Revista d'Anàlisi Plural

Catalunya i Califòrnia: sempre al capdavant

0
Catalunya i Califòrnia comparteixen una tradició centenària en indústries com l’agroalimentària i la tèxtil. Durant la dècada de 1980, van ser regions pioneres en l’exportació i actualment lideren àmbits com l’aeronàutica, la biotecnologia i les tecnologies mediambientals. Els llaços entre ambdós territoris, d’altra banda, es remunten més de 300 anys enrere i continuen vigents actualment a través de vincles culturals, econòmics i polítics, a més d’iniciatives com l’acord d’amistat subscrit entre les ciutats de Barcelona i San Francisco.
Els EUA són la setena destinació de les exportacions catalanes i la primera fora de la Unió Europea.     / SHUTTERSTOCK
Els EUA són la setena destinació de les exportacions catalanes i la primera fora de la Unió Europea.     / SHUTTERSTOCK

Esther Escolán

“Existeixen nombroses similituds entre Califòrnia i Catalunya”, comença dient la cònsol general dels EUA a Barcelona, Tanya C. Anderson, quan se li pregunta pels trets comuns d’aquestes regions. “Ambdues, per exemple, són focus d’innovació, creativitat i emprenedoria, a més d’importants pols d’atracció d’inversió estrangera en els seus respectius països”, afegeix. En efecte, sectors com les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) o la biotecnologia, de gran pes en tots dos territoris, “simbolitzen aquest lideratge i s’han convertit en un nexe d’unió d’empreses a ambdós costats de l’Atlàntic”, prossegueix Anderson.

El 66% de les inversions californianes a Espanya es realitzen a Catalunya

En termes generals, cal destacar que Califòrnia és la vuitena economia més gran del món pel que fa a PIB, va crear 320.000 llocs de treball durant 2013 i és el primer estat dels EUA en l’atracció d’inversió exterior directa.

Tanya C. Anderson, cònsol general dels EUA a Barcelona
Segons la cònsol general dels EUA a Barcelona, Tanya C. Anderson, “Catalunya i Califòrnia són focus d’innovació, creativitat i emprenedoria, a més d’importants pols d’atracció d’inversió estrangera”.     / CEDIDA

Exportació i inversió, nexes d’unió
Si tirem la vista enrere, veurem com, a partir de la dècada de 1980, Califòrnia i Catalunya han viscut una trajectòria paral·lela pel que fa a la internacionalització de la seva indústria fruit de la qual les exportacions són, ara per ara, un dels principals motors de l’economia del nostre país. De fet, els Estats Units són la setena destinació de les exportacions catalanes i la primera fora de la Unió Europea. Entre els principals béns que Catalunya hi exporta destaquen els productes farmacèutics; maquinària, aparells i components mecànics; productes químics orgànics, i productes especialment valorats pels californians, com ara l’oli, el vi, el cava o el pernil. Aquesta bona relació comercial encara s’intensificarà més en el futur gràcies a l’Acord Transatlàntic sobre Comerç i Inversió (T-TIP en les seves sigles en anglès) en què treballen actualment els EUA i la UE. L’acord “facilitarà el creixement i la integració econòmica, la reducció de costos i l’eliminació d’obstacles aranzelaris, al mateix temps que mantindrà la protecció del consumidor, el medi ambient i la salut”, subratlla la cònsol general dels EUA a Barcelona.
D’altra banda, Califòrnia també representa un entorn idoni per invertir, sobretot en l’àmbit de la salut, la biotecnologia i la banca (sectors actualment en auge). La tecnologia, l’agricultura –amb l’agricultura ecològica inclosa- i els serveis continuen sent, però, els principals atractius de la regió i es troben representats ja no només a la famosa zona de Silicon Valley, sinó a daltres àrees metropolitanes de l’estat com Los Angeles-Long Beach-Santa Ana, San Francisco-Oakland-Fremont o San Diego-Carlsbad-San Marcos, ja que, com matisa Anderson, “el creixement econòmic del país va molt més enllà de Silicon Valley”.

Califòrnia també representa un entorn idoni per invertir, sobretot en l’àmbit de la salut, la biotecnologia i la banca (sectors actualment en auge). La tecnologia, l’agricultura i els serveis continuen sent, però, els principals atractius de la regió

  Molt per oferir
Califòrnia és l’estat dels EUA que més exporta a Espanya i ho fa, sobretot, en sectors com l’electrònic, l’agroalimentari, el químic i el transport, àmbits molt importants també per Catalunya. Sabedora que “els mercats espanyol i el nord-americà tenen molt a oferir-se mútuament”, la cònsol general dels EUA a Barcelona, Tanya C. Anderson, explica que des de l’ambaixada i el consolat recolzen aquesta creixent relació comercial. “Espanya és un dels inversors que més està creixent als Estats Units i dóna feina a més de 80.000 americans en sectors com la banca, les energies renovables, les noves tecnologies o el sector automobilístic”, prossegueix Anderson. Al seu torn, els EUA són un dels principals inversors estrangers a Espanya i donen feina actualment a més de 160.000 persones.

