Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Carlos Grau, director general de la Mobile World Capital Barcelona

0

“El teletreball està demostrant unes capacitats que farà reflexionar molts empresaris: els que no han apostat per la formació i la flexibilitat ho passaran pitjor”

Entrevista a Carlos Grau, director general de la Mobile World Capital Barcelona

Ara fa quatre setmanes Barcelona havia d’acollir una nova edició del Mobile World Congress, però l’amenaça creixent de la COVID-19 va dur als organitzadors a cancel·lar el major esdeveniment de telefonia mòbil del planeta. Per a Barcelona es tractava d’un primer avís de la tempesta que s’aproximava. Una tempesta que no ha aconseguit aturar-ho tot, principalment gràcies a les noves tecnologies. Des de la Mobile World Capital Barcelona, fundació amb suport públic i privat que s’implica en el congrés i en el desenvolupament digital del país, han dut a terme iniciatives en remot, com la Mobile Talks From Home. Parlem amb el seu director general, Carlos Grau, per reflexionar sobre les lliçons que ens deixarà la COVID-19 en l’entorn empresarial i digital.

Text: Adrià Gratacós Torras

Ara fa un mes i mig, la GSMA cancel·lava l’edició d’enguany del Mobile World Congress. Barcelona seguirà sent la capital de telefonia mòbil mundial?
Els alts càrrecs de la GSMA, que engloba més de 1.200 companyies de telefonia mòbil, han de venir ells a recordar-nos que Barcelona és el millor lloc del món per compartir coneixement, realitzar acords i compartir innovacions en l’entorn d’aquestes tecnologies.  L’esdeveniment de referència global amb més audiència i més impacte de la telefonia mòbil és a Barcelona. Tenim acord amb la GSMA i tots els patrons fins al 2023. Tenim tres anys més per endavant i un gran compromís per fer del 2021 la millor edició de la història. Barcelona continua, per molts anys, sent la capital, i aquesta situació que estem vivint aquest trimestre no ha de canviar res en absolut.

Fa la sensació que ha de ser la pròpia GSMA la que ha de convèncer que Barcelona té un paper important en el sector de la telefonia mòbil…
Sí. Sembla que ha de venir en John Hoffman a dir-nos que ens ho hem de creure nosaltres mateixos. Moltes vegades ens oblidem de valorar els intangibles de la ciutat. Sempre valorem els tangibles, com les connexions de negoci internacional, les infraestructures, el sistema educatiu i de salut, o la mobilitat. Però també hi ha altres indicadors intangibles d’acolliment, de cultura, de qualitat de vida, de clima, d’entorn social i de seguretat que fan que Barcelona pugui esdevenir una capital mundial.

“A Espanya fa anys que es va apostar per les infraestructures de fibra òptica i de desplegament de xarxa molt per sobre de la mitjana europea”

La bona acollida de la iniciativa Tech Spirit Barcelona demostra que dins d’aquests intangibles també hi ha un ecosistema digital i emprenedor que es va consolidant?
Totalmente. Partiendo de la base que, tanto el Mobile como el 4YFN son insustituibles, el Tech Spirit Barcelona fue la muestra del alma del ecosistema digital y emprendedor de la ciudad. Todos los patrones de la Fundación MWCapital, las administraciones, los operadores y grandes corporaciones se implicaron. Esto demuestra que Barcelona tiene alma de capital mundial. Y también lo demuestra que asistieron inversores de todo el mundo.

L’estat d’alarma decretat per l’emergència sanitària que suposa el COVID-19 genera un parèntesi en l’activitat del país, i propicia iniciatives telemàtiques  de reflexió com el Mobile Talks From Home.  En un moment d’incertesa com l’actual, també hi ha espai per a l’oportunitat?
Ens trobem en un moment idoni per reflexionar, com a mínim en tres àrees. Primer hem d’admetre que la nostra societat és fràgil i que tenim incerteses, i això ens obliga a tots a tenir organitzacions flexibles. Fins ara havíem treballat amb planificacions estàtiques, i aquesta vulnerabilitat ens demostra que necessitem planificacions flexibles. També és un moment per assegurar que tots els nostres projectes tenen propòsit. Fins ara hi ha hagut una priorització important dels objectius econòmics, però ara estem veient lo important que són els objectius socials per a les empreses. I veiem lo important que és tenir projectes que compleixin els dos elements: tenir impacte econòmic i impacte social.

