Revista d'Anàlisi Plural

Els parcs d’atraccions, un dels màxims dinamitzadors del turisme

0

Esther Escolán 

foto

Lluny d’haver vist la seva demanda minvar, el sector dels parcs d’atraccions i temàtics catalans i espanyols és un dels que no només han sobreviscut a l’actual crisi econòmica, sinó que fins i tot se n’han vist beneficiats. La Parks&Attractions Community també recolza aquest comportament i apunta que precisament aquesta crisi ha afavorit que els parcs d’atraccions esdevinguin un lloc idoni d’oci i descans per a totes aquelles famílies que, en comptes de viatjar a l’estranger com feien abans, aposten per quedar-se al nostre país i gaudir d’entorns que reuneixin una oferta d’oci adient per a totes les edats i tots els gustos. Els balanços emesos a títol individual pels parcs catalans així ho confirmen, i és que el Tibidabo va registrar durant el 2012 un total de 519.106 visitants, un 17 per cent més que al 2011, mentre que Port Aventura va rebre 3,5 milions de visitants.

Noves necessitats, noves respostes

Tot i que la major eclosió de parcs d’atraccions i temàtics va produir-se a partir del 1990,  la indústria de parcs temàtics neix amb l’apertura de Disneyland, a Califòrnia, l’any 1955. A partir d’aquell moment, un notable nombre de parcs d’atraccions va florir arreu d’Europa, Estats Units i Japó. Si ens centrem en el nostre país, el tret de sortida el donaria Port Aventura (Salou, 1995), seguit d’Isla Mágica (Sevilla, 1997), Terra Mítica (Benidorm, 2000), Dinópolis (Terol, 2001) i el Parque Warner (Madrid, 2002).

La indústria de parcs temàtics neix amb l’apertura de Disneyland, a Califòrnia, l’any 1955

En línies generals, i tot i que el turisme és un dels macro-sectors que encara manté uns indicadors positius, aquests nous complexos nascuts per oferir una nova fórmula d’oci enfocada a un públic familiar complien una sèrie d’objectius, entre els quals destaca dinamitzar el sector. A més, el binomi sol i platja estava arribant a unes cotes de sobreexplotació i ineficàcia considerables, no essent suficient reclam per atreure el turisme nacional i internacional: calia anar més enllà en l’oferta del sector, abans que aquest es veiés ferit de mort com tants d’altres. Així, les motivacions de la demanda turística estaven evolucionant al mateix temps que les destinacions es multiplicaven i diversificaven a passes agegantades; pel que fa a l’oferta turística del nostre país, necessitava de noves infraestructures, d’una major implicació dels entorns territorials i mediambientals més propers, d’una millor adaptació a les noves necessitats vacacionals i de la generació de noves alternatives recreatives i comercials. En paraules del director de Port Aventura, Fernando Aldecoa, “l’objectiu fundacional del parc va ser desenvolupar un nou model de lleure familiar que fins ara no existia a Espanya. De fet, es pot dir que Port Aventura va canviar paradigmes i mentalitats perquè ningú pensava que un model com aquell pogués triomfar en el nostre país”.AP1010339ok

Aquest és el punt de partida de tots aquells parcs d’atraccions i temàtics nascuts entre els anys 1995 i 2003, tot i que, a casa nostra, el Tibidabo ja portava un segle recollint creixements temporada rere temporada i no va veure’s gaire afectat per l’eclosió fins ara relatada. Segons recorda la seva directora, Rosa Ortiz, van veure aquesta incipient competència com a “sana i positiva, ja que va afavorir que els parcs d’atraccions entressin a formar part de les alternatives d’oci més properes i habituals, deixant de ser una alternativa puntual reservada a les grans ciutats”.

Factors d’èxit

Entre els factors que determinaran l’èxit o fracàs dels parcs d’atraccions i temàtics en destaquen principalment quatre: la seva localització, les inversions que es realitzin en el seu disseny i infraestructures, el preu de les entrades i les tècniques de màrqueting que es portin a terme. Respecte a la localització del parc, val a dir que aspectes com les facilitats a l’hora d’accedir-hi, els mitjans de transport públics existents i l’entorn geogràfic són claus a l’hora d’afavorir l’arribada de més visitants; així mateix, una climatologia suau, com la mediterrània, possibilitarà també que el parc romangui obert més hores al dia i més dies a l’any.

En relació a les inversions dutes a terme a Port Aventura, el seu director afirma que “el més rellevant és l’aposta per tal de convertir el parc temàtic en un concepte més ampli de resort d’oci i vacances, cosa que va implicar la construcció de quatre hotels i d’un segon parc, el Costa Caribe Aquatic Park, entre d’altres.” Respecte al preu de les entrades i tenint en compte que aquest tipus de parcs ofereixen un preu únic amb totes les atraccions i espectacles inclosos, el que es denomina all-day-all-in-ticket, la majoria d’ells ofereixen un preu per als adults i un altre per als nens, a més de tarifes reduïdes en cas de grups o persones grans i promocions diverses. El Tibidabo, per exemple, ofereix paquets com el Tibiclub, on les famílies tenen una alternativa econòmica per a visitar el parc tants cops l’any com vulguin, al qual aquest 2013 s’ha sumat el Tibiclub Mini, adreçada a les famílies amb canalla de fins a cinc anys. Aquestes promocions no tindrien massa a fer sense una fèrria campanya de comunicació, que representa el quart factor clau: el negoci dels parcs temàtics i d’atraccions és extremadament sensible al màrqueting, que no només ha d’afavorir que els usuaris visitin el parc, sinó que hi tornin. Innovar i comunicar aquestes novetats, per tant, és imprescindible.

