Revista d'Anàlisi Plural

BRAC Bank: un enfocament model per al desenvolupament econòmic i social

0

BRAC Bank va ser fundat fa 16 anys, el 4 de juliol del 1991, per a servir a les petites i mitjanes empreses de Bangladesh. El seu creador, Sir Fazle Hassan Abed, havia ideat la fundació matriu del banc, BRAC, després d’una guerra civil local el 1971. Avui dia, a l’igual de la major organització sense ànim de lucre del món, aquesta institució proporciona educació primària, assistència sanitària essencial, suport agrícola, drets i serveis legals, microfinances i desenvolupament empresarial a 110 milions de persones.

Tom Cummings. Conseller executiu i d’administració, conferenciant i director de Leading Ventures B.V.


Cada setmana, Hussein, un jornaler que viu als afores de Chittagong, Bangladesh, s’acomiada de la seva família i comença un viatge amb autobús de 120 quilòmetres que el durà al seu lloc de treball setmanal, una fàbrica tèxtil propera a Dacca, la capital, on viuen nou milions de persones. Abans, i durant molts anys, cada vegada que arribava a la fàbrica tenia serioses dificultats per trobar un lloc en el qual allotjar-se per les nits, entre torns i a resguard de les fortes pluges, així que buscava refugi on li fos possible. Avui dia, però, gràcies al seu telèfon mòbil i a un compte de pagament mòbil bKash, proporcionat per BRAC Bank, pot posar-se en contacte amb un bon grapat de cases d’allotjament i petites empreses que presten serveis d’hostaleria i restauració, tots finançats per BRAC Bank.
Selim Hussein, director gerent i director executiu de BRAC Bank, se sent orgullós quan viatja pels pobles i llogarets de Bangladesh: “El Dr. Atir Ramin, excap del Banc Central, ens va ensenyar una forma de banca diferent. Creia que la banca també podria contribuir positivament al desenvolupament de la vida de les persones i, d’aquesta manera, ser important per al país.”

Basant-se en la teoria del desenvolupament econòmic i social de BRAC, BRAC Bank es va crear quan es va descobrir que hi havia un gran segment de petites empreses que estaven migrant dels préstecs de microcrèdit a la petita i mitjana empresa bancària. Enguany, 140.000 pimes treballaran amb BRAC Bank.
Fa sis anys, BRAC va fer el pas audaç de finançar una filial anomenada bKash com una forma d’introduir la banca mòbil entre els ciutadans de Bangladesh. Un cop més, això es va fer tenint en compte el desenvolupament econòmic i social del país, ja que només el 15% de la població utilitzava o tenia accés a serveis bancaris, i el 41% de la població (64 milions de persones, més que la població d’alguns països europeus) era analfabeta, segons els estàndards de la UNESCO. Amb l’explosiva introducció de bKash, de sobte, les persones i les petites empreses que no tenien mitjans per fer pagaments o rebre fons de familiars que treballaven a l’estranger es van convertir en “bancables”. bKash va aconseguir fer realitat el seu significat en bengalí, la “transformació florent”, ja que 28 milions de persones i pimes ara ja utilitzen aquest sistema per a realitzar 40 milions de transaccions diàries.

La història de la filial de BRAC Bank, bKash, és un exemple de com, en posar la innovació al servei de la gent a les àrees rurals de Bangladesh, es dota d’oportunitats aquells que abans no en tenien

La inclusió com a mètode per a créixer
Conscient de les seves arrels socials, BRAC Bank i les seves filials han hagut de fer de la inclusió social una part important del seu creixement i èxit. De fet, BRAC ha estat el catalitzador d’una enorme quantitat d’educació financera al país. “Hem hagut de considerar els drets de les persones, especialment les dones, en cada pas que hem donat”, puntualitza Selim Hussein. “No es poden introduir les finances mòbils o les aplicacions mòbils sense tenir en compte a quin tipus de telèfons poden accedir les persones, o les formes com els diners seran transferits i utilitzats a les comunitats”. Per ampliar l’impacte del sistema bancari de BRAC, fa vuit anys, es van convertir en membres fundadors de l’Aliança Global per una Banca amb Valors (GABV). Hussein, que es va unir al banc el novembre del 2015, és clar al respecte: “Al març de l’any passat, no entenia exactament en què consistia la GABV; el que sí vaig descobrir i em va agradar van ser els principis de la banca basada en valors, les paraules que hi havia darrere dels membres de l’Aliança. Vaig treballar dur per a difondre-les i adaptar-les de manera que fossin rellevants per al nostre banc. Em vaig adonar que, amb poques excepcions, la gent volia fer el que és correcte, coses bones, i que la gent està orgullosa del que volem fer”.
Quan se li pregunta a Hussein què significava per a ell el seu treball a BRAC Bank, la seva resposta és molt honesta: “Porto treballant en aquesta indústria 35 anys; durant 25 anys he treballat per a bancs multinacionals estrangers que tenen una clientela molt diferent. Fins aquest moment, tot just havia viatjat a les petites ciutats i pobles del meu país. Ara entenc que el tipus de banca que defensa BRAC té un impacte positiu en les famílies. Això m’ha fet sentir molt orgullós de contribuir al meu país, i estic content de veure millores notables en un període tan curt de temps.”

Enviar Comentari