Revista d'Anàlisi Plural

Com s’haurien de finançar els partits polítics?

0

Està suficientment regulada la procedència dels seus ingressos?

Coordinació: Andrea Cosialls   Fotos: Cedides


Junts pel Sí

mon-empresarial-005-marta-roviraEl finançament públic ha de ser transparent i suficient per tal que els partits compleixin amb la seva funció, mentre que el privat ha de ser prou limitat, nominal i transparent com per evitar condicionar de manera inadequada els posicionaments dels partits. Cal eliminar les donacions anònimes a les fundacions dels partits. Junts pel Sí es compromet a elaborar una llei catalana de finançament dels partits i fundacions.


 

Ciutadans

mon-empresarial-005-ines-arrimadesHa de ser un exemple de transparència i accessibilitat, que reculli les quotes dels afiliats, les aportacions dels ciutadans i el corresponent finançament segons la representativitat pública. Ciutadans porta anys proposant millores que s’han aprovat recentment, però queda molt camí per recórrer en l’àmbit de les fundacions dels partits.


 

PSC

mon-empresarial-005-miquel-icetaDes del PSC rebutgem la presència abusiva dels diners privats a la política. Volem limitar les donacions de particulars a 1.000 euros l’any i aplicar un major control, per considerar qualsevol aportació fora del marc legalment previst un delicte de finançament il·legal de partit.


 

Catalunya Sí que es Pot

mon-empresarial-005-lluis-rabellHi ha dispositius que vetllen per la transparència en el finançament dels partits, però resulten manifestament insuficients. CSQEP propugna una reforma d’àmbit estatal que constrenyi les fundacions vinculades a les formacions polítiques a les mateixes limitacions i obligacions de transparència.


 

PPC

mon-empresarial-005-xaiver-garcia-albiolLes reformes del Govern del Partit Popular combinen transparència en els ingressos i les despeses amb la prohibició de les donacions de contractistes públics i entitats financeres, i la rendició de comptes dels partits davant el Parlament. És un nou model plenament adaptat al nostre entorn europeu.


 

CUP

mon-empresarial-005-quim-arrufatLa llei i els controls públics són cada cop més estrictes amb els donatius privats als partits, però no tant amb les seves fundacions, que continuen rebent importants sumes d’interessos privats. La limitació en la quantitat i publicitat de l’origen hauria de ser molt més estricta. També cal regular les portes giratòries dels polítics. De qui i en concepte de què cobren els polítics abans, durant i després d’exercir el càrrec?

Enviar Comentari