Revista d'Anàlisi Plural

El comerç davant de la covid-19: ens apropem a un canvi en el model de consum?

0

La crisi de la covid-19 fa enfonsar un 88% la facturació dels comerços, però alhora incita a repensar el model i apostar per noves iniciatives empresarials
La patronal del petit comerç alerta que el 70% dels comerciants es veuran obligats a abaixar la persiana si no arriben ajudes públiques i demana al govern espanyol que límit l’activitat dels grans operadors electrònics a “productes de primera necessitat”

Text: Adrià Gratacós Torras

El comerç viu, possiblement, l’inici de la pitjor crisi que s’hagi viscut mai en el darrer mig segle. L’estat d’alarma decretat pel govern espanyol amb motiu de l’expansió de la pandèmia produïda per la covid-19 ha obligat a abaixar la persiana de tots els establiments,  a excepció d’aquells considerats de primera necessitat.   L’aturada econòmica està suposant un enfonsament sense precedents en la facturació de la immensa majoria de comerços. I com a conseqüència, el comerç minorista lidera el rànquing de subsectors amb més Expedients de Regulació Temporals d’Ocupació (ERTO) realitzats a Catalunya.

A inicis de setmana, el comerç al detall acumulava 12.044 procediments que afecten a un total de 53.372 persones.  Des dels gremis i les patronals de comerç ja s’han llançat missatges de S.O.S davant d’aquesta situació. El temor que la crisi de la covid-19 s’emporti per davant el gruix de comerç de proximitat del país és creixent. El president de PIMEComerç, Àlex Goñi, relata la situació com una barreja de “tristesa i preocupació”. Tristesa perquè el comerç forma part del teixit social i no pot mirar cap a un altre costat davant dels estralls humanitaris que està suposant la covid-19. I preocupació perquè, tot i que la crisi passarà, els efectes poden ser devastadors per a molts petits comerços. Tot plegat genera pressió a un sector que, segons Goñi, “en molts casos viu al dia” i no té el marge de maniobra que poden tenir altres empreses o sectors.

L’anunci d’aquesta setmana del govern espanyol d’ajornar el pagament d’impostos per a pimes i autònoms pot ser un petit baló d’oxigen. Ara bé, l’ofec podria arribar de forma irremeiable el 20 de maig (data en què l’executiu espanyol marca com a límit per posar-se al dia amb l’IVA i les retencions d’IRPF del primer trimestre), si no hi ha noves mesures. Segons Goñi, la mesura és del tot insuficient. “Cap administració considera injectar diners a fons perdut, que és el que necessiten molts petits comerços a hores d’ara” relata Goñi, tot lamentant el poc suport rebut per part de les autoritats públiques.

La situació per al petit comerç pot ser del tot devastadora. Segon PIMEComerç i Foment Comerç, la covid-19 podria abocar el 70% dels petits comerciants al preconcurs o concurs de creditors.

Els efectes s’incrementen a mesura que s’allarga el confinament
La covid-19 es va convertir en un huracà capaç de destrossar la pràctica totalitat de la facturació del comerç català durant la primera setmana d’estat d’alarma. Des de llavors, ha virat amb un efecte de “gota malaia” que va desgastant el sector setmana rere setmana. Així es desprèn de l’enquesta realitzada  per la consultora J3BTres Economy & Research.  Segons dades de l’informe, que compta amb una mostra de 396 establiments comercials catalans, durant la primera quinzena de març ja es van començar a notar els efectes de la covid-19. Amb una reducció interanual mitjana del 29,3% de la facturació, els indicadors ja feien preveure la gran tempesta que s’atansava.  Des de llavors, l’impacte no ha parat de créixer i la facturació ha caigut en picat, fins a arribar a màxims dràstics per Setmana Santa.  En la darrera setmana el comerç s’ha desplomat un 90,7%.

Entre tots els subsectors del comerç català, només l’alimentació (que pot obrir i seguir facturant) aguanta el pols. I ho fa de manera minvada, amb una facturació desplomada gairebé a la meitat. Dels altres subsectors no n’hi ha cap que aguanti i la facturació s’enfonsa en més d’un 90%. Principalment perquè no poden obrir.

L’obligació de tancar els comerços, però, contrasta amb l’activitat dels grans operadors de comerç electrònic que es manté intacta. Segons el president de PIMEComerç  la situació produeix una enorme desigualtat per als petits comerços. “Mentre nosaltres estem obligats a tancar, grans operadors electrònics mantenen la seva activitat”, assegura Goñi. Des de la patronal del petit comerç es demana al govern que segueixi les passes de França i limiti l’activitat d’aquests grans operadors a “productes de primera necessitat.

