Revista d'Anàlisi Plural

El valor afegit del packaging en la indústria alimentària

0
O com l’envàs és un dels responsables de fer la gran aportació que permet que el producte marqui tendència i esdevingui més competitiu.

Xavier Pascual, Director D’Hispack 2015, Fira De Barcelona

Xavier Pascual
Director d’Hispack 2015
Fira De Barcelona

Alimentaria ha estat un gran aparador de la innovació permanent de la indústria d’aliments i begudes, que inverteix més de 400 milions d’euros anuals en I+D+i. Durant la fira, hem vist productes més naturals i aptes per a tothom que incorporen ingredients funcionals, més fàcils de preparar i consumir i que cerquen connectar amb el consumidor aportant-li beneficis per a la salut, sense oblidar el plaer, la comoditat i la qualitat de pràctic. A més, tots aquests nous llançaments han anat també acompanyats d’importants innovacions en packaging, i fins i tot, en alguns casos, l’envàs ha estat precisament l’element que ha realitzat la gran aportació al producte perquè aquest marqui tendència.
Ho hem pogut comprovar a l’espai Innoval, amb lasanyes, truites o precuinats en envasos autoescalfables; packaging microfornejable per a tot tipus de productes preparats; films actius per allargar la conservació de lactis o carnis; nous t ancament s de llaunes; begudes i sucs en envasos barrera; ampolles d’aigua més ergonòmiques i sostenibles; formats individuals per facilitar-ne el consum immediat; etiquetes i ampolles d’oli o vi trencadores… Però, en general, tota la fira Alimentaria ha estat un enorme aparador del millor packaging fet a casa nostra, adequat a totes les gammes de productes exposats, des de les conserves als congelats, passant per les begudes, el vi, l’oli, la carn, el peix, els dolços o els lactis, entre d’altres categories. El packaging és el vestit dels productes i ha estat la millor carta de presentació davant els 140.000 compradors nacionals i estrangers que ens han visitat.

L’aplicació de nous materials serà crucial en el disseny i fabricació d’envasos i embalatges més segurs, funcionals i ecològics.     / CEDIDA.
L’aplicació de nous materials serà crucial en el disseny i fabricació d’envasos i embalatges més segurs, funcionals i ecològics.     / CEDIDA.

Innovació i millora dels processos logístics
El packaging és impacte, és valor afegit, és innovació en si mateix i, cada cop més, ha esdevingut un important aliat de la indústria agroalimentària espanyola per tal d’augmentar-ne la seva competitivitat, crear i consolidar marques, diferenciar-se amb productes únics, vendre més als lineals, millorar els seus processos logístics per a la distribució, reduir costos i sortir als mercats exteriors amb una imatge i disseny potent.
Ara mateix, el sector de l’alimentació i begudes és el principal consumidor d’envasos i embalatges, i la indústria del packaging espanyola és capaç de donar respostes ràpides i innovadores als requeriments que rep relacionats amb l’ampliació de la vida útil dels productes, és a dir amb allargar la data de consum preferent; l’adaptació a les necessitats i reptes nutricionals de la població de més edat; la seguretat alimentària; la sostenibilitat econòmica, social i ambiental o la lluita contra el malbaratament dels aliments, entre d’altres.
En aquest sentit, les empreses alimentàries ja estan demanant i implementant nous envasos amb materials barrera, envasos actius, envasos intel·ligents, envasos sostenibles fets amb materials renovables i reciclables, envasos nanotecnològics, tintes inesborrables i etiquetes antifrau per evitarne falsificacions; envasos comestibles; envasos personalitzables…

La necessitat dels fabricants per aconseguir la mida més adient de l’envàs farà créixer el packaging intel·ligent en els propers anys amb la principal missió d’evitar el malbaratament dels aliments

També adquireixen importància els factors de conveniència i comoditat en la compra i l’ús dels envasos, ja que el comprador vol productes llestos per consumir a l’instant en qualsevol lloc o moment, que estalviïn temps de preparació a la cuina i li proporcionin un plaer immediat.
De la mateixa manera, la racionalització dels formats i la necessitat dels fabricants per aconseguir la mida més adient de l’envàs farà créixer el packaging intel·ligent en els propers anys amb la principal missió d’evitar el malbaratament dels aliments.
En aquest sentit, els experts avancen que el desenvolupament i aplicació de nous materials serà crucial en el disseny i fabricació d’envasos i embalatges més segurs, funcionals i ecològics. La indústria alimentària ja està prenent consciència d’aquestes tendències.

Hispack 2015
Precisament per identificar i posar en contacte tota aquesta innovació en el packaging que vindrà i que ja demanda la industria alimentària, Fira de Barcelona acollirà el maig de 2015 una nova edició del saló Hispack, la fira del sector de l’envàs, embalatge i Publicitat al Lloc de Venda (PLV) més important del nostre país, amb la participació prevista de més de 1.500 empreses nacionals i internacionals. Serà una oportunitat única de descobrir el valor afegit i les enormes possibilitats que el packaging ofereix al producte alimentari per destacar, així com de plantejar nous reptes per encarar un futur encoratjador d’un sector que vol anar al davant de la recuperació econòmica i que s’ha proposat doblar les seves exportacions de cara al 2020.

Els comentaris estan tancats.