Revista d'Anàlisi Plural

Joves talents: Pablo Santaeufemia

0

Pablo Santaeufemia

17 de juny del 1989, Madrid

BS en Enginyeria mecànica (Brown University) / Màster en Gestió de la Innovació Tecnològica (Carnegie Mellon University)

Santaeufemia, consciente del valor de la educación que recibió al “tener la gran suerte de estudiar desde los 16 años en United World College-USA, Brown University y Carnegie Mellon University, a través de becas”, se define como un emprendedor social cuya meta personal es poder utilizar la tecnología para fomentar el crecimiento económico y democratizar, así, el acceso a recursos básicos para aquellos que más los necesitan.

Text: Emma Bouisset


  • Per què no els hem de perdre la pista?

És el cofundador i CEO de Bridge for Billions, una incubadora global en línia que en els seus primers dos primers anys en funcionament, ha aconseguit donar ales a prop de 450 startups de 40 països, quan la mitjana que assoleixen altres programes de mentorització i formació similars és de 10-20 projectes empresarials l’any: “Gràcies a la nostra plataforma software, som capaços de multiplicar el nostre abast per 15 i connectar molts emprenedors amb els mentors adequats.”
Actualment, Bridge for Billions compta amb una xarxa de més de 500 mentors voluntaris que dediquen 1-2 hores a la setmana a aquesta iniciativa. Un nombre que probablement augmenti el 2019, ja que la incubadora confia a duplicar el nombre d’emprenedors i construir més ponts amb empreses, universitats, fundacions i governs que comparteixin la seva missió social: “Creiem que l’emprenedoria és l’instrument més efectiu i sistèmic per a resoldre els grans problemes del segle. El món necessita avui més que mai pimes de base innovadora que puguin crear les ocupacions del futur i que no només desenvolupin productes i serveis per als més privilegiats, obviant les necessitats de milions (billions) de persones al món.” De moment, Nacions Unides ja els ha triat com la seva plataforma per a programes d’emprenedoria, de manera que “l’any que ve començarem amb projectes pilots a Etiòpia, Nigèria i Camerun”.

  • El (dur) camí fins a cridar ¡Eureka!

“Soc enginyer mecànic i, a partir d’haver cursat el meu màster a Carnegie Mellon University, gràcies a la beca de la Fundació Rafael del Pino, em vaig exposar totalment a les metodologies d’emprenedoria i innovació. I ho vaig veure clar: la majoria d’emprenedors no té accés al conglomerat de recursos –mentors, formació, finançament i contactes amb inversors– que he vist a universitats com MIT o Stanford, on cada any es fabriquen centenars de startups. Per això, vaig decidir que havia d’ajudar altres emprenedors que entenen molt bé els problemes locals i hi tenen solucions de negoci, però necessiten una empenta per posar-les en marxa. Així, als 24 anys vaig començar Bridge for Billions.”
Emprendre, però, no és fàcil: “Cal tenir una resiliència gairebé infinita i una capacitat constant de buscar recursos. Aconseguir desenvolupadors que vulguin treballar sense cobrar durant diversos mesos, buscar finançament amb inversors que no entenen bé el problema que vols resoldre o són massa adversos al risc, gestionar un equip jove, remot i totalment multicultural… Hi ha moltíssimes pedres al camí. Però emprendre es tracta d’això, d’una rere l’altra, enfrontar-t’hi.”

  • Fracassa i venceràs

“Tot ha estat un aprenentatge. El fet de venir d’una família amb pocs recursos definitivament ho ha fet costerut, però també el que he hagut de lluitar i tot el que he après … No ho canviaria per res.”

  • Els gegants d’Héctor Pablo Santaeufemia

“He tingut diversos referents com Paul Polak (fundador d’International Development Enterprises), Jacqueline Novogratz (fundadora d’Acumen) o Ana Bella (fundadora de Fundació Ana Bella), emprenedors als quals no els val un” això és molt difícil “, “no es pot” o “ja s’ha intentat”, perquè no descansen fins saber que, gràcies a les seves innovacions, el problema està una dies més a prop d’ésser resolt. Crec que si el món tingués en el punt de mira a emprenedors que busquen resoldre els problemes de la gran majoria, emprenedors que tenen un propòsit clar, la imatge de l’emprenedor seria molt diferent a la d’avui. “

Enviar Comentari