Revista d'Anàlisi Plural

TELSA: El somni que perilla

0

TESLA va néixer amb l’objectiu d’accelerar la transició des d’una economia basada en el petroli a una economia sostenible basada en electricitat solar. L’empresa fabrica cotxes elèctrics i equipaments per aprofitar l’energia solar. Actualment, té 37.543 empleats. Tot i que el sector està creixent exponencialment, TESLA té un futur incert, ja que cada cop perd més diners i el seu líder, Elon Musk, acaba de ser-ne destituït com a president.

Oriol amat. Catedràtic d’Economia Financera de la UPF Barcelona School of Management, vicedegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i vicepresident ACCID.


“El primer pas és pensar que el que vols és possible. Després, probablement, passarà.”
Elon Musk, cofundador de TESLA

Elon Musk
Per a entendre el fenomen TESLA, cal parlar, en primer lloc, del seu líder. Musk és un emprenedor excepcional i visionari. Se’l considera una de les persones més importants del segle XXI, i és una de les més riques, amb una fortuna estimada en 17.000 milions de dòlars. Va néixer a Sud-àfrica el 1971. Als 12 anys, ja va crear un videojoc que va vendre per 500 dòlars. Quan va arribar-li el moment de fer el servei militar, va aprofitar el passaport canadenc de la seva mare per marxar al Canadà. Va estudiar enginyeria a Ontàrio i va començar un doble grau d’enginyeria i administració d’empreses a Stanford. No el va acabar perquè, quan va veure l’explosió d’Internet, va decidir crear una empresa que convertia material imprès en suport digital. Quatre anys més tard, la va vendre per 341 milions de dòlars.
El 1999 va crear PayPal, que inicialment havia de ser un banc digital, però que aviat es convertiria en una empresa per a fer transferències de diners. El 2002, poc abans de vendre la companyia per 1.200 milions de dòlars a EBay, Musk va ser-ne acomiadat com a conseller delegat a causa de la seva conflictiva manera de dirigir. Entre els seus exempleats és comú escoltar opinions com aquesta: “Va ser increïble treballar amb Musk i vaig aprendre molt.. però mai més no tornaria a treballar-hi”.

D’acord amb Bloomberg, s’espera que l’any 2040, el 55% de tots els cotxes que es venguin al món siguin elèctrics

El pas següent seria entrar en el món de la sostenibilitat. El 2002, convençut que al planeta Terra li queda vida per pocs anys, va crear SpaceX, una empresa que té la missió de crear vehicles per a poder viatjar a Mart. Avui dia, SpaceX té projectes conjunts amb la NASA i espera poder enviar coets amb gent a Mart en el futur.
El 2003, i sense deixar SpaceX, Musk va participar en la fundació de TESLA just en el moment en què General Motors va decidir abandonar el seu projecte de cotxe elèctric.

Present i futur del cotxe elèctric
L’interès per la sostenibilitat és una línia emergent, i això genera moltes oportunitats de negoci per a les empreses que s’hi dediquen. En el cas dels vehicles elèctrics, les vendes dels darrers anys no han parat de créixer, i molt (veure figura 1) i, de cara al futur, les previsions encara són més favorables. El 2018, la quota de mercat dels vehicles elèctrics ha arribat al 2% del total de cotxes venuts, quan fa un any era de l’1%. Un dels frens d’aquest sector és que els cotxes elèctrics són cars, però es calcula que pel 2024 els preus de les bateries hauran baixat molt i seran molt competitius en relació als vehicles de benzina. D’acord amb Bloomberg, s’espera que l’any 2040, el 55% de tots els cotxes que es venguin al món siguin elèctrics.


Un dels problemes que té el sector dels vehicles elèctrics és que hi ha molts competidors i, a més, són empreses potents. Estem parlant de fabricants com els xinesos BYD i BAIC, que són els líders amb una quota en el mercat de vehicles elèctrics del 9,3% i del 8,5%, respectivament; i d’altres com BMW, Volkswagen, Ford, Nissan, etc. TESLA, a data del 2018, és la tercera empresa del sector amb una quota del 7%.

