Revista d'Anàlisi Plural

Fins a 10.000 euros dels fons europeus perquè la pime es digitalitzi

0

Text: Raquel Correa. Brussel·les


Les pimes alemanyes amb una forta presència a Internet han venut quatre vegades més en els últims tres anys que les que tenien un perfil baix a la xarxa. Així ho confirma un estudi elaborat pel Boston Consulting Group, que posa xifres al que per a molts era una intuïció: que fer un bon ús de les eines que ofereix Internet fa augmentar la competitivitat, les exportacions i les oportunitats de negoci.
En aquest context cobra sentit el projecte de la CE presentat el mes passat, gràcies al qual les pimes disposaran de bons tecnològics de fins a 10.000 euros per adquirir serveis informàtics. Les empreses podran utilitzar aquests vals per crear una pàgina web, si encara no estan a la xarxa, o per millorar- la, si ja en tenen una però aquesta ha quedat antiquada; formar el personal en comerç electrònic; adquirir eines informàtiques més sofisticades que millorin la gestió de la cadena de subministrament o de la cartera de clients, o desenvolupar una aplicació per a tabletes i smartphones per fer ventes i reserves en línia, entre d’altres. De fet, donar suport a les pimes europees, ofegades per una crisi que les ha deixades sense crèdit, és una de les prioritats dels Fons Estructurals de la Unió Europea, que ha dedicat 3.000 milions d’euros de l’actual marc pressupostari (2007-2013) a ajudar les pimes a millorar les seves capacitats informàtiques i de comerç electrònic. Però, tot i que el programa es finançarà amb fons europeus, la seva adaptació i desenvolupament corresponena les autoritats regionals, que són també les encarregades de decidir quan posar en marxa el programa, que podrà ser en qualsevol moment entre el 2014 i el 2020.

Les pimes europees prioritàries per als Fons Estucturals de la UR, que han dedicat 3.000 milions d’euros a ajudar-les a millorar les seves capacitats informàtiques

Solucions per a problemes concrets
Aquesta fórmula d’inversió, però, ja s’ha aplicat en projectes pilot a Extremadura i Múrcia, que han estat les primeres comunitats autònomes a aplicar aquesta subvenció tecnològica europea. Les dues regions han estat escollides, precisament, per tenir experiència amb projectes de promoció de les TIC que s’han convertit en bones pràctiques que poden inspirar altres empreses.
Una de les empreses que va beneficiar-se d’aquests xecs d’innovació promoguts per l’Institut de Foment de la Regió de Múrcia entre el 2009 i el 2010 va ser Electrodomésticos del Sureste, una empresa dedicada a la distribució a l’engròs d’aquests aparells, sobretot de gamma blanca. Fruit d’una iniciativa familiar, l’empresa, que compta amb una trentena de treballadors i un volum denegoci d’uns 7 milions d’euros, ofereix una amplia gamma de productes de diverses marques, té punts de venda al detall a Múrcia i Albacete, i ha obert una línia de disseny i instal·lació de mobles de cuina.
Gràcies als xecs d’innovació, Electrodomésticos del Sureste va poder desenvolupar una plataforma extranet per gestionar les comandes de les botigues i els comercials, escurçant els terminis d’entrega i millorant, així, el servei al client. A més, va desenvolupar un sistema de gestió avançada i centralitzada de la informació de les botigues, que ara permet fer un seguiment molt més acurat dels estocs i les vendes que es fan en cada punt.

Gràcies als xecs d’innovació, Electrodomésticos del Sureste va desenvolupar una plataforma extranet per gestionar comandes, millorant el seu servei

En aquest sentit, “les pimes que es van beneficiar d’aquesta ajuda, van rebre el servei a costos molt competitius gràcies a la subvenció, que afavoria que les petites empreses introduïssin conceptes i idees relacionades amb la gestió de la innovació. A més, com que no havien d’avançar els diners, no hi havia cap barrera econòmica. Es tracta d’ajudes molt directes que resolen problemes molt concrets, fomentant la innovació”, valora María José Candel Romero, sòcia-consultora de Base, una de les pimes que va participar en el projecte murcià com a proveïdora de serveis d’innovació.

Els comentaris estan tancats.