I aquests dies també estem veient la importància de les grans aliances. La importància de com grans reptes del nostre món només es poden assolir quan col·laboren els agents públics i privats. El Mobile Talks que vam celebrar la setmana passada va ser una jornada on les comunicacions estan demostrant que són més importants que mai. El teletreball ens permet ser més productius, conciliar millor amb les nostres vides i tenir menys impacte a nivell de consum energètic i d’emissions. Ara mateix el teletreball està demostrant unes capacitats que farà reflexionar  molts empresaris.  Aquells que no han apostat per la formació i la flexibilitat ho passaran pitjor.

“El 5G permetrà més eficiència, reducció de costos, menys consum energètic i major rapidesa en la presa de decisions de les organitzacions”

La formació i el canvi d’hàbits a la feina són dues lliçons que les empreses haurien d’aprendre durant aquest període de crisi?
Sí. Les organitzacions han de tenir indicadors d’impacte dels seus treballadors més enllà de la presència. És important tenir indicadors que no mesurin les hores, sinó l’impacte i la contribució amb els objectius que tens marcats. Treballar per objectius i de manera flexible i col·laborativa és la forma. I això requereix d’un canvi organitzatiu; requereix confiança i formació i acompanyament per aquest canvi d’hàbits.

I també requereix d’eines tecnològiques que facilitin aquest teletreball. Estem preparats?
A Espanya fa anys que es va apostar per les infraestructures de fibra òptica i de desplegament de xarxa molt per sobre de la mitjana europea i ara mateix ens trobem en una situació excepcional que ens permet majors nivells de productivitat.

Aquest 2020 havia de ser l’any de l’eclosió del 5G, però ha arribat un convidat imprevist: la COVID-19. Ho seguirà sent?
Primer hem de posicionar el COVID-19 en perspectiva. Crec que el que farà serà impactar de forma clara en un trimestre d’activitat econòmica del 2020. El 5G s’està desplegant a nivell mundial a una velocitat molt superior a la que esperàvem. Fins i tot a Europa i a Espanya. Ningú s’imaginava que a l’estiu del 2019 algunes operadores de telecomunicacions despleguessin serveis comercials amb 5G.

El 5G introduirà noves capacitats i desenvoluparà noves aplicacions. Quins seran els canvis més immediats que podrem trobar?
Els avantatges del 5G són evidents. Tindrem un ampla de banda 100 vegades superior al que tenim ara amb 4G, permetrà l’ultra alta definició i noves experiències digitals molt més immersives. També tindrà un temps de resposta molt més ràpid, que permetrà que robots, vehicles autònoms i altres dispositius es connectin en humans. També afavorirà l’Internet de les Coses amb una manera molt més intuïtiva i natural.

“Tant o més important que les noves tecnologies és l’ús que en fem els humans i Europa pot tenir un paper central per dedicar-les a fer més eficient el treball i a lluitar contra la desigualtat i els efectes del canvi climàtic”

També pot suposar millores en la monitorització de serveis. Com es pot veure traduït això en una millora per a la societat?
Aportarà millores en la mobilitat, i en el món de la salut, amb telementoring o permetent intervencions quirúrgiques assistides i acompanyades de manera online. També es podrà aplicar en el món de la indústria i en el de l’entreteniment. Podrem generar escenaris tridimensionals i experiències molt més immersives. En definitiva, el 5G permetrà més eficiència, reducció de costos, menys consum energètic i major rapidesa en la presa de decisions de les organitzacions.

L’Associació CTIA posiciona la Xina, Corea del Sud, Estats Units i Japó com les potències millor posicionades per al 5G. Europa pot quedar enrere en la carrera tecnològica?
A nivell de recerca i desenvolupament hi ha potències que van per davant. Però crec que Europa té un gran repte que passa pel seu entorn social. Tenim l’oportunitat de ser la capital mundial de l’humanisme tecnològic i la tecno ètica. Tant o més important que les noves tecnologies és l’ús que en fem els humans, i Europa pot tenir un paper central per dedicar-les a fer més eficient el treball i a lluitar contra la desigualtat i els efectes del canvi climàtic. Tothom està mirant Europa com el líder en molts d’aquests temes. També amb la governança de dades, amb el RGPD. Europa mira quin ús podem fer del 5G en temes d’educació, de salut pública i d’integració social. En canvi, ni als EUA ni a la Xina se’ls veu legitimats per liderar una transformació social digital.

Enviar Comentari