Revista d'Anàlisi Plural

“A la missatgeria també hi ha pirateria”

0

Entrevista a Josep Ribera, fundador d’Ara vinc

Llicenciat en Empresarials i amb un MBA a ESADE, Josep Ribera va engegar als anys 90 un negoci de missatgeria urbana basat en la qualitat i la bona imatge dels missatgers, “un element clau per donar confiança en una professió on el contacte és momentani i no s’arriba a conèixer la persona”, explica l’empresari. Amb ell parlem sobre els reptes de futur d’una companyia que va tancar 2013 amb una facturació superior als 8,9 milions d’euros, així com de les oportunitats (i amenaces) que les xarxes socials i el comerç electrònic suposen per al sector.
Josep Ribera, fundador d'ARA VINC
Josep Ribera lidera Ara vinc, companyia amb seu a L’Hospitalet de Llobregat i amb una plantilla de més de 240 treballadors. / CEDIDA.

Emma Bouisset

Vostè prové del món de les multinacionals, per què va triar la missatgeria per engegar un negoci?
Hi vaig detectar un nínxol de mercat. Als anys 90, després de repartir revistes i lots de Nadal com a complement de la feina que tenia aleshores, vaig decidir professionalitzar l’activitat i crear una empresa de missatgeria que oferís un servei diferenciat i basat en la qualitat. Per exemple, una de les primeres innovacions que vam introduir va ser uniformar tots els nostres repartidors i garantir una política de contractació responsable.

A què es refereix quan parla d’ “un servei de qualitat” en missatgeria?
Un servei de qualitat es basa, per una banda, en la rapidesa de l’enviament i el compliment en els terminis de lliurament acordats i, per l’altra, en el seguiment de l’enviament, la informació al client, la solució d’incidències o les mesures correctores. Però per a nosaltres també formen part de la qualitat del servei la imatge dels missatgers i la situació laboral dels nostres treballadors, la responsabilitat amb el medi ambient, potenciar la contractació de col·lectius amb risc d’exclusió social i/o laboral, la responsabilitat social corporativa o la paritat d’oportunitats efectiva entre els homes i les dones, entre d’altres.

Precisament, amb una flota de més de 200 vehicles, com resolen el tema de la responsabilitat mediambiental?
Treballem en quatre línies simultànies que ens han permès obtenir el certificat de gestió ambiental ISO 14.001: la implantació progressiva de vehicles sostenibles (actualment disposem de 15 motos i tres furgonetes elèctriques i en breu incorporarem un vehicle de gas natural); el disseny de rutes que optimitzin els desplaçaments; la formació dels missatgers en conducció eficient per reduir les emissions de CO2 i l’existència d’un equip que realitza els lliuraments a peu.

“L’«e-commerce» ha fet augmentar la demanda de serveis de missatgeria, però el mercat exigeix tarifes econòmiques i (…) com a conseqüència, la qualitat se’n ressent”

Creu que la missatgeria viu una segona joventut gràcies al comerç electrònic?
L’e-commerce ha fet augmentar la demanda de serveis de missatgeria, però el mercat exigeix tarifes econòmiques, i les empreses de comerç electrònic utilitzen aquesta exigència com a mesura de pressió per reduir el cost de la missatgeria. Com a conseqüència, la qualitat se’n ressent. Des d’Ara Vinc no veiem interessant entrar en el sector dels enviaments per als grans portals de venda en línia. Tanmateix, sí que treballem amb comerços de caire local, proper i de qualitat que disposen de plataformes de venda per Internet, ja que els podem oferir major flexibilitat i adaptació a les seves necessitats més enllà dels enviaments. La preparació de comandes o la gestió de magatzems en són dos exemples.

Quant al seu servei de custòdia i control de documents, l’entrada en el món 2.0 ha suposat una autèntica revolució?
La tecnologia ha provocat canvis importants en el sector a causa de la digitalització i la possibilitat de consultar documents a distància. Tot i així, la custòdia física dels documents segueix sent necessària, ja que empreses, institucions i administracions han de conservar-los durant un període de temps concret.

Els últims ciberatacs al banc JPMorgan Chase o al núvol d’Apple posen en qüestió la seguretat de la xarxa. Com garanteixen vostès la confidencialitat (tenint en compte, a més, que són responsables de la missatgeria immediata de la Generalitat de Catalunya)?
Totes les nostres dades estan allotjades en un servidor propi custodiat i protegit per una companyia especialitzada. A més, per evitar les intrusions, tenim protocols d’accés canviants i adoptem mesures que ens permeten disposar d’un sistema de gestió de seguretat de la informació certificat.

Què és el que valoren més els seus clients?
Segons les enquestes internes de qualitat, el tracte personalitzat. A Ara Vinc els clients tenen nom, no són només un número.

Les xarxes socials (amb iniciatives P2P) són una oportunitat o una amenaça?
Les iniciatives P2P no representen una competència per a Ara Vinc, ja que la nostra activitat es centra especialment en les empreses i les administracions, no tant en els particulars. A més, el nostre punt diferencial és la qualitat i la professionalitat, atributs que els ciutadans a peu, per manca de plataformes, normalment no tenen.

En 24 anys de trajectòria, quina ha estat la màxima dificultat amb què s’han trobat?
Convèncer els clients que en missatgeria una millor qualitat és possible i que això no implica sempre un preu més alt. Una altra de les grans dificultats és fer front a l’intrusisme. A la missatgeria també hi ha pirateria.

La seva cartera de serveis també inclou espais d’emmagatzematge, picking i manipulats, trasllats i mudances i subcontractació empresarial. Quins reptes els queden per assolir?
El nostre objectiu és seguir creixent i actualment la nostra principal aposta passa per potenciar encara més els serveis de missatgeria nacionals i internacionals. L’objectiu és tancar aquest 2014 havent incrementar l’activitat en aquests àmbits en aproximadament un 30%.

Els comentaris estan tancats.