Implicació amb el territori

Shambala-PA

Tot just fa un parell de mesos, l’Hosbec (Associació Empresarial d’Hotels de Benidorm i la Costa Blanca) retreia a Terra Mítica no estar fent tot el possible per promoure turísticament la ciutat de Benidorm. A banda de posar de manifest la manca d’implicació amb la ciutat, el president de l’entitat, Antonio Mayor, anava més enllà i comparava la vinculació de Terra Mítica i la Costa Blanca amb la de Port Aventura i la Costa Daurada, afirmant sense cap tipus de dubte que la primera hi sortia perdent. I és que, del que tampoc hi ha cap dubte és de què els parcs d’atraccions catalans sempre s’han caracteritzat pel fort vincle que mantenen amb l’entorn on s’instal·len. Així, i segons afirma la directora del Tibidabo, la visió de la ciutat de la qual es gaudeix des de dalt del Tibidabo és incomparable, cosa que constitueix un valor afegit del parc. Ortiz afirma que els parcs d’atraccions “normalment han d’inventar una història al voltant dels seus espais i atraccions per tal de generar una emoció. La nostra tematització és la vista privilegiada que tenim de Barcelona. A més, de vegades la ciutat puja al parc i d’altres és el parc el que baixa fins la ciutat i s’implica en totes les activitats i iniciatives que es celebren allà.” En aquest sentit, el Tibidabo treballa conjuntament amb Turisme de Barcelona i amb l’entorn social i cultural més proper de la ciutat: “col·laborem amb diverses fundacions, amb les que pretenem conscienciar als infants que vénen a divertir-se al parc i a les seves famílies de totes aquelles problemàtiques que existeixen arreu del món, moltes d’elles més a prop del que ells pensen. Cal aprofitar tota aquesta sinèrgia entre el parc, la ciutat i aquestes iniciatives solidàries”, subratlla Ortiz.

Aldecoa: “L’objectiu de PortAventura va ser desenvolupar un nou model de lleure familiar que fins al moment no existia a Espanya”

De la seva banda, Port Aventura ha mantingut, des d’un bon començament, una estreta col·laboració amb tots els actors implicats a la Costa Daurada, especialment amb la Diputació de Tarragona i amb els patronats de turisme de Salou i Vila-seca/La Pineda. “Junts realitzem una tasca de promoció internacional que ha contribuït a consolidar la destinació Costa Daurada com un referent internacional”, emfatitza Aldecoa.

Valor afegit dels parcs catalans

L’agència online Demediterring.com confirmava tot just fa una setmana que les destinacions catalanes PARC-TIBIDABO---19tornaven a ocupar les primeres posicions del rànquing de preferències dels espanyols que de cara a aquest estiu aposten pel turisme nacional. Entre elles, destaquen especialment Barcelona i Salou-Port Aventura. En aquest sentit, el potencial de la marca Barcelona és inqüestionable, com també queda clar el poder d’atracció de l’oferta d’oci dels parcs d’atraccions que ofereixen ambdós, especialment en el segon cas. Quant al seu valor afegit, des del Tibidabo tenen clar que l’èxit passa per haver-se convertit en un referent d’oci familiar de la ciutat de Barcelona, havent gaudit d’ell pares i fills des de la seva constitució. La directora del parc, Rosa Ortiz, apunta que “els pares no només acompanyen als seus fills, sinó que es converteixen en còmplices de la canalla”, tot afegint que “sense renunciar a la innovació, sempre hem volgut preservar el valor de les atraccions més emblemàtiques (l’avió, la nòria, els cavallets) i la seva estètica tradicional”. Així, el parc compta, a més de amb les atraccions, amb un museu d’autòmats que reuneix peces de finals del segle XIX d’un valor incalculable, un cinema en 4D, el laberint dels miralls i l’Hotel Kruger, entre altres instal·lacions.

Ortiz: “Sense renunciar a la innovació, sempre hem volgut preservar el valor de les atraccions més emblemàtiques”

De la seva banda, Fernando Aldecoa, director general de PortAventura, apunta que el seu principal valor afegit és sens dubte el fet d’oferir en un únic espai activitats adaptades als gustos de tots els membres de la família: “lluny dels parcs d’atraccions tradicionals, que estan pensats sobretot per a nens i joves, un resort temàtic com PortAventura disposa d’atraccions, així com d’una decoració, ambientació i gastronomia, per a persones de totes les edats.”

Els comentaris estan tancats.