Revista d'Anàlisi Plural

Freixenet, bombolles centenàries

0

A 140 països de tot el món, les celebracions es reguen amb 200 milions d’ampolles d’aquesta empresa familiar fundada l’any 1861 com a Casa Sala, primera exportadora de vins de Sant Sadurní d’Anoia.

Text: Neus Duran


“El món del vi té molt de romanticisme i de sentiments”, assegura Josep Ferrer, actual president d’honor de Freixenet. I també una porció de somnis, com els que fa més de 150 anys van empènyer Francesc Sala Tarrés a fundar la primera marca exportadora de vins de Sant Sadurní (Casa Sala) que, mig segle després, entraria en el món del cava sota la marca Freixenet. Una companyia familiar que ha acabat convertida en líder mundial.

La visió internacional, la innovació i la perseverança són algunes de les claus de l’èxit d’aquesta companyia que té els seus orígens l’any 1861

Sense fronteres
La visió internacional, la innovació i la perseverança són algunes de les claus de l’èxit d’aquesta companyia que té els seus orígens l’any 1861 i que rep el seu nom en el moment en què la néta de Sala Tarrés, Dolors, es casa amb Pere Ferrer Bosch i junts s’endinsen en el món del cava. Ells van ser els responsables de batejar la primigènia Casa Sala amb el diminutiu de la finca familiar dels Ferrer, la Freixeneda, i van iniciar l’expansió de la companyia dins el món del cava.
“Els nostres pares somniaven a prosperar i amb què un dia, potser, podrien internacionalitzar Freixenet instal·lant-se a les millors zones vitícoles del món per elaborar vi escumós”, explica Ferrer. Un somni que es va començar a fer realitat amb l’obertura del primer establiment als EUA, concretament a Nova Jersei, l’any 1935, però al qual la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial van posar fre.

Fundadors i Presidents de Freixenet
Esq.: Pere Ferrer Bosch i Dolors Sala, els pares de Freixenet. Dreta: El president i president d’honor de Freixenet, Josep Lluís Bonet i Josep Ferrer Sala. | CEDIDA.

Sempre en família
Un cop acabat el conflicte, però, Freixenet va engegar una expansió que no ha conegut barreres fins ara. En tan sols 25 anys, i amb Josep Ferrer -el fill de Pere i Dolors- ara al capdavant, l’empresa ha viscut una progressió espectacular fins al punt que, gràcies a la seva posició internacional –exporten el 80% de la seva producció a 140 països i compten amb una vintena de bodegues a diversos continents-, ha pogut passar fins i tot per damunt de la crisi amb certa tranquil·litat.
I tot això ho ha fet sense perdre mai la seva naturalesa 100% familiar. Perquè Freixenet és, encara ara, un negoci amb executius externs als nivells jeràrquics inferiors, sí, però en el qual les decisions importants recauen sobre membres de la família, que ocupen posicions directives i d’assessorament. El president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, precisament ressalta aquesta “cohesió familiar” com un dels factors vitals de l’èxit d’una companyia que, avui dia, acumula fins a cinc generacions en la seva història.

Ara, amb moltes de les seves fites acomplertes -“ens agrada mirar enrere i veure com molts dels nostres somnis s’han fet realitat”, expliquen des de Freixenet- hauria arribat el moment, potser, de recuperar el romanticisme de què parlava Josep Ferrer. Per això, la Freixeneda de Mediona, aquesta masia del s.XIII que ha estat en mans de la família durant 19 generacions, i que és l’origen del nom d’aquest cava, ha estat reconstruida biga a biga per adaptar-la al negoci enoturístic.

El món del vi, efectivament, té molt de sentiments.

Freixenet en xifres

  De Kim Basinger a Scorsese, pluja d’estrelles daurades
La publicitat sempre ha estat molt cuidada a la casa: Paul Newman, Gene Kelly, Sharon Stone, Kim Basinger, Anthony Quinn, Gwyneth Paltrow o Liza Minelli són algunes de les celebritats que han felicitat els Nadals amb Freixenet. Sempre, acompanyats de les famoses bombolles emblema de la marca des dels anys 70, i que van néixer fruit d’una sessió de brainstorming per en què també es van plantejar optar per un nen de vermell sorgit de la invenció del propietari als anys 20. Anuncis inusualment llargs i en prime time. I és que la companyia sempre ha apostat molt fort per la publicitat: ha arribat a comptar amb directors de tant de renom com Martin Scorsese.

Enviar Comentari