Revista d'Anàlisi Plural

Com impulsar la cara emprenedora de les organitzacions?

0

Després de visitar quatre organitzacions molt diferents a Londres (Anglaterra), Chicago (EUA), Dubai (EAU) i Pequín (Xina), he extret tres lliçons sobre el que una organització necessita per a reunir totes les bones qualitats d’un emprenedor.

Shameen Prashantham. Professor associat d’Internacionalització i Estratègia de CEIBS.


Reconegui que el que està fent és un esforç col·lectiu. En els quatre casos que he tingut l’ocasió d’observar, se m’ha fet molt evident que des de la cúpula de lideratge s’envien missatges clars a tots els membres de l’organització en els quals se’ls anima a potenciar la creativitat i el dinamisme. Però això no és tot. Aquestes organitzacions compten, també, amb gerents intermedis convençuts de la importància de ser ambiciosos, i tots ells, implícitament o explícita, emfatitzen la necessitat d’atreure i retenir el talent. Així, si bé els líders d’una empresa importen, cada membre de l’organització exerceix, al seu torn, un paper crucial.

Inspiri’s en l’entorn local. Si bé les quatre organitzacions observades presenten grans similituds, les especificitats en termes d’emprenedoria semblen reflectir algunes característiques intrínsecament locals. Per exemple, Unilever Foundry (una unitat dins de la multinacional dels béns de consum que es dedica a les empreses emergents) em sembla molt global pel que fa a valors i ambicions –no gaire diferent de Londres, la ciutat on hi té la seva seu– . L’església no-denominacional Willow Creek té directors creatius entre el seu personal la passió per innovar constantment és un reflex del nerviosisme creatiu pel qual la ciutat de Chicago és coneguda. La resiliència d’Aramex, la “FedEx de l’Orient Mitjà”, és congruent amb la de Dubai. I, finalment, l’escala d’ambició del gegant del comerç electrònic JD.com es fa ressò de la de Pequín.

Aprengui a sentir-se còmode davant d’idees contradictòries. Les quatre organitzacions encaraven diferents àrees de tensió. Durant la meva visita, Unilever estava explotant els seus propis actius (marques) i treballant, alhora, amb noves idees a través d’outsiders (startups). Aramex havia de romandre localment rellevant per a la seva base central de l’Orient Mitjà, però també internacional en la seva mentalitat i abast. Willow Creek es movia amb força entre la tradició i la modernitat. I JD.com semblava centrada a abordar no només els desafiaments competitius a curt termini, sinó també els imperatius estratègics a llarg termini.

Clarament, cap d’aquestes lliçons no és fàcil de portar a la pràctica. Ser emprenedor suposa un gran esforç. És poc probable que aquestes organitzacions, o qualsevol altra, sempre ho facin tot bé. La clau per a millor rau, però, a persistir en l’intent

Enviar Comentari