Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Roser Soley, directora de la Setmana de la Formació i el Treball de Fira de Barcelona

0

Com cada any, la Setmana de la Formació i el Treball de Fira de Barcelona obre les portes del Saló de l’Ensenyament i de Futura (Saló dels Màsters i Postgraus). Com bé afirma la seva directora, a qui tot seguit entrevistem, “la cita és obligada per a tots aquells que vulguin conèixer les últimes novetats de l’oferta formativa, reconduir la seva carrera professional i/o especialitzar-se en un sector en concret”. El lloc de trobada és el Recinte Montjuïc i les dates, del 14 al 18 de març.


Per si algú encara no coneix la Setmana de la Formació i el Treball: què ofereix als visitants, tant estudiant com docents, la cita anual en l’àmbit educatiu i ocupacional que organitza Fira de Barcelona?
Trobaran concentrada en cinc dies i en un únic espai tota l’oferta educativa disponible en aquests moments: des de graus universitaris, postgraus, màsters, fins a formació professional,  batxillerat i idiomes. Per aquest motiu, la Setmana de la Formació i el Treball és una cita gairebé imprescindible per als joves estudiants d’ESO i estudis superiors de Catalunya que han de triar el seu itinerari acadèmic. Tenim serveis d’assessorament i orientació personalitzats, que l’any passat van tenir un gran èxit i van ajudar 12.000 joves a trobar la formació que millor encaixava amb els seus interessos.

Amb un creixement de gairebé un 7% de visitants respecte del 2016, com valoren l’edició anterior?
En fem una valoració molt positiva atesos els més de 85.000 visitants que vam rebre. Els estudis de salut, ciències socials i tecnologia van ser alguns dels més sol·licitats. No obstant això, també vam notar un creixent interès per la formació de nova generació relacionada amb l’entorn digital (big data, smart cities, o disseny i animació de videojocs).

“Els estudis de salut, ciències socials i tecnologia van ser alguns dels més sol·licitats a la passada edició. També vam notar un creixent interès per la formació en big data, smart cities, o disseny i animació de videojocs.”

I aquest any, amb quines novetats es trobaran els diferents visitants (estudiants, professionals en actiu i docents)?
La principal novetat és el canvi d’espai, ja que enguany el Saló de l’Ensenyament ocuparà els Palaus 1 i 2 del recinte de Montjuïc així com la Plaça de l’Univers. Futura, per la seva banda, es manté al Palau 5.
Quant al contingut, destaca la presència de diverses universitats xineses i d’un escape room on els alumnes treballaran el procés de presa de decisions a través de l’autoconeixement, l’oferta formativa i el mercat laboral. Enguany també estrenem un telèfon d’atenció a l’estudiant i al professorat així com sessions de formació per al personal de suport.

Al Saló de l’Ensenyament també manteniu l’espai dedicat a la Ciència i una Aula de Tecnologies Multimèdia… Com funcionen i quins són els seus objectius?
L’Espai Ciència –organitzat des de fa 10 anys per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCR)– inclou universitats, centres de recerca i altres institucions vinculades amb la ciència que ofereixen activitats divulgatives i experiments lúdics i interactius per apropar les vocacions científiques a tots els públics. Pel que fa a l’Aula de Tecnologies Multimèdia, organitzada pel Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC, aquest any comptarem amb demostracions i tallers pràctics sobre animació i videojocs.

Enguany, Soley deixa la direcció de la Setmana de la Formació i el Treball. Laura Pararols agafarà el relleu.
Enguany, Roser Soley deixa la direcció de la Setmana de la Formació i el Treball. Laura Pararols n’agafarà el relleu.

Parlant d’animació i videojocs, com creu que han afectat les darreres revolucions tecnològiques i el canvi de paradigma digital al món de la formació? 
Com a la resta de sectors econòmics, l’educació serà digital o no serà. Estem davant d’un canvi de paradigma que ja fa anys que està impactant l’educació, i una de les conseqüències més evidents que se’n desprèn és l’augment de titulacions relacionades amb l’entorn digital i les noves tecnologies, que estan despertant un gran interès entre els estudiants. Una altra conseqüència és l’excés d’informació que reben els joves, els quals, sovint, no tenen capacitat suficient per discernir què és important i què no. Per això hem augmentat l’assessorament in situ al Saló, al mateix temps que hem incrementat la nostra presència a la xarxa per tal de facilitar i acompanyar els alumnes en aquesta presa de decisió. D’aquesta manera, doncs, el Saló esdevé ara més necessari que mai.

Fins a quin punt aposten per les xarxes socials per arribar al seu públic objectiu?
És una aposta estratègica de Fira de Barcelona amb tots els seus salons, especialment els que s’adrecen al públic en general, perquè les xarxes socials són una gran eina per estar en contacte amb els visitants. De fet, el perfil de Twitter del Saló de l’Ensenyament va ser dels primers que es van crear a Fira de Barcelona, el gener del 2011. També comptem amb perfils a Facebook, Instagram i Youtube, des d’on compartim continguts interessants per als nostres seguidors.

“Les xarxes socials són una aposta estratègica de Fira de Barcelona en tots els seus salons, especialment en els que s’adrecen al públic en general, ja que són una gran eina per estar en contacte amb els visitants.”

L’any que ve Laura Pararols agafarà el relleu com a directora de la Setmana de la Formació i el Treball. Quins mencionaria com a principals reptes d’aquesta nova etapa?
Continuar sent el principal referent per als joves que volen decidir el seu futur formatiu i professional. Seguir sent útils com a servei d’orientació, atesa la gran oferta formativa que hi ha a disposició i que sovint l’alumne no pot abastar. Com ja venim fent els darrers anys, caldrà seguir reforçant el nostre paper d’orientadors amb més xerrades informatives, itineraris explicatius, sessions individualitzades, etc.

Per últim, quin balanç fa de la seva tasca al llarg de tots aquest anys? Què creu que hi ha aportat?
El balanç general és molt  positiu. Des que porto la direcció, hem incorporat molta nova oferta educativa, hem creat nous sectors i nous salons, i estem donant un servei d’Orientació a l’Estudiant de qualitat per acompanyar els joves a triar els estudis que més s’adapten a les seves preferències i aptituds.
Personalment, he aportat el meus coneixements professionals per dur a terme la organització i coordinació amb les diferents entitats, expositors i visitants, i així satisfer les necessitats de tots els col·lectius, principalment dels joves  estudiants.

Enviar Comentari