Revista d'Anàlisi Plural

OTL, 20 anys treballant per la inserció laboral de les persones amb trastorns de salut mental

0

Prop de 8.000 persones amb problemes de salut mental han trobat feina i gairebé 27.000 han estat ateses, en aquests 20 anys, a través de la Xarxa d’Oficines Tècniques Laborals de la Diputació de Barcelona

La Xarxa d’Oficines Tècniques Laborals (OTL) de la Diputació de Barcelona treballa des de fa 20 anys per la inserció de les persones amb algun trastorn de salut mental. Prop de 8.000 persones s’han inserit en el mercat de treball i gairebé 27.000 han estat ateses, en aquest període. Trencar estigmes i generar oportunitats constitueixen la raó de ser de les OTL, ja que promouen a nivell local la inserció laboral a l’empresa ordinària de persones amb problemes de salut mental.


A Catalunya, el 4,5% de la població és susceptible de patir algun trastorn de salut mental greu al llarg de la seva vida. L’objectiu essencial de la Xarxa OTL és facilitar la inserció laboral i millorar l’ocupabilitat de les persones que tenen un diagnòstic de salut mental acreditat i que estan en tractament medicosanitari. Són persones que arriben a l’Oficina Tècnica Laboral derivades pels centres d’atenció primària de referència, que poden haver patit un trastorn esquizofrènic, una depressió o haver passat per una situació de drogodependència, entre d’altres.
Actualment hi ha 18 oficines que donen cobertura al 100% de la població de la província de Barcelona. El 2021 van atendre 1.898 persones, de les quals 637 —el 33,6%— van trobar feina gràcies a les tasques d’intermediació de l’OTL. Són els únics centres públics d’inserció laboral especialitzats en salut mental. La Diputació de Barcelona treballa amb els ajuntaments i amb els consells comarcals per poder oferir un servei de qualitat a aquest col·lectiu, perquè puguin sentir-se acompanyats i trobin feina, prioritzant sempre el mercat de treball ordinari.

Les OTL treballen per trencar els estereotips i combatre la discriminació de les persones amb trastorns de salut mental, sovint, vistes com a poc adequades o incapaces de treballar | Shutterstock

UNA OPORTUNITAT, TAMBÉ, PER A LES EMPRESES
Una de les oficines pioneres que va apostar per la inserció laboral d’aquest col·lectiu quan la salut mental encara era un tabú envoltat de prejudicis i estigmes és l’OTL de Sabadell. Vicky Bafalluy, tècnica d’integració laboral d’aquesta oficina des dels seus inicis, explica: “A les empreses els proporcionem personal que coneixem molt bé, perquè són persones que han passat un procés d’orientació laboral amb nosaltres. Creiem que s’adaptaran bé a aquella oferta i que tenen les competències per poder desenvolupar les tasques pròpies del lloc de treball amb qualitat”.

 

Es calcula que un 4,5% de la població catalana és susceptible de patir un trastorn mental greu al llarg de la seva vida

 

Una de les darreres insercions realitzades des de l’OTL de Sabadell ha estat al Centre d’Educació Infantil i Familiar Arraona, que ha incorporat una persona al seu equip de neteja. “Gràcies al seguiment de l’OTL, la persona que s’ha incorporat al CEIF Arraona ha guanyat seguretat i confiança en les tasques que desenvolupa”, ens comenta Lídia Ferrer, directora del centre. Ferrer destaca que el paper d’acompanyament de l’OTL ha estat clau per aconseguir una inserció exitosa: “Hem tingut reunions de seguiment constants per solucionar tot el que ha anat sorgint i valoro, molt positivament, la feina que s’ha fet des del servei”. La directora del centre descriu la persona incorporada des de l’OTL “amb moltes ganes de treballar i de millorar, que accepta les propostes i que vol seguir aprenent i creixent professionalment”.

LES PERSONES AL CENTRE DE LA INSERCIÓ
El treball de la Xarxa OTL es fonamenta en l’empoderament de la persona usuària mitjançant una metodologia de treball específica adaptada a les seves necessitats i l’impuls de la inserció al mercat ordinari, trencant els estereotips i combatent la discriminació associats a les persones amb trastorns de salut mental que, sovint, són vistes com a poc adequades o incapaces de treballar.

Les 18 OTL desplegades a la província de Barcelona són els únics centres públics d’inserció laboral especialitzats en salut mental

 

En Francesc Ballbé fa tres anys que és usuari de l’OTL de Terrassa; hi va arribar derivat per l’assistenta social del CAP en un moment en què estava anímicament molt baix. “Em van fer veure que, tot i la discapacitat, tenia possibilitats i recursos”, diu. Després de dos anys d’assessorament amb l’OTL de Terrassa, va aconseguir trobar una feina que un any més tard encara manté: “M’han ajudat a sentir-me més segur a les entrevistes i també sé que em poden aconsellar si tinc qualsevol dubte o si hi ha alguna cosa que em neguiteja”.

UNA XARXA DE PROFESSIONALS COMPROMESOS
Al 2002, a banda de la de Sabadell, només hi havia tres Oficines Tècniques Laborals més: a Sant Boi de Llobregat, a Premià de Mar i a Mollet del Vallès. Avui la Xarxa té 18 oficines que atenen tota la població de la província. Una de les que s’hi ha sumat darrerament, el 2018, és la de Terrassa. “Atenem persones en tractament que acostumen a venir molt motivades per trobar feina”, diu Judith Gasamans, que treballa per a la inserció a l’OTL de Terrassa. Gasamans explica que els usuaris de l’OTL “venen a les primeres entrevistes amb molta inseguretat i desorientació. Els facilitem eines i recursos per activar-se i poder construir el seu projecte professional”. Reben un suport emocional que els ajuda a “augmentar la seva autoestima i la seva autonomia, adquirint estratègies per adaptar-se i mantenir un lloc de treball”. Gràcies a la tasca de professionals compromeses com la Judith i la Vicky, 3 de cada 10 persones ateses a les OTL acaben trobant feina.
Més informació a www.diba.cat/web/20-anys-otl

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Contingut ofert per la Diputació de Barcelona

Enviar Comentari