Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Marc Bonavia, president de l’AIJEC

0
mon-empresarial-005-marc-bonavia

La taxa d’activitat emprenedora (TEA) de Catalunya del 2014, últim any amb dades disponibles, supera la d’Espanya i també la de la Unió Europea. L’emprenedoria forma part de la cultura catalana?
Catalunya és un poble emprenedor, amb molta creativitat i iniciativa. El problema és que no acostumem a pensar en gran. Si les pimes col·laboressin més entre elles o actuessin d’una manera global, podrien aconseguir fites més ambicioses. Això no significa que tothom hagi de tenir una empresa gran, però les possibilitats de créixer no s’han de deixar escapar.

L’AIJEC ha reivindicat el paper del jove empresari en la recuperació econòmica, primer amb la campanya “Job creators” i després amb la de “Creem valor des dels valors”. Quin missatge es volia transmetre amb cadascuna?
Per engegar el motor de l’economia necessitem donar gas a les persones xispa, els emprenedors. Què passa si no posem benzina? El cotxe es queda a boxes… i tenim un problema: sis milions d’aturats. Hem d’aconseguir multiplicar els job creators, perquè el nostre treball crea llocs de treball. Els joves empresaris formem part de la solució perquè som el factor de creixement. Això és el que vam intentar explicar a la campanya “Job creators”. En canvi, a la campanya “Creem valor des dels valors” vam posar l’accent no tant en una de les conseqüències positives que es deriva del que fem, la creació de llocs de treball, sinó en el com ho fem i des d’on ho vivim. La idea era reivindicar l’empresari conscient, que és aquell que es coneix a si mateix, sap quin és el seu propòsit i selecciona persones que es comprometen a poder-lo servir. És l’empresari que planteja projectes on les persones prenen consciència del seu valor. Els empresaris conscients saben que una empresa només arribarà al màxim de les seves possibilitats amb tots els que hi treballen. Quan tothom creix, l’empresa creix. Perquè a l’era del coneixement, la gent som la nova indústria.

“Els empresaris conscients saben que una empresa només arribarà al màxim de les seves possibilitats amb tots els que hi treballen.”

Aquest 2016 deixarà de presidir l’AIJEC i ha decidit tancar el seu segon i últim mandat impulsant el curs “Empresaris Conscients”. Per què?
Els empresaris acostumen a buscar formació per disposar d’eines amb les que gestionar el seu negoci. Eines com les finances, el màrqueting o les vendes, totes elles de gestió externa. En canvi, no és tan habitual que l’empresari disposi d’eines de gestió interna, és a dir, de gestió de si mateixos, de lideratge personal, de gestió de les emocions, de conèixer quins són els seus valors i els de l’empresa que promouen. Els joves empresaris hem de liderar l’impuls d’aquest nou paradigma, on l’empresari creix en consciència, i ho fa també el seu projecte empresarial.
mon-empresarial-005-marc-bonavia-jobcreators
Quin balanç fa del període que ha estat al capdavant de l’organització?
Si mires a vol d’ocell els últims quatre anys, t’adones que hem fet moltes coses: explicar quina visió compartim d’empresari, la de persona que genera riquesa més enllà de diners. Que som, i volem ser, empresaris amb valors. Hem posat altaveus al que representem a través del Premi Jove Empresari en nits molt especials, com aquella nit al Liceu, la nit al Camp Nou, la nit al Born Centre Cultural i aquella nit màgica al Tibidabo. Hem buscat fer pedagogia a les escoles i universitats, i hem aixecat el dit a les institucions més significades del país. Crec que ens ho hem passat bé. Em sento agraït d’haver viscut aquesta experiència, i dels bons moments i les relacions d’amistat que m’ha regalat.

“A qualsevol dels sectors que ens imaginem es pot innovar. I en aquest moment, a algun lloc, algú ja està dient: es poden fer les coses d’una altra manera, es poden fer millor! Aquest algú hem de ser nosaltres.”

Eloi Palà, de Sevibe Cells, és el pròxim president d’AIJEC.
Eloi Palà, de Sevibe Cells, és el pròxim president d’AIJEC.

Quins reptes de futur enfronten els joves empresaris?
Ara ja som a l’era del coneixement, i és que Internet està trencant tots els models. El tsunami de la digitalització significa que equips de 10 persones o menys poden disruptar qualsevol indústria: els hotels, les autoescoles, la telefonia, els advocats, la farmàcia… A qualsevol dels sectors que ens imaginem es pot innovar. I en aquest moment, a algun lloc, algú ja està dient: es poden fer les coses d’una altra manera, es poden fer millor! Aquest algú hem de ser nosaltres.

Per últim, si hagués de motivar un jove català per a que posés en marxa el seu propi projecte, què li diria?
Que identifiqui què li apassiona. Potser si recorda quina era la seva passió de petit, de gran la pot convertir en ingressos. Això sí, posada al servei dels altres per ajudar, perquè no és l’èxit qui li donarà la felicitat, és la felicitat la que dóna l’èxit. Per això alguns triem treballar 80 hores setmanals fent d’empresaris per deixar de treballar-ne 40 per un altre. Perquè ser emprenedor és ser prou valent com per ser un mateix. I també li diria que identifiqui problemes, perquè darrera de cada problema sempre hi ha una oportunitat. Quina? La de resoldre el problema. I l’emprenedor és qui soluciona els problemes de la gent a través dels seus productes i dels seus serveis.

Llegeix també: AIJEC. Joves Empresaris de Catalunya.

Enviar Comentari