Revista d'Anàlisi Plural

Xavier Ribera, president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Palamós: “El turisme és el sector que millor comportament ha tingut durant la crisi”

0

El president de la Cambra de Palamós, Xavier Ribera, fa una valoració positiva de la temporada turística que és a punt de tancar. Bona part d’aquest turisme arriba a la zona a través del port de Palamós, que en els darrers anys s’ha consolidat com a port de creuers i també ha incrementat la seva activitat principal, el tràfic de mercaderies. Aquesta infraestructura centra l’activitat de la Cambra, que inclou set municipis del Baix Empordà, a banda dels projectes sobre “emprenedoria, formació i internacionalització” que la institució té en marxa, com destaca Ribera.

Text: Ariadna Cortés


La temporada de creuers encara no ha acabat, però es preveu que aquest 2014 passin pel port de Palamós uns 36.000 passatgers, 6.000 més que l’any passat.
Efectivament. Estem a punt de tancar la temporada turística i les valoracions provisionals són positives. L’any passat els turistes britànics van suposar el 61% dels creueristes que van arribar a Palamós, seguits dels francesos i els nord-americans, amb un 15% i un 11%, respectivament. La temporada actual continua amb un domini dels britànics i un ascens dels turistes procedents de França i els Estats Units. Per altra banda, una bona oferta de serveis combinada amb un entorn únic fa possible que es consolidi com a tendència majoritària la del passatger independent que visita la destinació pel seu compte, quedant-se al municipi o bé visitant la costa Brava sense contractar excursions organitzades. Actualment aquest tipus de turista representa un 73% del total.

Què ofereix el port de Palamós als creuers? I Palamós, als creueristes?
Pel fet de ser un port comercial, el port de Palamós disposa de tots els serveis que pot necessitar un vaixell que fa escala aquí. Des del punt de vista tècnic, és una escala segura i còmoda. Fa unes setmanes, el port de Palamós va assolir la vicepresidència de la Junta Directiva de Medcruise, que agrupa més d’un centenar de ports del Mediterrani, el Mar Negre i la zona propera de l’Atlàntic que acullen escales de creuers. En molts aspectes, Palamós és un referent entre els ports de dimensions similars. A més, la ciutat ofereix una gran quantitat d’atractius als creueristes: proximitat de les platges, una variada oferta comercial, gastronomia, activitats lligades al paisatge, esports nàutics, etc.

Quin pes té el turisme en l’economia de la demarcació de la Cambra?
El turisme és una activitat molt transversal i genera negoci en diversos sectors. Genèricament, el sector serveis representa un 69% del valor afegit brut (VAB) de la comarca. Segons la darrera enquesta de conjuntura de la Cambra, un 14% correspon directament al turisme, un 19% al comerç i un 36% a altres serveis. El turisme és el sector que millor comportament ha tingut durant aquests anys de crisi. El principal problema és la concentració de l’activitat en una temporada molt curta. Per tant, el repte consisteix a allargar la temporada i fomentar el turisme durant les altres estacions de l’any. A més, la crisi ha agreujat el problema en obligar a alguns establiments que abans obrien tot l’any a tancar uns mesos per falta de demanda.

“És possible que a l’inici de la temporada de creuers de l’any que ve, Palamós ja sigui frontera marítima Schengen”

A banda del turisme, també ha augmentat el tràfic de mercaderies al port: en els darrers cinc anys ha crescut un 50%.
El port se sosté econòmicament gràcies al tràfic de mercaderies. Darrerament ha mostrat una tendència positiva fins acumular aquest 50% de creixement en uns anys que han estat difícils per a l’economia en general. Això és una mostra que el port de Palamós és molt competitiu en el seu segment de tràfics. D’altra banda, però, cal tenir en compte que les escales de creuers no només representen un rendiment econòmic per al port, sinó que repercuteixen en l’activitat comercial tant de Palamós com de les comarques gironines.

En quin estat es troba el procés per aconseguir que el port de Palamós obtingui la categoria de frontera exterior de la UE, una vella reclamació de la Cambra?
Malgrat estar en un moment polític delicat, els contactes no s’han aturat. Sóc optimista i crec que és possible que a l’inici de la temporada de creuers de l’any que ve, Palamós ja sigui frontera marítima Schengen.

“Hi ha un canvi de tendència cap a l’estabilització de les expectatives, però encara no es detecta un clima clar de recuperació”

Des de la Cambra també es fa pressió pel desenvolupament del Corredor Mediterrani. Quines altres infraestructures consideren importants per a la regió?
El Corredor Mediterrani depassa l’àmbit de la Cambra de Comerç de Palamós; es tracta d’una aposta de futur del país i d’Europa. Pel que fa a les infraestructures més properes que cal accelerar, hi ha el centre intermodal de El Far–Vilamalla, el ramal ferroviari amb ample internacional de Port-Bou i el desdoblament de la N-II.

Canviant de tema, des de la Cambra han detectat els famosos brots verds?
El mes de febrer vàrem publicar una enquesta de conjuntura feta a un centenar d’empreses en què s’observava un canvi d’expectatives. Si bé el 2013 va ser majoritàriament pitjor que el 2012, aquest any s’ha produit un canvi de tendència cap a l’estabilització de les expectatives, però encara no es detecta un clima clar de recuperació.

Els comentaris estan tancats.