Revista d'Anàlisi Plural

El nou paradigma col·laboratiu

0

mon-empresarial-004-daniel-ortizVivim en una societat cada vegada més complexa, més dinàmica i més interdependent. En aquest context, prendre bones decisions de govern o afrontar amb encert els grans reptes col·lectius han esdevingut tasques cada cop més difícils, gairebé impossibles. Ara bé, fins a quin punt és aquesta situació inevitable?

 
 
 
Daniel Ortiz i Llargués. Director de Relacions Institucionals i Comunicació de l’Institut Cerdà i professor associat del Departament de Ciències Socials d’ESADE.
 


 
Des de l’any 2000, aproximadament, assistim a l’emergència i progressiva consolidació d’un nou paradigma socioeconòmic basat en la col·laboració de tots amb tots: governs, empreses i societat civil. No cal que ningú renunciï a defensar els seus legítims interessos, només es tracta que ho faci tenint present que hi ha també un interès general, un bé comú, que cal promoure i preservar. L’èxit de les organitzacions consisteix, cada cop més, en aprendre a conciliar els interessos particulars i els generals.

Avui en dia la governança és el resultat de tres grans vectors.

“L’estat relacional, que és conscient de les seves limitacions i opta per impulsar la col·laboració público-privada (CPP).
Les empreses que assumeixen el seu rol en la societat i s’esforcen de veritat per ser més responsables.
La pròpia ciutadania, la societat civil organitzada, que a través del tercer sector reforça i complementa aquest model.

El Servei de Suport a la gestió de Crisis (SSgC), promogut per l’Institut Cerdà, és un magnífic exemple del nou paradigma col·laboratiu. Es tracta d’una iniciativa pionera a nivell mundial, a través de la qual un grup de grans empreses de subministraments bàsics, gestió d’infraestructures, etc., col·laboren permanentment entre elles i amb el Departament d’Interior des de l’any 2010 amb l’objectiu de prevenir, anticipar i minimitzar els efectes de les crisis.

Avui en dia no hi ha cap actor que pugui prendre grans decisions en solitari. Estem tot just als inicis, però tot apunta que en poc temps assistirem a grans transformacions vers aquest nou model de governança. L’autèntic repte és desenvolupar la cultura i els mecanismes imprescindibles per fer possible aquesta nova era de la col·laboració.

Enviar Comentari