Revista d'Anàlisi Plural

Mas demana als empresaris que liderin la recuperació de Catalunya

0
El Govern català ha elaborat una nova estratègia per al creixement que situa la indústria i la seva innovació com a motor de l’activitat econòmica del país. L’objectiu és aconseguir fons europeus i fer que el sector assoleixi el 25% del PIB el 2020.

Glòria Ayuso

L’Executiu català ha definit set àmbits estratègics en què les empreses tenen potencial de creixement. En cadascun d’ells es destaquen les oportunitats d’innovació per als diferents sectors amb l’objectiu de situar-los al capdavant i donar així un impuls a l’economia del país. El pla, que el president de la Generalitat, Artur Mas, va presentar el 4 de juliol en un gran acte al Centre de Convencions del Fòrum de Barcelona davant més de 2.000 empresaris, s’alinea amb el RIS3, l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent en Investigació i Innovació de la UE i parteix d’una anàlisi del teixit industrial a Catalunya que n’ha detectat les principals fortaleses i debilitats. Entre les primeres, l’impuls a la internacionalització que ja estan fent les empreses; quant a les segones, la dificultat encara persistent per accedir al crèdit.
Els set àmbits estratègics cap a la recuperació
La incògnita del finançament
I és que tot i que la iniciativa parteix de la Generalitat, el President va deixar clar que són les empreses les que han de liderar el procés de reindustrialització del país, ja que “la capacitat d’inversió del Govern és limitada”. Una declaració que va generar escepticisme entre els assistents a l’acte que, malgrat valorar positivament que es posi el focus d’atenció en la indústria, no veuen clar com s’impulsarà econòmicament aquest pla, tenint en compte les dificultats que encara pateixen les pimes a l’hora d’aconseguir finançament. Mas va assenyalar, aleshores, que “cal vehicular els Fons Estructurals Europeus cap a la competitivitat industrial”, fet que permetria obtenir entre un 40-50% més de benefici per part de la UE.
Cal recordar que a Catalunya, la indústria va recular molt en els primers anys de crisi, quan el VAB industrial va caure més de 4.600 milions. Però gràcies a les exportacions, l’any passat aquest sector va representar ja el 18,9% del PIB català amb 38.414 milions d’euros. El gran repte que es marca el Govern de Mas amb aquest pla és arribar al 25% del PIB el 2020.

La indústria va representar el 18,9% del PIB el 2013, però les exportacions han obert les portes a la recuperació

Més competitivitat logística
Assolir aquesta xifra, però, no depèn exclusivament de les empreses. La “competitivitat logística” és un altre factor que cal prioritzar. En aquest sentit, el president de la Generalitat va reivindicar els esforços de l’Executiu català perquè el Corredor del Mediterrani sigui una realitat en els propers anys. La connexió del port és una altra assignatura encara pendent.
Finalment, Mas també va posar sobre la taula dos altres aspectes igual d’imprescindibles per consolidar la recuperació i guanyar competitivitat: el llançament de la FP Dual i l’associació dels centres de recerca amb les activitats industrials.

  L’antecedent
La posada en marxa d’aquesta estratègia té lloc prop d’un any després que col·legis tècnics i professionals, diverses universitats, centres tecnològics, organitzacions empresarials i els sindicats CCOO i UGT signessin el “Pacte per a la indústria a Catalunya” el 27 de juny de 2013. El conveni presentat aleshores demanava una revisió de l’orientació i els continguts de la política industrial, i subratllava la urgent necessitat de finançament per a l’activitat productiva.

Els comentaris estan tancats.