropecuaria de Guissona, SL, i la Fundació Privada Agropecuària de Guissona, una entitat sense afany de lucre que presta serveis d’assistència mèdica-sanitària, ja que compta amb un centre de salut mèdic-sanitari i una residència geriàtrica.

Tot el cicle de Grup Alimentari Guissona està certificat amb l'ISO 9000 i l'ISO 22000, que són garanties de qualitat i seguretat alimentàries. També disposa de l'ISO 14000 per a temes mediambientals i l'OHSAS 18001 de prevenció de riscos laborals.
Tot el cicle de Grup Alimentari Guissona està certificat amb l’ISO 9000 i l’ISO 22000, que són garanties de qualitat i seguretat alimentàries. També disposa de l’ISO 14000 per a temes mediambientals i l’OHSAS 18001 de prevenció de riscos laborals.
A més, l’any 1999, la CAG crea la Corporació Alimentaria Guissona, SA, aportant les seves activitats de pinsos i escorxadors. Els principals accionistes en són la CAG (16%), Caixa Guissona (2%) i la resta del capital és de 4.000 socis de la CAG i un miler de treballadors de les diferents empreses del grup. Dins d’aquest organisme, l’activitat de producció d’aus i bestiar és realitzada pels socis de la CAG (Cooperativa). Uns socis que reben tots els serveis tècnics de la Corporació a la qual venen tots els seus productes. En canvi, la Corporació s’encarrega de les activitats de producció de pinsos, transformació càrnia i comercialització a través de les botigues bonÀrea i restaurants propis. En l’actualitat el Grup té una gamma de més de 1.000 productes.
Finalment, l’activitat de Grup Alimentari Guissona s’expandeix fins a abarcar també l’àmbit social amb iniciatives com ara l’esponsorització d’activitats esportives de Guissona, l’assistència a gent gran a través de la Fundació Agropecuària de Guissona o la construcció d’habitatges assequibles o d’un camp de golf, entre d’altres. A més, al llarg d’aquests anys, el Grup ha estat distingit amb diversos premis, com el de la Millor Empresa d’Alimentació Espanyola, lliurat pel Ministeri d’Agricultura l’any 2006, o el Premi FUNDE per la creació de llocs de treball, concedit per l’Associació d’Empresàries, Directives i Professionals l’any 2010.

ELS TRETS DIFERENCIALS
Entre els principals factors que expliquen l’èxit del Grup, en destaquem els següents:

• És una empresa de grans dimensions: ja des dels inicis, Jaume Alsina, tot just acabats els estudis de Veterinària, va tenir la visió estratègica que calia arribar a ser una empresa de grans dimensions, i per això sempre ha utilitzat la planificació estratègica amb aquest objectiu. Així, una de les forces d’innovació del Grup han estat les visites constants, per aprendre, a empreses nord-americanes i europees. I en aquest sentit diversos guardons com el Premi ASTER de Trajectòria Empresarial, concedit el 2011 per l’ESIC, i la Creu de Sant Jordi, concedida el 2010 per la Generalitat de Catalunya, entre d’altres, l’avalen.
D’altra banda, avui dia, la Cooperativa té 12.040 socis, que són agricultors i ramaders, i el Grup ofereix 4.405 llocs de treball directes i 1.700 més a les botigues franquiciades. Guissona és la primera població de tot Espanya que té més immigrants que autòctons. Els immigrants procedeixen de més de 48 països diferents, sobretot d’Ucraïna i Romania, i tot i així no hi ha conflictes racials. Un dels motius que explica aquesta no conflictivitat és que a Guissona hi ha treball per a tots gràcies al Grup Guissona, ja que la taxa d’atur de la població és del 2%, menys d’una dècima part de l’atur que hi ha a Espanya.

Des dels inicis, Jaume Alsina va tenir la visió estratègica que calia arribar a ser una empresa de grans dimensions, i per això sempre ha utilitzat la planificació estratègica amb aquest objectiu. Una de les forces d’innovació del Grup han estat les visites constants, per aprendre, a empreses nord-americanes i europees

mon-empresarial-003-magatzem-guissona• La direcció funciona per objectius i incentius: aquests són elements motivadors. Cada secció del Grup (botigues, benzineres, camions…) és un centre de beneficis que compra i ven a preus de mercat, dins o fora del Grup.

• Té un model d’integració únic al món: l’empresa té un procés totalment integrat, horitzontal i verticalment, del camp a la taula.

L'empresa aspira a duplicar l'activitat en els propers anys.
L’empresa aspira a duplicar l’activitat en els propers anys.
• El Grup es mou per la productivitat i la qualitat: la passió per la productivitat explica els costos reduïts. Tot el cicle productiu de Grup Alimentari Guissona està certificat amb l’ISO 9000 i l’ISO 22000, que són garanties de qualitat i seguretat alimentàries. També disposa de l’ISO 14000 per a temes mediambientals i l’OHSAS 18001 de prevenció de riscos laborals. L’empresa va ser una de les primeres companyies europees a obtenir aquesta certificació per a tota la cadena alimentària.

• Disposa d’un comitè de reducció de costos: des de fa molts anys, aquest comitè té l’objectiu de reduir els costos cada any entre un 5% i un 10%.

• Els preus de venda són baixos pel fet de treballar sense intermediaris: concretament són bastant més baixos (entre un 30% i un 35%) que els de la competència com a conseqüència del procés integrat que elimina intermediaris. Com a mostra es pot indicar que als restaurants bonÀrea es pot menjar en règim de bufet obert per cinc o sis euros.

• Les botigues funcionen en fórmula de franquícia: d’aquesta manera s’ha pogut créixer ràpidament en un termini molt curt de temps. Aquestes botigues estan ubicades a Catalunya, Aragó, Castelló, Madrid, Guadalajara i Andorra.

La major part dels excedents del Grup Alimentari Guissona s’han destinat sempre a reserves per tal d’incrementar l’autofinançament. D’aquesta manera, a l’empresa no li ha calgut endeutar-se per fer les inversions i créixer

mon-empresarial-003-evolucio-vendes• Potencia una estratègia de màrqueting boca-orella: i és que el Grup no ha invertit mai massa en publicitat, ja que la discreció ha estat un dels seus trets característics. En canvi, ha prioritzat el turisme industrial a fi que els visitants de la fàbrica, els socis i els clients siguin la millor publicitat.

• Practica una política financera prudent: la major part dels excedents del Grup s’han destinat sempre a reserves per tal d’incrementar l’autofinançament. D’aquesta manera, no ha calgut endeutar-se per fer les inversions i créixer. La política de dividends ha estat, en termes generals, distribuir als accionistes prop d’un 20% dels beneficis. En els darrers anys, el valor de les accions de la Corporació s’ha multiplicat per quatre.

mon-empresarial-003-fitxa-guissonaEL VEREDICTE
En conjunt, Grup Alimentari Guissona és un grup que sap generar valor per als seus socis, treballadors i accionistes, i que contribueix d’una manera decisiva a elevar el nivell de renda a l’agricultura. Entre els seus reptes de futur hi figura notablement l’interès per seguir creixent. Per això, el somni de Jaume Alsina és que l’empresa dupliqui l’activitat al llarg dels propers anys.

Enviar Comentari