Revista d'Anàlisi Plural

Quan compaginar família i treball és possible

0
Cada cop es fa més palès que una millor gestió del temps resulta beneficiosa per a tots els actors socials. Per això, el nombre d’empreses que aposten per incorporar a la seva política de RSC mesures de conciliació laboral i familiar i les iniciatives institucionals per promoure aquestes pràctiques no paren d’augmentar.

monempresarial-155-conciliacio-laboral-familiar

Berta Seijo

Coincidint amb la celebració de l’”Any de la Família”, una commemoració a nivell internacional que situa les necessitats del nucli familiar al centre de l’atenció pública, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat el naixement del “Pacte del Temps”, un acord que emplaça a patronals, sindicats i agents socials a emprendre mesures com, per exemple, la racionalització dels horaris laborals. L’objectiu d’aquesta iniciativa, que ja compta amb 154 adhesions, és, entre d’altres, aconseguir adaptar els horaris dels serveis a les necessitats de les persones i treballar conjuntament amb les empreses i entitats de la ciutat de manera que s’aconsegueixi conciliar d’una vegada per totes la complexa equació entre vida personal, familiar i laboral.

El “Pacte del Temps” emplaça a patronals, sindicats i agents socials a emprendre mesures de racionalització dels horaris laborals

En aquest sentit, però, no és la primera vegada que el Consistori barceloní promou plans que busquen facilitar una millor gestió del temps que beneficiï tant a treballadors com a empresaris. Des del 2006, la Xarxa NUST (Nous Usos Socials del Temps), impulsada per la Regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, reconeix i promou la tasca d’aquelles empreses conciliadores, i des del 2002 atorga el Premi “Barcelona a l’Empresa Innovadora en Mesures de temps i Conciliació”, que l’any passat va guardonar, per exemple, la consultora de RH Criteria o Gaes.

Avui, la Xarxa ja suma més de 90 membres (entre pimes i grans corporacions) de diferents sectors. Món Empresarial ha parlat amb tres d’elles per conèixer de primera mà 1. quines mesures de conciliació apliquen i 2.quins resultats els estan reportant.

 

Víctor Manuel Tatay

director regional ADECCO, proveïdor mundial de solucions en RH
Víctor Manuel Tatay, director regional ADECCO

“Sentir-se a gust implica un increment en la productivitat”

1. “Estem molt satisfets d’haver canviat el nostre horari d’oficina perquè els empleats puguin finalitzar la jornada una hora abans o fer possible les reduccions de jornada voluntàries. De la mateixa manera, hem posat al servei de la plantilla una oferta de beneficis socials que afavoreixen la conciliació, dels quals també poden fer-ne ús cònjuges i fills. Recentment, hem incorporat la tarda lliure d’aniversari i hem millorat l’equipament dels treballadors perquè puguin gaudir de major autonomia.”
2. “Sentir-se a gust implica un increment en el nivell de compromís i motivació dels empleats i, fins i tot, en la productivitat i la retenció del talent.”

Elena López

directora INGENIERÍA SOCIAL, consultoria experta en RSC
Elena López, directora INGENIERÍA SOCIAL

“El personal s’implica més i està més disponible”

1. “La conciliació i la gestió del temps són dos factors que tenim molt presents. Per això, tots els empleats tenen horaris totalment flexibles. El teletreball és una mesura que hem adoptat per a aquells casos en què traslladar-se a l’oficina esdevé un inconvenient.”
2. Oferir la possibilitat d’autogestionar el teu temps dóna una sensació de llibertat que repercuteix molt positivament en el rendiment a la feina i en l’augment de l’eficàcia i la productivitat. Hem pogut comprovar com el personal s’implica més i està més disponible; amb aquestes mesures hem enfortit el sentiment de pertinença dels treballadors a l’empresa”.

Mireia Rodón

cap del Departament de Centres Cívics de QSL, empresa especialitzada en la gestió cultural
Mireia Rodon, cap del Departament de Centres Cívics de QSL

“La comunicació és imprescindible perquè una bona pràctica funcioni”

1. “Les 83 persones que composen la nostra plantilla disposen d’un banc d’hores que els permet gestionar el seu temps, de tal manera que poden compaginar les seves necessitats amb les de l’empresa. Tot i que ha anat evolucionant, aquest sistema va sorgir fa més de 10 anys.”
2. “Recomanem aquesta i altres bones pràctiques, sempre tenint en compte que una comunicació fluida entre els empleats i la persona referent és imprescindible perquè sigui efectiva.”

 Reorganitzar els horaris per viure millor
Aquest és el propòsit de l’equip d’experts que, liderats per l’activista i treballòleg Fabián Mohedano, impulsa la Iniciativa per a la Reforma Horària a Catalunya, “Ara és l’hora”. I és que mentre que a Europa es treballa de 9 a 5, amb una hora per dinar, al nostre país és habitual que els empleats parin dues hores i que les seves jornades s’allarguin fins a les 7 o 8 del vespre. I això no fa que siguem més eficients.
Per això, “Ara és l’hora” reclama modificar els horaris actuals i adaptar-los a la resta del continent. Amb això, no només aconseguirem més “temps per a la família i per al lleure”, tal com expliquen els responsables d’aquesta projecte, sinó que “la transició a la jornada continuada –que proposen per a l’any 2016- preveu un augment de la motivació, una reducció de l’estrès i una major optimització del temps”.

“Ara és l’hora” reclama modificar els horaris actuals i adaptar-los a la resta del continent

De moment, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté ha assegurat que aquesta i d’altres mesures de suport a la conciliació familiar “es contemplaran en el nou projecte de llei de suport a la Família, de la qual el dia 2 de setembre passat el Govern va aprovar la memòria preliminar”.

Els comentaris estan tancats.