Revista d'Anàlisi Plural

Objectius del Mil·lenni: què s’ha aconseguit?

1

L’any 2000 va marcar l’inici d’un nou mil·lenni. El món volia començar de zero i solucionar els problemes globals que arrossegava. La resposta va ser la Cimera del Mil·lenni, celebrada a Nova York, en la que 189 països van comprometre’s per intentar eradicar la pobresa extrema, el virus del VIH, la discriminació de gènere i l’analfabetisme, entre d’altres.

Text: Esther Herrera


L’any passat van expirar aquells compromisos, que han cedit el testimoni als Objectius de Desenvolupament Sostenible o Agenda 2030. I tot i que hi ha hagut grans avenços, cap dels vuit punts plantejats s’ha assolit en la seva totalitat. Així, per exemple, segons l’ONU “només” s’ha reduït a la meitat el nombre de persones que viuen en condicions de pobresa extrema.
El segon objectiu, el d’assegurar l’educació primària universal, és el que més èxit ha obtingut. El 90% dels nens de països subdesenvolupats estaven inscrits a l’escola el 2015, i en els últims 15 anys el nombre d’infants que no tenen accés a l’educació s’ha reduït en 57 milions. A més, la taxa d’alfabetització dels joves entre 15 i 24 anys és ara del 91%. Amb tot, segons dades de la UNESCO, 58 milions de nens encara no tenen accés a l’educació i 100 milions no han completat l’educació primària.
El tercer, la promoció de la igualtat de gènere, tampoc ha tingut els resultats esperats. Més nenes poden anar a l’escola i ha augmentat un 35% el nombre de dones en treballs qualificats. No obstant, més de 15 milions de nenes segueixen sense escolaritzar, 120 milions de dones han patit la mutilació genital femenina i segons el Fòrum econòmic mundial, si segueix al ritme actual, la bretxa salarial entre homes i dones no es podrà eliminar fins d’aquí 118 anys.

El 90% dels nens de països subdesenvolupats estaven inscrits a l’escola el 2015, i en els últims 15 anys el nombre d’infants que no tenen accés a l’educació s’ha reduït en 57 milions. Amb tot, segons dades de la UNESCO, 58 milions de nens encara no tenen accés a l’educació i 100 milions no han completat l’educació primària.

També es pretenia reduir la mortalitat infantil i millorar la salut materna. La taxa mundial de mortalitat dels nens menors de 5 anys ha disminuït més de la meitat en els últims 15 anys, tot i que encara 43 nens moren per cada 1000 naixements. També s’ha reduït gairebé a la meitat l’índex de mortalitat materna.
Un dels màxims avenços s’ha produït en la lluita per l’eradicació del virus del VIH/SIDA. En gairebé 15 anys, les infeccions han disminuït un 40% i gràcies als nous tractaments s’han evitat gairebé vuit milions de morts. Tot i així, es produeixen dos milions de contagis anuals. Els nous Objectius de Desenvolupament Sostenible s’han marcat la fita d’haver eradicat la malaltia el 2030.
mon-empresarial-005-erradicar-pobresa
La sostenibilitat, una qüestió pendent
La sostenibilitat i la conservació del medi ambient és encara una qüestió per solucionar. Després de la Cimera del Clima, celebrada a París el passat desembre, s’ha de seguir treballant per impedir l’escalfament global, i és que les emissions de diòxid de carboni han augmentat un 50% des del 1990. En aquest compromís també s’hi va incloure l’accés a l’aigua potable, del que ja gaudeix el 90% de la població mundial. Per últim, pel darrer dels compromisos, el de millorar l’ajuda al desenvolupament i reduir la bretxa nord-sud, no es van establir terminis i s’hi segueixen invertint esforços.
En paraules del Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, els Objectius del Mil·lenni van generar “el moviment contra la pobresa més exitós de la història”. L’1 de gener d’aquest 2016 van entrar en vigor els nous Objectius de Desenvolupament Sostenible, que es desplegaran durant els propers 15 anys. El 2030, l’examen.
mon-empresarial-005-objectius-desenvolupament-sostenible
Llegeix també: Entrevista a Neven Mimica. Comissari europeu de Cooperació Internacional i Desenvolupament

Discussion1 comentari

  1. Pingback: Entrevista a Neven Mimica. Comissari europeu de Cooperació Internacional i Desenvolupament | Món Empresarial

Enviar Comentari