Un dels problemes que té el sector actualment és que hi ha molts competidors i, a més, són empreses potents. A més, l’autonomia de les bateries del vehicle elèctric encara és limitada; el temps necessari per a carregar-les pot arribar a ser de vàries hores i hi ha poques estacions de recàrrega

Però el vehicle elèctric presenta d’altres problemes que també són importants: l’autonomia de les bateries és limitada, el temps necessari per a carregar-les pot arribar a ser de vàries hores i encara hi ha poques estacions de recàrrega. Entre els avantatges del sector hi ha que l’interès per la sostenibilitat està creixent ràpidament i, a més, molts governs donen subvencions per a promoure tot el que té a veure amb la sostenibilitat.

Un projecte amb moltes dificultats
Els inicis de TESLA van ser molt difícils, ja que com que el concepte de cotxe elèctric no despertava suficient interès, no aconseguien diners per a començar. Ja des del principi, Elon Musk es va convertir en el principal accionista de la companyia amb una inversió de 70 milions de dòlars. Segons Musk, “quan un projecte és important, cal abordar-lo, fins i tot quan les apostes et van en contra”.
La idea inicial de TESLA era fabricar cotxes cars dirigits al segment més ric de la població. Així, l’any 2007 van llançar el seu primer model, el Roadster, amb un preu de 110.000 dòlars. Va ser un fracàs. En quatre anys només se’n van vendre 2.450 unitats. Poc després, ja van començar a produir vehicles més barats. El 2012, TESLA va llançar el model S amb un preu de 70.000 dòlars que va tenir molt més èxit. I el 2015 va llançar el model 3 a un preu de 35.000 dòlars. Per tant, poc a poc ha anat oferint vehicles a un preu més econòmic per tal d’arribar a un públic massiu. Tal com ha passat al conjunt del sector, al llarg d’aquests anys, les vendes de TESLA no han parat de créixer (veure figura 2).


Però, com es veu a la figura 3, les inversions en actius i els deutes han augmentat molt més que no pas les vendes; i les pèrdues han arribat als 1.961 milions de dòlars el 2017. Entre els principals problemes sobresurt el fet que l’empresa no aconsegueix transformar en vendes les elevades despeses en R+D; a més, té unes despeses de venda, generals i administratives molt elevades. Un altre problema és que Musk va decidir no protegir les seves patents i deixa copiar les seves innovacions per tal d’accelerar la transformació mundial cap a la sostenibilitat energètica. Aquesta política, que està molt bé des d’un punt de vista global, té el problema que el seu esforç d’R+D (1.378 milions de dòlars el 2017) no es pot convertir en un avantatge competitiu per a TESLA, ja que els competidors reprodueixen les seves innovacions i, atès que tenen millors xarxes comercials, venen més cotxes.
.

Les elevades pèrdues i deutes de TESLA poden fer difícil que l’empresa aguanti fins el moment en que el cotxe elèctric s’imposi

Com a reflex dels problemes que està patint l’empresa, l’evolució del preu de l’acció de TESLA, que havia arribat als 360 dòlars el 2017, ha caigut fins als 260 el 2018 (veure figura 4).

Reptes de futur
Les perspectives del sector són molt bones, sobretot a mesura que es van reduint els costos de les bateries i se’n milloren les prestacions. Però el futur de TESLA no està tan clar. Les pèrdues i els deutes la poden ofegar. La seva política de no protegir les seves patents fa que els competidors les hi copiïn sense problemes.

Musk és, per a TESLA, alhora una gran fortalesa (per la seva aposta i visió) i un gran problema (pel seu estil de lideratge conflictiu i per pensar més en el benestar planetari que en els seus accionistes)

Amb la marxa de Musk, caldrà veure quins canvis fa l’empresa. Si aconsegueix reduir les pèrdues i pot aconseguir capital per poder atendre els venciments del deute, ho tindrà més fàcil de cara a aguantar aquests anys difícils i, així, arribar en bones condicions al moment en què la venda de cotxes elèctrics sigui majoritària. Haurà de protegir abans, però, les seves patents i disposar d’una bona xarxa de comercialització. Caldrà veure si TESLA fa cas a Musk quan diu que “la perseverança és important. Mai no has d’abandonar, a menys que t’hi vegis obligat”.

Enviar Comentari