Revista d'Anàlisi Plural

Metalquimia: la força de la creativació

0

Cas d’èxit

L’empresa familiar gironina de maquinària per a l’elaboració de productes carnis, Metalquimia, va ser fundada el 1971 per Narcís Lagares, l’actual president, i dos socis més. Hi treballen més de cent treballadors. Del 1996 ençà, Josep i Narcís Lagares –fills del fundador- en són el director general i el director d’operacions, respectivament. Actualment, la companyia és líder mundial en innovació i automatització de processos del sector carni i fa dissenys de plantes per al processament de la carn a mida. En aquest article, analitzem algunes de les claus del seu èxit.

Oriol Amat, Economista, Catedràtic de la UPF, Vicepresident de l'ACCID

Oriol Amat
Catedràtic de la UPF,
Economista i Vicepresident de l’Accid

Creativació
En primer lloc, podem dir que l’èxit de Metalquimia s’ha fonamentat en una estratègia de creativació (creativitat més innovació), que vol dir generar noves idees amb la creativitat i transformar-les en valor afegit a traves de la innovació. La creativació consisteix a seleccionar personal amb capacitat per generar idees per promoure una cultura de la creativitat que faci que aquesta inventiva sorgeixi de manera inconscient (per exemple, quan la persona està a la dutxa o en una fira del sector). És a dir: per aconseguir ser creativador cal invertir en la generació d’idees, i això implica, també, treballar en la seva avaluació, reconèixer-les i premiarles. Gràcies a la creativació, doncs, Metalquimia ha passat de tenir un 40% d’èxit en els nous projectes a tenir-ne un 90%. I és que en aquesta empresa gironina inverteixen entre el 10% i el 15% de les vendes en R+D i el 31% del seu personal està relacionat amb tasques d’innovació. D’aquesta manera, la seva inversió es revela com a rendible, ja que la companyia cada any genera uns 10 productes nous i és una de les empreses catalanes que més patents registra –gairebé la meitat de la seva facturació procedeix de productes llançats en els últims cinc anys.

L’empresa ha desenvolupat la tecnologia QDS (Quick-Dry-Slice) per l’assecat accelerat de  productes curats en col·laboració amb l’IRTA i la càrnia Casademont.
L’empresa ha desenvolupat la tecnologia QDS (Quick-Dry-Slice) per l’assecat accelerat de
productes curats en col·laboració amb l’IRTA i la càrnia Casademont.     / CEDIDA.
Cocreació
Cooperar amb clients i centres tecnològics per innovar conjuntament: aquest seria el segon pilar que explica el cas d’èxit de Metalquimia. I com a exemple d’això podem citar el desenvolupament, en col·laboració amb l’I RTA (L’I nst it ut d’Investigació de la Generalitat de Catalunya) i la càrnia Casademont, de la tecnologia QDS (Quick-Dry-Slice) per l’assecat accelerat de productes curats, una innovació que ha permès passar de trigar 40 dies a assecar la carn a fer-ho en tan sols 40 minuts, de manera que, per exemple, avui dia ja és possible de fer salami en poc més de mitja hora.

Personal motivat i innovador
Pel que fa als aspectes relacionats amb les persones, aquesta empresa gironina segueix el model ELISA, que promou l’Excel·lència, la Laboriositat, la Iniciativa, la Senzillesa i l’Austeritat. A més, Metalquimia destina el 20% dels beneficis als treballadors, i bonifica el compromís i l’aportació de noves idees. El fabricant de maquinària per a productes carnis, a més, reconeix les idees amb el Premi a la Idea del Mes o el Premi a la Idea de l’Any. El fet de promoure els suggeriments de tots els empleats ha permès de generar innovacions per garantir la màxima automatització i millorar la qualitat total, la traçabilitat, la productivitat i l’ergonomia, facilitar el manteniment, aconseguir un disseny higiènic, millorar la facilitat de neteja i desinfecció i incrementar la durabilitat i la rendibilitat.

El fabricant de maquinària per a l’elaboració de productes carnis inverteix entre el 10% i el 15% de les vendes en R+D i el 31% del seu personal està relacionat amb tasques d’innovació

Excel·lència
Metalquimia signa un compromís de qualitat amb el client sobre els resultats finals del seu producte carni. En reconeixement a aquesta política d’empresa, l’any 2007 la companyia va rebre el Premi Príncep Felip a l’Excel·lència Empresarial que concedeix el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Servei integral
Quant al conjunt de serveis que ofereix la companyia gironina per satisfer les necessitats de cada client, el seu ventall és prou ampli i abraça des de consultoria tecnològica a assessorament tècnic, passant per manteniment i recanvis per a la maquinària, formació, etcètera. Aquí, un cop més, la seva diferenciació es basa en innovar per millorar contínuament i aconseguir penetrar cada cop més en el sector carni mundial oferint solucions integrals i personalitzades (això permet que el preu dels seus productes estigui a la gamma alta).

Cada any, la companyia gironina genera uns 10 productes nous i és una de les empreses catalanes que més patents registra

Internacionalització
Finalment, cal afegir dues claus més de l’èxit de Metalquimia, que són: l’empresa compta amb una xarxa de distribuïdors exclusius present en més de 75 països de tots els continents i ha aconseguit en 10 anys que les exportacions passin del 35% de les vendes al 90%; la companyia manifesta una gran prudència financera, ja que els fons propis representen el 78% de l’actiu.

En definitiva, Metalquimia és una empresa que està tenint una evolució molt favorable gràcies a la seva aposta per la creativació, la implicació d’empleats i clients, l’excel·lència i la internacionalització.

Els comentaris estan tancats.