Revista d'Anàlisi Plural

Educant en el marc de l’Emprenedoria disciplinada

0

Les grans idees que poden impactar positivament en el món sorgeixen quan s’involucra els estudiants en activitats empresarials des del primer instant en què trepitgen un campus universitari. I és que la iniciativa empresarial pot ser ensenyada gràcies a l’educació, les pràctiques reals i una bona tutoria en el marc educatiu denominat Emprenedoria disciplinada.

DRA. TRISH COTTER. Directora executiva adjunta del Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship i professora de Sloan School of Management MIT.


Desenvolupada pel director gerent del Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship, Bill Aulet, l’Emprenedoria disciplinada determina que, un cop establerta la idea d’un negoci, cal centrar-se menys en la idea de la nova empresa, i molt més en l’equip, les condicions del mercat i l’execució. Els estudiants necessiten coneixements i habilitats per construir la seva empresa, una comprensió completa del problema que s’intenta resoldre i determinar si la unitat econòmica té sentit comercial. Com abordar els grans problemes? Mitjançant la pràctica.
Abans d’arribar al MIT, en la meva ment els mots “disciplinat” i “emprenedor” semblaven oposats. La majoria de nosaltres pensem en els empresaris com en persones brillants amb un munt d’idees que volen al voltant dels seus caps i un talent empresarial innat. Creiem que tenen sort -o que estan en el lloc correcte en el moment adequat- quan aconsegueixen llançar un negoci basat en una d’aquestes idees. I això no és realista.
El marc de l’Emprenedoria disciplinada s’estructura al voltant de sis temes i 24 passos que pertanyen a aquests sis apartats:
1. Qui és el teu client?
2. Què pots fer pel teu client?
3. Com adquireix el teu client el teu producte?
4. Com obtens diners amb el teu producte?
5. Com dissenyes i construeixes el teu producte?
6. Com pots ampliar o reduir el teu negoci?

El marc subratlla que mentre se segueixen els passos seqüencials, els empresaris, sens dubte, aprenen nova informació que els portarà de nou a revisar el que han fet en els passos anteriors.


L’Emprenedoria disciplinada proporciona als estudiants un llenguatge i un procés comuns per avaluar on es troben dins de la seva trajectòria empresarial, i iterar en la mesura que el producte i els negocis ho requereixin. La majoria dels empresaris aprenen amb cada fracàs, ja que aquest millora la seva experiència posterior. També ho fan els estudiants. En el projecte final del MIT, anomenat Delta v, hem vist exemples d’alumnes que han millorat les seves habilitats i han posat en marxa un negoci amb èxit (o bé han traslladat aquestes lliçons a l’entorn corporatiu) gràcies al marc de l’Emprenedoria disciplinat . I és que la iniciativa empresarial pot ser ensenyada.

Més informació al llibre Disciplined Entrepreneurship: 24 Steps to a Successful Startup de Bill Aulet.

Enviar Comentari