Revista d'Anàlisi Plural

Paellador Group: cuina mediterrània de fàcil preparació

0

Cas d’èxit

 

Creat per Francesc Seuba l’any 1992, el Paellador Group és el primer fabricant de paelles d’Espanya amb presència a més de 4.000 restaurants de tres continents. Repassem els trets principals de l’empresa.

Oriol Amat, Economista, Catedràtic de la UPF, Vicepresident de l'ACCID

Oriol Amat
Catedràtic de la UPF,
Economista i Vicepresident de l’Accid

L’emprenedor
Francesc Seuba, actual president de l’empresa, va començar a treballar als 13 anys, ajudant al seu pare, que feia de repartidor de pastes de sopa. Cinc anys més tard, quan aquest últim va morir, en Francesc es va fer càrrec del negoci, que, amb el pas dels anys, va acabar per convertir-se en la coneguda fàbrica de patates fregides Rosdor. La crisi dels setanta, però, els va afectar molt i, l’any 1979, van estar a punt de tancar. El propietari va decidir, aleshores, endeutar-se avalant l’empresa amb els seus béns amb l’objectiu de no acomiadar ningú i així poder tornar a començar. I és que un dels lemes d’en Francesc és: “No sé rendir-me”. Poc a poc, Rosdor es va recuperar i, l’any 1987, quan ja era un dels líders del sector, es va vendre a la multinacional United Biscuits. En aquell moment, amb 35 anys, malgrat que Seuba es podria haver retirat, va optar per crear Paellador.
Vendes: Resultats i fons propis de 1992 a 2014 de Group Paellador
Una idea innovadora
Sempre ha viscut envoltat del món de l’alimentació, i per això en Francesc aprofita qualsevol viatge per visitar els mercats i descobrir les tendències del sector. Així va identificar que, d’una banda, els consumidors demanaven plats sans i de fàcil preparació i, de l’altra, que disposem d’un plat de gran qualitat -la paella- que ningú no havia explotat amb èxit fins ara. Per això, durant els següents dos anys, Seuba va invertir una gran quantitat de diners per aconseguir definir el conjunt de processos mitjançant el qual comercialitzar un producte per al canal d’hostaleria que reunís les característiques desitjades: sense additius, conservants ni colorants. Arran d’aquesta exhaustiva investigació, Seuba va crear el 1992 les paelles i fideuàs Paellador, amb una preparació de 12 minuts.
La següent innovació (any 1994) van ser les CrujiCoques (seguint la tradició de la coca de recapte), el Pastaguetti (espagueti, lasanya, etc.), los Platos Caseros (cigrons a la matinera, suquet de peix, etc.), el Tapasdor (musclos a la marinera, broquetes, etc.) i la Multirración (paelles per a buffet i self service). En total, avui dia ofereixen més de 50 productes elaborats “de manera artesanal, igual com ho faria una mestressa de casa”, afirma en Francesc. El sofregit de la paella, per exemple, es fa amb els millors ingredients (arròs del Delta de l’Ebre, verdures de Navarra, musclos de les ries gallegues, etc.) i el producte es cuina fins just abans d’afegir-hi l’aigua, de manera que s’acaba de cuinar just abans de ser consumit.

Enguany, les vendes han crescut un 5% i s’espera tancar l’exercici amb unes vendes de 8,7 milions d’euros i uns beneficis de 200.000 euros

Malgrat acumular pèrdues en els seus inicis, des de 1994 l’empresa sempre ha generat beneficis (veure gràfic 1). El plat fort són les paelles (amb més de 2,6 milions d’unitats venudes cada any), seguit de les Crujicoques (més de 700.000).

Una franquícia especial
Paellador Group funciona amb el sistema de franquícia compartida, inclòs el forn de disseny propi que han patentat i el material de cuina. La imatge corporativa és visualment molt atractiva i tracta de complementar la imatge de l’establiment concret on s’ubica. Amb una inversió petita (450 euros) tots els restaurants poden ampliar el catàleg de productes sense haver de contractar personal especialitzat i tenir la cuina oberta tot el dia. Aquells que s’adhereixen augmenten les vendes en un 30%.

Internacionalització
Quant a la seva internacionalització, Paellador Group va sortir a l’estranger molt aviat, l’any 1997. Primer, al sud de França i, després, a Itàlia, Portugal, Bèlgica, Holanda, Anglaterra, Polònia, EUA, Puerto Rico, Xile, Argentina, Veneçuela, Perú i també Austràlia. L’any 1999 van guanyar el Premi de l’Excel·lència del Gust 1999 als EUA. Actualment, tenen uns 400 restaurants a l’estranger. En els darrers anys ha anat augmentat la quota de vendes a l’exterior fins a situar-se a prop del 15% del total de vendes.

Els principals reptes de futur són buscar nous canals, seguir desenvolupant nous producte i potenciar la presència al centre d’Europa i al mercat llatinoamericà

Pel que fa a l’orientació al mercat, l’estratègia de l’empresa passa per especialitzar-se en el món de les paelles i ser present en tots els canals adients: hostaleria, gran consum amb marca De Irene i marques pròpies de cadenes importants d’alimentació, col·lectivitats i delicatessen. Per seguir creixent, participen habitualment en fires del sector com Hostelco, Alimentaria, Internorga (Hamburg) o Sirha (França).

Estructura financera sòlida
El capital de Paellador Group és 100% familiar, tot i que l’ estructura de gestió està totalment professionalitzada. Des dels seus orígens, la política de reinversió de beneficis ha conduit a una estructura de balanç molt sòlida, ja que els fons propis superen el 50% de tota la inversió i el deute és molt baix. Aquesta solidesa i la recurrència dels beneficis ha permès que el trànsit per la crisi hagi estat exempt d’ensurts. La caiguda del consum a Espanya s’ha vist compensada en part per la bona marxa dels clients internacionals. Enguany, les vendes han crescut un 5% i l’empresa espera tancar l’exercici amb unes vendes de 8,7 milions d’euros i uns beneficis de 200.000 euros.
De cara al futur, el principals reptes passen per buscar nous canals, seguir desenvolupant nous producte i potenciar la presència al centre d’Europa, sobretot a Alemanya, i al mercat llatinoamericà.

Els comentaris estan tancats.