Revista d'Anàlisi Plural

Les empreses xineses avancen en RSC

0

Si bé la majoria de les grans companyies dels països desenvolupats ja han incorporat la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) en les seves estratègies, aquesta encara no és un element bàsic per a moltes empreses xineses (i hauria de ser-ho). Llançat el 2017, l’Índex d’RSC per a Empreses Cotitzades a la Xina és el primer que les classifica en funció dels esforços que realitzen en RSC i de l’impacte que n’aconsegueixen. L’índex ajuda les empreses a millorar les seves pràctiques d’RSC. I també és una eina important per als inversors, que necessiten informació tant financera com no financera quan analitzen i avaluen companyies cotitzades.

OLIVER RUI. Catedràtic de Finances i Comptabilitat de CEIBS.


L’índex està basat en les dades que aporten els informes anuals i digitals d’RSC publicats per les companyies d’accions de categoria A que cotitzen a les borses de Xangai i Shenzhen. Algunes de les troballes observades en compilar l’informe inclouen:

  • Només una quarta part de totes les companyies d’accions de categoria A van fer públics els seus informes d’RSC el 2016 i la indústria amb el nivell més alt de divulgació va ser la del sector financer.
  • Les àrees en què la majoria de les empreses podrien implantar millores són les de Qualitat i innovació dels productes, Diversitat i Bretxa filantròpica de la Xina.

També s’observen algunes tendències positives en les pràctiques generals d’RSC. El 2006, per exemple, tan sols 19 companyies xineses amb cotització a borsa van publicar un informe anual d’RSC; 10 anys més tard, el 2016, el nombre havia augmentat fins a les 792. I la quantitat d’informació continguda en els informes també és cada vegada és més gran: si bé la majoria de documents no superen les 10 pàgines, la proporció d’informes de més de 20 pàgines ha anat en augment gradualment.

Donar a conèixer les empreses que són líders en bones pràctiques d’RSC pot motivar més empresaris i empreses a fer el mateix. Les bones pràctiques d’RSC són essencials per a una bona governança. Revelar aquesta informació és bo per a la imatge d’una empresa tant de cara als seus inversors com als seus clients, i serveix per a millorar l’assignació de recursos i el benestar social a tota la Xina. Però, al capdavall, són les mateixes empreses xineses les qui en treuen un guany més rellevant.

Enviar Comentari