Revista d'Anàlisi Plural

La Comissió Europea reforça els sistemes de seguretat del pagament electrònic

0

A principis de setmana, la Comissió Europea va publicar una nova normativa que farà que el pagament electrònic en establiments comercials sigui més segur i que els consumidors puguin triar proveïdors de serveis de pagament que ofereixin solucions més còmodes, innovadores i eficients.


La normativa aprovada ha estat elaborada per l’Autoritat bancària europea en estreta col·laboració amb el Banc Central Europeu i especifica com ha d’aplicar-se l’autenticació forta del client. I és que amb aquesta mesura, en la majoria dels casos, per fer un pagament electrònic en establiments comercials, a més d’introduir una contrasenya o les dades d’una targeta de crèdit, també caldrà disposar d’un codi, que només serà vàlid per fer una operació concreta. L’objectiu és reduir significativament l’actual nivell de frau que pateixen tots els mètodes de pagament, especialment els pagaments per Internet, i protegir la confidencialitat de les dades financeres dels usuaris.

Valdis Dombrovskis, vicepresident de la Comissió d’Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió dels Mercats de Capitals: “Aquesta nova normativa servirà de guia per a tots els agents del mercat, antics i nous, per tal que puguin oferir millors serveis de pagament als consumidors tot garantint-ne, però, la seguretat”

El text també estableix que bancs i proveïdors d’eines de pagament i d’informació sobre comptes bancaris no podran impedir als clients que vulguin fer servir aquests nous serveis que ho facin. De la mateixa manera, qualsevol banc que ofereixi accés als comptes bancaris via Internet haurà de col·laborar amb les empreses de tecnologia financera o amb la resta d’entitats que ofereixin aquesta nova mena de serveis, i hauran de crear canals de comunicació segurs per transmetre dades i fer pagaments.

Avantatges per als usuaris
La Comissió afirma que, gràcies a l’increment de la competència, els consumidors gaudiran de més possibilitats de tria a l’hora de pagar béns i serveis que vulguin comprar o contractar per Internet. A més, un altre punt a favor és que també podran gestionar millor les seves finances personals gràcies a aplicacions que agregaran la informació de tots els comptes que tinguin oberts a més d’un banc.

Aplicació de la nova normativa
Un cop adoptades per la Comissió les normes tècniques de regulació, el Parlament Europeu i el Consell disposaran d’un termini de tres mesos per estudiar-les i donar-hi el seu consentiment. Quan s’aprovin, es publicaran en el Diari Oficial de la Unió Europea, i els bancs i la resta de proveïdors de serveis de pagament hauran d’implantar en 18 mesos les mesures de seguretat i els instruments de comunicació que siguin necessaris.

Enviar Comentari