Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Josep Pujadas, president del Consell de la Delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona

0

“La Ciutat Creativa de la Gastronomia augmentarà la nostra projecció internacional”

Amb més de 5.300 empreses i un teixit econòmic format majoritàriament per pimes i autònoms, Osona és la segona comarca barcelonina amb major pes del treball industrial. Parlem amb el president del Consell de la Delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona per conèixer la realitat d’aquest territori així com els projectes de dinamització econòmica que es duen a terme des de l’entitat.

 
 
Text: Montse Torres   Fotos: Cedides
 
 
 
 
Osona és una comarca amb un fort pes del sector agroalimentari, especialment carni-porcí, i amb empreses de gran projecció internacional. Es treballa per aprofitar aquesta casuística vinculant la zona a un producte de qualitat a escala internacional?
Sí, des de sempre s’està intentant augmentar la qualitat dels productes osonencs, i amb la qualitat, també el valor afegit, perquè ens trobem que una gran part del sector agroalimentari produïa commodities, en aquest cas, canals porcines. Els animals se sacrificaven aquí i amb molt poca elaboració veníem aquestes mercaderies, primer a Espanya i, ara, a Espanya i al món. Ara, el que volem és que el valor afegit es quedi a la comarca. Per exemple, un dels projectes que hi ha, i en el qual la Cambra de Comerç col•labora amb tots els empresaris d’Osona, és intentar que Vic sigui designada Ciutat Creativa Unesco de la Gastronomia. Això també ens donaria una altra projecció internacional.

Josep Pujadas. President del Consell de la Delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona
La Cambra col·labora amb Innovac, clúster català d’innovació en el sector porcí, com a transmissors de les necessitats dels empresaris d’aquesta indústria junt amb la Universitat de Vic.
D’altra banda, de les comarques barcelonines, Osona és la que té un menor pes relatiu d’empreses de serveis. El turisme és el seu punt feble?
Som una comarca d’interior, no tenim mar ni tenim esquí. Estem al mig, però tenim bolets, molt bona gastronomia, un gran pòsit cultural i una bona situació a Catalunya. Per això neix el projecte de la Ciutat Creativa de la Gastronomia. Volem que serveixi per atraure gent amb un gran potencial de despesa, i per això, la Cambra hi aposta fermament. Tenim cuiners a la comarca amb Estrelles Michelin; hi ha una gran tradició gastronòmica i la volem aprofitar. Per tant, el turisme és un dels sectors que volem potenciar, i amb això, el sector serveis també tiraria amunt.

“Tenim cuiners a la comarca amb Estrelles Michelin; hi ha una gran tradició gastronòmica i la volem aprofitar. Per tant, el turisme és un dels sectors que volem potenciar i, amb això, el sector serveis també tirarà amunt.”

El teixit empresarial osonenc està format, majoritàriament, per companyies agroalimentàries al voltant de les quals s’han creat algunes empreses de packaging. Creu que és necessari dedicar més recursos a aquestes segones per afavorir les sinèrgies a la comarca?
Sí, ens agradaria que, en lloc de lliurar canals porcines en camions frigorífics sense cap packaging ni res, se servís un producte amb valor afegit: això augmentaria la importància d’aquest sector. Actualment, ja tenim empreses d’aquest sector, empreses d’arts gràfiques que serveixen a grans multinacionals, però en el moment que s’augmenti el valor afegit de l’agroalimentari, també aquest sector ha de tirar amunt.
 

PIMES I AUTÒNOMS
 
TOT I LA PRESÈNCIA DE GRANS EMPRESES, Osona és una de les comarques catalanes amb major percentatge d’autònoms, un fet que no neguiteja la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a la zona: “Tenim un 27% d’autònoms, quan la mitjana catalana és d’un 19%; i un 73% d’assalariats de grans empreses, quan la mitjana de Catalunya és d’un 81%. Efectivament, hi ha més autònoms, petit comerç, petites indústries... Però no és una de les coses que ens preocupen. Al contrari, treballem per ajudar a aquests autònoms i petits empresaris per tal que creixin”, explica el seu president.
Pimes i autònoms a la comarca d'Osona
 
Vostès són membres d’Innovac, el clúster català d’innovació en el sector porcí. Quin és el paper que duen a terme des de l’entitat?
Innovac està dedicat al sector porcí de tot Catalunya, però especialment a la Garrotxa i Osona, i nosaltres, com a Cambra, som una part de la veu d’Osona en aquest projecte, que creiem que té molt bon recorregut, sobretot perquè la idea és bona i les persones que ho porten endavant són molt vàlides. Nosaltres som transmissors de necessitats de la gent del sector, ajudem a realitzar projectes, juntament amb la Universitat de Vic, que també hi col•labora. En definitiva, volem ser una corretja de transmissió d’allò que el sector necessiti.

“Ens agradaria que, en lloc de lliurar canals porcines en camions frigorífics sense cap packaging ni res, se servís un producte amb valor afegit: això augmentaria la importància d’aquest sector.”

Si bé les grans empreses de la comarca operen a escala internacional, quines accions es duen a terme des de la Cambra per afavorir la internacionalització de les pimes?
La gran empresa de la comarca, que és Bonpreu, opera més a escala nacional i catalana que no pas internacional; i la segona empresa, Casa Tarradellas, té una part internacional, però també està molt focalitzada aquí. Des de la Cambra d’Osona, amb connexió amb la Cambra de Barcelona, de la qual nosaltres som una delegació, traslladem a les empreses osonenques les missions i els contactes internacionals que es realitzen. Paral•lelament, les empreses de la comarca que estan internacionalitzades, com La Farga Group o Girbau, saben que poden comptar amb la Cambra per a totes les seves projeccions, promocions, gestions, etc.
 

Delegació d'Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona
Edifici el Sucre, seu de la Delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona
La Universitat de Vic ha estat una de les pioneres a posar en marxa plans universitat-empresa. Creu que és una fórmula necessària per afavorir l’ocupació i reduir l’atur juvenil a la zona?
La Universitat de Vic ja és, per si sola, una gran font d’ocupació, de dinamització econòmica del territori i, també, de dinamització cultural. Però, a més, des del principi hi ha hagut una gran col•laboració universitat-empresa. Per exemple, hi ha un grup d’empresaris, que es diu Ausa Futur, que col•laboren activament amb la Universitat de Vic en recerca, formació… i també ajudant els universitaris a entrar a les empreses, cosa que també es fa amb la formació professional a tota la comarca.
 
UN HIPÒDROM A OZONA?
Promogut per la Delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona amb l’objectiu d’impulsar el turisme, el sector serveis i l’ocupació (l’atur arriba al 14,9% en aquesta comarca barcelonina), el projecte de construir un hipòdrom a la Catalunya central a imitació dels que hi ha al sud de França neix amb la idea d’aprofitar que “hi ha una gran afició al sector dels cavalls a Osona i que disposem de campions a escala mundial en alguna especialitat hípica”, explica el màxim representant d’aquesta institució, Josep Pujadas.
Actualment, el projecte està en fase de recollida d’informació i de recerca dels solars més adients: “Ja en tenim més de 14 de vistos, a punt de valoració”, afegeix. Malgrat això, i a causa del tempus electoral, la iniciativa es troba en un moment d’impàs que a Pujadas, no obstant això, no sembla preocupar gaire: “Hi ha hagut molta implicació de tot el sector polític i creiem que (el projecte) ha caigut bastant bé a escala comarcal”, conclou el president de la Cambra a Osona.

Enviar Comentari