Sectors capdavanters i cultura emprenedora
El fet que el 66% de les inversions californianes a Espanya es realitzin a Catalunya tampoc no és cap casualitat. Tal com destaca la cònsol general dels EUA a Barcelona, “la Ciutat Comtal compta amb una economia dinàmica i és una àrea metropolitana amb molt potencial, per exemple, en sectors com les tecnologies mòbils, un factor que ha propiciat que hagi estat escollida com a seu del Mobile Word Congress fins el 2018”. La seva ubicació geogràfica, a la Mediterrània, també fa del nostre país un indret molt atractiu logísticament parlant per al mercat californià, que, al seu torn, “admira la tradició pròpia de Catalunya pel que fa a innovació i emprenedoria”, afegeix Anderson.
“Durant els darrers anys, i malgrat la difícil conjuntura econòmica, he percebut a Barcelona i Catalunya optimisme, creativitat, emprenedoria, tenacitat i cultura de l’esforç, i he notat que la gent és extremadament treballadora, valors característics també als EUA, que fan que els empresaris nord-americans copsin aquesta ciutat com un entorn on se senten identificats ràpidament”, afirma la cònsol general. “La qualitat de vida, el clima, les infraestructures, l’educació superior i la recerca”, puntualitza la diplomàtica, són d’altres trets que també contribueixen a crear aquesta bona impressió.

El caràcter emprenedor dels catalans, la situació geogràfica, el clima o l’impuls en la recerca són factors molt valorats pels empresaris nord-americans

Presència a banda i banda e l’Atlàntic
Pel que fa a les empreses catalanes que han consolidat la seva presència en el mercat californià, cal destacar els noms de Grifols, en el sector farmacèutic; Pronovias o Mango, en el tèxtil, o Codorniu, Freixenet i Torres, en el vitivinícola. Però “l’espectre és molt ampli”, puntualitza Anderson, “i va des d’start-ups fins a empreses més consolidades com Grup Julià, que operarà el bus turístic a San Francisco, o Pernils Llémena, que recentment va obtenir la autorització per exportar productes carnis a Califòrnia”.moneempresarial-155-california-vs-catalunya
D’altra banda, cal destacar que, de les 800 empreses nord-americanes establertes a Espanya, 511 es troben ubicades a Catalunya. “Moltes són californianes i inverteixen en sectors molt diversos. Són companyies com Cisco o Levi Strauss, California Walnuts, HP o Apple, que ha creat 1.100 llocs de treball a Espanya”, conclou la cònsol general dels EUA a Barcelona.

  Col·laboració en matèria educativa i recerca
Amb la voluntat d’obrir noves relacions científiques i de consolidar les ja existents, el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha encapçalat una delegació que durant els dos darrers anys ha viatjat a quatre dels territoris considerats excel·lents en matèria de recerca i innovació. Així, després de desplaçar-se a Boston (2012), Massachussets (2012) i Israel (2013), el passat mes de juny, el cap de l’Executiu català va visitar Califòrnia. Mas tancava allí d’alguna manera el seu llibre de ruta quant a les relacions bilaterals amb uns territoris singulars en l’economia del coneixement que, en paraules del secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, “en els darrers 15 anys, han sabut fer créixer el seu PIB mitjançant la creació d’empreses de base científica que, al seu torn, han aportat valor afegit a d’altres negocis ja existents”.
Catalunya busca seguir aquest model en el futur. Per això, el Govern de la Generalitat ha impulsat un programa de cooperació en l’àmbit acadèmic amb Califòrnia, posant especial èmfasi a aprofundir la relació universitària i incrementar les oportunitats per a professors i estudiants catalans.
Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca
Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca, vol incrementar la col.laboració amb el sistema universitari californià.     / CEDIDA.
D’altra banda, l’acord signat amb la Universitat de Califòrnia, la Universitat d’Stanford i el California Council on Science and Technology -tres organismes que, en paraules de Castellà, “lluiten per captar, retenir i promocionar el talent, tal com fan les universitats catalanes”-, busca incorporar al sistema universitari català el coneixement que les institucions californianes tenen en innovació i emprenedoria científica. Califòrnia compta amb tres universitats entre les 10 millors del món i 10 entre les 50 primeres.

Mitjana de publicacions
Pel que fa a l’àmbit de la recerca, entre 1995 i 2009 Catalunya ha publicat uns 100.000 articles a revistes científiques i prop de 12.000 en col·laboració amb els EUA. O dit d’una altra manera: de mitjana, els investigadors catalans han publicat 32 articles científics per milió d’habitants a revistes com i Science, una xifra molt propera als 33 i als 40 que publiquen Israel i els EUA, respectivament, i molt superior als 18 articles alemanys, els 18 francesos i els sis que es publiquen a l’Estat espanyol. Segons Castellà, això demostra que “algunes de les nostres entitats de recerca han esdevingut referents mundials”, tot i que Califòrnia, amb 90, encara ens supera amb escreix.

Els comentaris estan tancats.