Revista d'Anàlisi Plural

L’educació en valors

0

Ramon Roch Noguera. Enginyer industrial, PDF IESE i director general de Fortriglobal

En la formació de professionals l’ètica és una assignatura imprescindible, però alhora pendent de millora, perquè els estudiants esdevinguin treballadors amb valors i potencial.

Ramon Roch Noguera. Enginyer industrial, PDF IESE i director general de Fortriglobal.

L’horitzó de crisi, canvi i globalització en què es troba el món fa que el tema de l’educació en valors adquireixi cada vegada més rellevància. És necessari que es formin professionals que siguin capaços de reflexionar de manera ètica, i és per això que, a les universitats, una de les vessants més notòries d’investigació dins el camp de l’educació en valors és l’ètica professional.

Malgrat això, segons un estudi realitzat per l’Aspen Institute sobre 2.000 graduats de les principals 13 escoles de negoci del món, “l’educació en aquestes institucions no només falla a l’hora de millorar els valors morals dels estudiants, sinó que els deteriora”.

mon-empresarial-001_right-wrongEn efecte, la trista realitat de les universitats és que estan formant “professionals d’èxit per a societats fracassades”. Els esforços no s’estan orientant cap a la construcció d’un bé específic que la societat requereix, sinó cap al benefici econòmic personal dels grups que tenen accés a la formació universitària.

Els dilemes ètics sempre estan presents en l’acompliment de la professió. Tanmateix, allò que realment importa és actuar sempre de manera coherent amb el que es pensa i no realitzar mai cap acció que faci que la moral o l’ètica d’un mateix es trenqui, ja que és molt difícil de tornar-la a reconstruir. Els futurs professionals han de ser conscients que quan arribin a exercir les seves carreres professionals tindran moltes responsabilitats a les seves mans i, llavors, hauran de ser capaços de dirigir les situacions amb ètica i valors, tenint en compte el transfons moral i no només el benestar econòmic.
 

L'empresa ètica
Quan una persona amb valors treballa en una empresa on l’ètica es protegeix, aquest individu podrà desenvolupar tot el seu potencial, i el seu grau de lleialtat serà inimaginable. Malgrat això, si es dóna el cas contrari, la companyia simplement tindrà un mercenari que marxarà quan arribi un millor postor. mon-empresarial_Codi-etic

Els comentaris estan tancats.