Revista d'Anàlisi Plural

Els sectors econòmics més afectats per la crisi del COVID-19

0

El confinament decretat per fer front a la crisi sanitària del COVID-19 provoca afectacions generalitzades en el sector serveis i en diversos sectors industrials
Només el sector primari, la indústria agroalimentària, la farmacèutica, la metal·lúrgia i el transport de mercaderies aguanten el pols, tot i que amb dificultats

Text: Adrià Gratacós Torras

L’estat d’alarma decretat pel govern espanyol amb motiu de la crisi sanitària produïda per la pandèmia del COVID-19  està produint una aturada en sec de l’economia i una afectació en el sistema productiu del país sense precedents. Una afectació que es produeix a la immensa majoria d’economies europees i que s’allargarà amb la mateixa (o més) intensitat fins al proper 13 d’abril. L’afectació, però, és desigual segons els sectors econòmics: mentre que l’aturada està tenint una afectació discreta en la cadena agroalimentària (sector primari, indústria de transformació i sector de la distribució), està suposant un cop per a la resta d’indústries i el sector serveis. L’afectació en el sector secundari l’està capitanejant el de l’automoció. Les 17 plantes automobilístiques de l’Estat espanyol han aturat la seva activitat. La seva gran incidència en l’economia del país (suposa el 10% del PIB) també està comportant afectacions considerables en milers de proveïdors.

Tot i que encara és d’hora per mesurar l’impacte real que pot tenir la crisi del COVID-19, diferents actors econòmics ja han començat a estimar l’impacte previst en sector.

“L’afectació en el sector secundari l’està capitanejant el de l’automoció. Les 17 plantes automobilístiques de l’Estat espanyol han aturat la seva activitat”

Sector primari: manté l’activitat amb afectacions desiguals  

La indústria alimentària és de les poques activitats econòmiques que no s’ha aturat durant els primers dies de confinament, tot i que l’afectació de l’estat d’alarma és desigual, segons sectors. Mentre que la ramaderia i l’agricultura pràcticament no han vist afectades la seva producció, sí que ho ha fet el sector pesquer. La caiguda de consum de peix fresc, juntament amb les dificultats de certes companyies de garantir les mesures sanitàries decretades, està produint que diverses companyies hagin aturat la seva producció.

Sector industrial: la indústria farmacèutica, l’única que resisteix

Sector automobilístic: Pràcticament totes les plantes automobilístiques de l’Estat han aturat la seva activitat afectant a més de 35.000 treballadors. Aquest fet també suposa l’aturada de l’activitat de més de 1.000 empreses espanyoles fabricants de components. En total es calcula una afectació a 230.100 llocs de feina directes i 143.000 d’indirectes. L’aturada de fabricació de vehicles és generalitzada a tota Europa. En el cas espanyol, s’estan deixant de produir 8.000 vehicles diaris. Es preveu que la crisi comporti una reducció de l’ocupabilitat del sector en un 4%.

Indústries tèxtils: El tèxtil és també un dels sectors industrials més afectats pel COVID-19. Segons les Nacions Unides la crisi sanitària suposarà un impacte de 1.346 milions d’euros a nivell mundial per al sector tèxtil. D’entre elles, la indústria tèxtil europea serà de les més afectades del món i podria registrar pèrdues de 482 milions d’euros.

Metal·lúrgia: El sector metal·lúrgic manté, en bona mesura, la seva activitat. La Associació d’Industrials Metal·lurgics (ASIME) ha assegurat que durant la primera setmana de confinament l’activitat del sector s’ha mantingut “pràcticament al 100%”, si bé hi ha alguna escassetat en materials i peces concretes.

Indústria Química i farmacèutica: De forma majoritària, la indústria química i farmacèutica no han aturat la seva activitat. Segons la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE), les 150 corporacions farmacèutiques de l’Estat “estan funcionant a ple rendiment”, tot i els plans de contingència aplicats. Cal tenir en compte, però, que la indústria química xinesa va caure més d’un 20% durant els mesos de gener i febrer.

Productes alimentaris: De forma majoritària, la indústria química i farmacèutica no han aturat la seva activitat. Segons la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE), les 150 corporacions farmacèutiques de l’Estat “estan funcionant a ple rendiment”, tot i els plans de contingència aplicats. Cal tenir en compte, però, que la indústria química xinesa va caure més d’un 20% durant els mesos de gener i febrer.

“La indústria tèxtil europea serà de les més afectades del món i podria registrar pèrdues de 482 milions d’euros”

Sector serveis: obligats a aturar l’activitat

Comerç: El comerç esdevé un dels sectors més afectats pel coronavirus. Molts comerciants s’han vist obligats a abaixar la persiana un mínim de 30 dies, i segons una enquesta publicada per la consultora J3B3, el comerç a Catalunya ha patit una davallada del 90% de les vendes durant la primera setmana de confinament. Fins i tot el 76% de comerços destinats a l’alimentació han vist reduïda la seva facturació.

Transport i emmagatzematge: En el sector del transport l’afectació és desigual, segons els subsectors. Mentre que el transport de mercaderies manté la seva activitat, altres sectors com el transport comercial, tant terrestre com aeri, s’ha desplomat. En el cas del transport interurbà, el sector del taxi a Barcelona calcula una reducció del 80% de la facturació. Les línies aèries són també un dels sectors més afectats. A nivell mundial, l’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) preveu una reducció d’ingressos de fins a 100.000 milions d’euros per la crisi del COVID-19.

Hostaleria i restauració: Els hotels calculen una caiguda del 75% en la facturació durant els mesos de març i abril. Obligats a tancar durant l’estat d’alarma, tant l’hostaleria com la restauració preveuen que l’afectació s’allargarà a tot l’exercici 2020, en el qual podrien perdre fins a un 30% de l’activitat respecte el 2019.

Informació i comunicacions: El sector de la comunicació preveu una reducció dràstica de la facturació per als mesos de març i abril, principalment degut a la caiguda dels ingressos en publicitat. Segons el president de l’Associació de Mitjans d’Informació (AMI), Antonio Fernández-Galiano, la publicitat s’ha reduït fins a un 80%. Alguns mitjans de Comunicació, com ‘El Periódico de Catalunya’  ja han anunciat ERTOS per fer front a la crisi.

Activitats immobiliàries: A l’espera de les estadístiques oficials que mostrin la davallada en compravenda d’habitatges, a hores d’ara, i durant la primera setmana de confinament, el sector assegura que pràcticament s’han aturat totes les operacions. Idealista calcula que l’afectació s’allargarà en el temps i incidirà en una revisió a la baixa dels preus dels habitatges.

Cultura: Finalment, la cultura és un altre dels sectors més colpejats per la crisi del COVID-19. L’Associació pel desenvolupament de la propietat intel·lectual calcula pèrdues de 960 milions d’euros.

Enviar Comentari