Revista d'Anàlisi Plural

Derypol. Cuidant l’aigua, cuidant el medi ambient.

0
Derypol és un cas inspirador, ja que mostra com una pime pot arribar a Oriol Amat. Catedràtic d'Ecpnomia de la Universitat Pompeu Fabra.ser líder mundial en el seu nínxol d’activitat: en aquest cas, una gamma concreta de productes per al tractament d’aigües residuals. L’empresa catalana, però, també fa productes per a la potabilització d’aigües i molts altres tractaments on aquest element és el principal medi.

 
 
Text: Oriol Amat. Catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra
Fotos: Cedides
 
 

Els orígensLogotip Derypol
Parlar de Derypol és parlar de Guillem Solé Nolla, l’ànima de l’empresa i Doctor en Química que, arran d’una estada professional als Estats Units, va detectar la demanda d’un determinat tipus de resines acríliques. Es gestava, així, el germen de Derypol, empresa que es va crear l’any 1967 amb sis accionistes més i sota el lideratge del mateix Dr. Solé. I és que, a banda de ser-ne el director general, Solé hi aportava el coneixement tècnic perquè treballava al laboratori desenvolupant productes i també feia de comercial. Els altres accionistes de l’empresa van ser, entre d’altres, un pagès que va cedir el terreny per construir la indústria i la família Camp, propietària de fàbriques de detergents, que va contribuir amb l’aportació del capital.
 
Químics Derypol Químics Derypol (2) Químics Derypol (3)

 
 
 
 
 
 
 
 
Missió DerypolLa missió
Gairebé dues dècades més tard, però, i després de molts anys fent resines, l’any 1984 el Departament d´R+D de Derypol va desenvolupar un producte per a la formulació de detergents. I així, sense voler, l’empresa es va anar orientant a fer les coses, pensant en el medi ambient. Aquest producte va permetre fer un salt endavant molt important fins al punt que, avui dia, i malgrat la crisi, Derypol ha anat augmentant en vendes i beneficis al llarg dels darrers anys, passant dels 12,7 milions d’euros facturats el 2002, als 18,36 el 2009 i els 25,75 el 2014. A més, també ha crescut en nombre d’empleats i ara ja són 62 els treballadors d’aquesta pime de productes per al tractament d’aigües residuals (veure gràfic “Evolució de Derypol de 2002 a 2014”).
 

“Les claus de l’èxit d’una empresa són les persones, el seu entusiasme, creativitat i compromís. Tota la resta es pot comprar, aprendre o copiar.” (Dr. Guillem Solé Nolla, fundador de Derypol)

Els trets diferencials
Entre els factors que expliquen l’èxit de Derypol, a part d’actuar en un sector emergent com és el tractament de l’aigua millorant el medi ambient, podem destacar els següents:
 
Maquinaria Derypol Edifici DerypolÉs una empresa innovadora: l’R+D és una funció clau de l’empresa i la seva principal font d’avantatges competitius. Per això hi dedica el 8% de la plantilla, xifra superior a la mitjana del sector. Un fet que els ha permès d’ampliar la gamma de productes per solucionar tractaments d’aigües a més de mil clients procedents de sectors tan diversos com el tèxtil, l’acabat de la pell, el paper, detergents, petroli i cosmètica. A més, un altre dels avantatges competitius de Derypol és que el seu departament d’R+D, el laboratori, la planta on fan les proves pilot i la fàbrica estan situats a les mateixes instal•lacions, mentre que els seus competidors acostumen a tenir-los repartits en localitzacions molt allunyades entre elles, i, sovint, fins i tot en continents diferents.

És una empresa que prima la qualitat: Derypol sempre ha estat pionera en l’obtenció d’acreditacions, així té les certificacions ISO 9001 de gestió de la qualitat, ISO 14001 de gestió ambiental, EMAS III de gestió ambiental a nivell europeu i OSHAS 18001 de gestió de la salut i seguretat laboral. Com diu Narcís Darnes, director de fàbrica: “Per a nosaltres la qualitat es basa en dos pilars: la satisfacció del client i la millora contínua.”

Cronologia Derypol (1)
Cronologia Derypol (2)
Aposta per la internacionalització: l’any 2006, l’empresa va posar en marxa la divisió internacional i avui exporta a més de 50 països dels cinc continents i des de 2013 té una delegació a Xangai. El pes de les exportacions ha anat augmentant i ja representen el 57% de les vendes.

Empleada DerypolEmpleats Derypol
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Està orientada al client: un altre aspecte diferencial del grup és que, a diferència dels seus competidors, on hi manen els executius financers, a Derypol es dóna més rellevància a les funcions comercial i de producció. Això els permet adaptar-se millor a les necessitats específiques dels seus clients: poden personalitzar molt més els productes inclús en lots molt petits, i això els aporta un avantatge competitiu important. Treballadors Derypol (1)

Confia en les persones: la dimensió reduïda permet un tracte més directe i personalitzat amb els empleats. La majoria d’ells tenen un sistema de retribució variable que depèn en un 30% del resultat global i en un 70% dels objectius de departament. Aquests incentius representen entre un 12% i un 25% de la retribució total.

Prima la responsabilitat social: la responsabilitat social forma part de l’ADN de Derypol i això es veu en el seu interès per respectar l’entorn pel que fa a l’activitat industrial que desenvolupa en el centre productiu i les possibles repercussions dels productes i residus generats. Per altra Treballadors Derypol (2)banda, l’empresa recolza activitats esportives a les Franqueses del Vallès, i col•labora amb el sistema educatiu promovent visites d’estudiants, atorgant premis a treballs relacionats amb la química i oferint llocs de treball a estudiants en pràctiques. Han rebut premis com el Premi Medi Ambient 2010 de la Generalitat de Catalunya per la seva trajectòria en la protecció del medi ambiental. També han rebut premis d’innovació.

L’R+D és una funció clau de Derypol i la seva principal font d’avantatges competitius. Per això hi dedica el 8% de la plantilla, xifra superior a la mitjana del sector

Compta amb solvència financera: la prudència financera és un tret característic de Derypol i, per això, l’endeutament representa nomes el 27% de tot el balanç. Això s’ha assolit essencialment gràcies a l’autofinançament. L’any 2012, NALCO, un dels dos accionistes de Derypol, va ser comprada per ECOLAB, empresa multinacional dedicada a la higiene i la neteja en els sectors hoteler, hospitalari i alimentari. Amb aquesta compra, ECOLAB afegia noves línies orientades al medi ambient en sectors com el de l’aigua i l´energia. Un dels principals accionistes d´ECOLAB es la Fundació Bill & Melinda Gates. Per a Derypol tenir com a accionista a NALCO li genera sinergies en els aprovisionaments i en l’expansió internacional. A més, per a una pime com aquesta, comptar amb una gran empresa multinacional entre el seu accionariat la protegeix davant d’altres grans multinacionals.

 
 
Infografia DerypolEl veredicte
El tractament de l’aigua és una activitat amb molt de present i encara més futur, ja que l’increment del consum d’aigua dolça és constant i es calcula que a partir de 2025, més dels 2/3 de la població mundial viurà en zones d’escassetat d’aigua. Per això, Derypol vol seguir contribuint a millorar la qualitat de les aigües, amb productes que siguin alhora respectuosos amb el medi ambient, un fet molt diferencial que tenen els seus productes.
A més, de cara als propers 10 anys, Derypol s’ha marcat el repte de duplicar les vendes i els beneficis.
Com diu el seu actual director general, Guillem Solé Ristol: “Fem que les coses passin.”
 
 
Evolució Derypol 2002-2014

Els comentaris estan tancats.