Revista d'Anàlisi Plural

El contacte conscient: massatges que curen

0
La fisioterapeuta Therese Bertherat és la mare d’aquesta teràpia corporal que converteix un massatge en remei per alliberar cos, ment i esperit.
Massatges que curen
Per molt fort i musculós que sigui l’aspecte d’un pacient, unes mans poden fer miracles. Amb un massatge ben fet, la tensió i la crispació acumulades poden desaparèixer.     / SHUTTERSTOCK

M. Lluïsa Valls Carreres
Massagista a l’Hotel Balneari Vichy Catalan
Titulada en Reflexologia Podal, Reflexologia Chakres, Massatge Terapeutic,
Drenatge Limfatic, Digitocupuntura, Reiki i Terapia regressiva

El contacte conscient és una de les eines bàsiques amb les quals treballen els massatgistes. Es tracta d’un tipus de contacte que convida el pacient a recuperar la fluïdesa energètica del seu propi cos mitjançant la confiança en unes mans –les del terapeuta- que treballaran per tornar el to adient a uns músculs tensos i crispats, aconseguint, d’aquesta manera, un massatge terapèutic o sanador.
Per realitzar aquest tipus de contacte, però, el propi terapeuta ha d’estar-hi predisposat. Així, per començar, ha de percebre l’alineació del seu propi cos, de la seva ment i del seu esperit, per tal d’abordar, després, el cos del pacient amb un contacte que va més enllà d’efectuar manipulacions sobre músculs i simples tendons. És un contacte, per tant, que es realitza en silenci -sense presses i sense pauses- i en el qual s’exerceix pressió sobre els peus, el rostre i l’esquena de l’altre amb la presencia necessària que permeti connectar –subtilment i alhora de forma evident- un mateix amb l’altre. S’aconsegueix, així que el cos s’obri i s’alliberi de les seves tensions físiques i emocionals.

És un contacte sense presses i sense pauses, a través del qual el cos s’obre i es redimeix de les seves tensions físiques i emocionals

La força no ho és tot
Durant el massatge, però, cal recordar que les mans del terapeuta i la seva força no són el més transcendent. Per molt fort i musculós que sigui l’aspecte d’un pacient, unes mans poden fer miracles! Amb un massatge ben fet, tenint en compte els criteris esmentats, la tensió i la crispació acumulades poden desaparèixer. La clau rau a percebre com, encara que sembli per art de màgia, amb aquesta consciència cada múscul va cedint i prenent el seu to muscular apropiat.
El terapeuta nota que no és la força física de les seves mans la responsable de relaxar un cos engarrotat, sinó la pròpia voluntat de la persona que descansa a la llitera. Perquè gràcies al contacte conscient, no hi ha cap problema a deixar fluir l’energia.
En sentir-se escoltat -per dir-ho d’una manera peculiar-, el mateix pacient es deixa anar des de la punta dels dits fins l’últim cabell.

  Entendre i reconduir el cos
Al llibre El cos té les seves raons, l’escriptora i fisioterapeuta francesa Therese Bertherat afirma, a través de metàfores, com un individu pot recuperar la seva pròpia identitat i benestar a partir de tractaments que, com en el cas del contacte conscient, tenen com a base entendre i reconduir el nostre cos.

Els comentaris estan tancats.