Quines iniciatives es poden emprendre per pal·liar els efectes de la covid-19?
A aquestes alçades de l’estat d’alarma el sector del comerç és conscient que els efectes no seran només puntuals, sinó que ens endinsem a un impacte negatiu en la facturació inèdit. La principal mesura exigida per Pimec Comerç passava per ajudes per part del govern de l’Estat: posposar o condonar tributs i injectar liquiditat a les companyies. L’ajornament de la presentació de l’IVA i l’IRPF del primer trimestre fins al 20 de maig és vist amb bons ulls per la patronal, tot i que ho consideren insuficient.

Però què en diuen els propis comerços al respecte? Quines iniciatives es poden aplicar avui per mirar de pal·liar els efectes de la covid-19? Segons l’enquesta de J3BTres Economy & Research, un 42% dels comerços catalans estan duent a terme alguna iniciativa per recuperar una part, encara que sigui petita, de les vendes.  De totes les accions de contenció preses hi destaca l’aposta pel màrqueting online. Utilitzar la web 2.0 i les xarxes socials per desenvolupar la marca i arribar un Target més extens ha estat l’aposta d’un 17,9% dels comerços catalans. Internet esdevé una (o l’única) oportunitat per mantenir l’interacció amb els públics. I alguns comerços han decidit tirar-s’hi de cap, també amb l’ecommerce i la venda per internet. Un 11% de les empreses dedicades al comerç ha apostat pel servei a domicili, tot i que l’enquesta detecta una tendència a la baixa en la posada en marxa d’aquest servei per part dels comerços. També un percentatge, encara que sigui petit (un 5,8%), ha decidit establir una col·laboració en xarxa amb altres botigues per unir esforços.

Justament, des de la Consultora Estratègica de Retail, CrearMas, ha establert un mètode per sobreviure a la covid-19 . Segons Jorge Mas, fundador i CEO de la Consultora i expert de l’Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC), el mètode “Coronoretail”  consta de 5 accions. “En primer lloc hem de preguntar-nos quin nivell de digitalització té la nostra companya”, assegura. En aquest sentit, les companyies haurien d’apostar per iniciar processos per treballar la intel·ligència artificial, concebre que les eines off line i on line formen part del mateix canal, apropar l’empresa als usuaris mitjançant l’entrega a domicili i treballar les dades que es disposen dels clients.

“Un altre element fonamental per fer front a aquesta crisi és l’equip humà i la capacitat de transmetre el valor de marca”, assegura Mas. El mètode de CrearMas aposta per establir plans de comunicació i formació per fomentar la confiança i la seguretat dels treballadors. “Són la cara visible de l’empresa i els capaços de transmetre la marca”, afegeix Mas.

La tercera acció passa per l’aposta per nous productes. “El model que avui funciona, possiblement després de la covid-19 no ho farà”, afirma el CEO de CrearMas. Per això, la consultora considera que ara és el moment per avançar-se als propers escenaris i preveure on hi haurà la major demanda. Conseqüentment, el mètode de CrearMas també recomana que es creïn ara nous models de negoci, integrar noves activitats i cercar noves aliances. Finalment, la consultora fa una aposta clara per fer decréixer els punts de venda. “L’estratègia de tancar punts de venda per fomentar la rendibilitat és, per experiència, una bona praxis”, conclou Mas.

 

Amb previsions pessimistes, però decidits a capgirar la tendència quan s’acabi el confinament
L’enquesta també mesura l’estat d’ànim dels comerciants catalans. I com era previsible és baix. Majoritàriament es mostren entre preocupats i pessimistes de cara al futur més immediat. Tot i això, la majoria dels comerços preveu noves accions per tornar a fidelitzar la clientela un cop s’acabi el confinament. En aquest cas, el màrqueting digital (35%), les noves promocions (30%), establir nous horaris (20%) i apostar pel servei a domicili (15%) són les iniciatives majoritàries entre el comerç català.

A hores d’ara és complicat preveure qui se’n podrà sortir i qui no d’aquest daltabaix econòmic produït per la covid-19. El que sí sembla irremeiable és que la crisi de la covid-19 generarà un canvi sense precedents en el model de consum. Un canvi al qual els comerciants s’hi hauran d’adaptar, i ho faran. Perquè, segurament, aquesta crisi demostrarà per enèsima vegada que el comerç de proximitat és, i serà sent, una part indestriable del teixit d’una societat.

Enviar Comentari