Revista d'Anàlisi Plural

Central Bank Digital Currencies

0

Texto: José-María Casado Raigón. Degà-president del Col·legi d’Economistes de Còrdova.


Noves tecnologies financeres i primers esforços per a la moneda digital (CBDC)
L’arribada de les noves tecnologies financeres (Fintech) els darrers anys ha produït un canvi profund en el sistema bancari. Davant les fortes innovacions digitals, s’han introduït, amb més o menys èxit des del 2008, monedes digitals descentralitzades i sistemes de pagament sense banc central. Es tracta d’una tecnologia peer-to-peer utilitzada per a transaccions entre parts. El control i la supervisió hi són inexistents, amb la qual cosa han proliferat les estafes. L’arribada del criptocrash ha estat conseqüència de la pèrdua de confiança del mercat en aquests actius —de vegades atrapats en corralitos i bloquejos de comptes—, que ha començat a vendre enmig d’importants moviments especulatius. La caiguda de les criptomonedes no s’ha fet esperar enmig d’un maremàgnum de nous termes i els seus acrònims corresponents, que fan referència a aquests complexos productes financers.

Moneda digital i bancs centrals
En aquest nou context confús, profús i difús, en què no només té cabuda el fenomen Fintech, sinó també els canvis que es produeixen en els hàbits de pagament de llars i empreses, els Bancs Centrals dels principals països, i, per descomptat, l’Eurosistema, estan dedicant des de fa algun temps i, cada cop més intensament, recursos i esforços per introduir una moneda digital com a complement, en major o menor mesura, dels diners físics, i, potser, algun dia reemplaçar-los.
Com ja va passar en el passat remot, quan aquests països van ser els primers d’emetre bitllets i paper moneda (S. VII), Suècia i la Xina es troben també avui al capdavant a la línia de sortida per a l’emissió de monedes digitals de Banc Central (CBDC). El que al principi es va valorar com la forma més definitiva de diners, els diners físics, sembla estar en vies de desaparició, substituïts per telèfons intel·ligents i altres avenços a les Fintech.
Encara hi ha algunes preguntes sense resposta sobre l’euro digital o altres monedes similars, però el cert és que aquest serà tan fort i creïble com el Banc Central que el representi. Les incerteses plantejades fins ara suggereixen la conveniència d’adoptar un enfocament cautelós en adoptar el concepte de CBD.

Enviar Comentari