Revista d'Anàlisi Plural

Biblioteca Empresarial: entrevista a Jaume Gurt

0
Jaume Gurt
Jaume Gurt

Canvis ràpids sacsegen des de fa uns anys el mercat laboral sense miraments. I això no ha fet més que començar. Jaume Gurt ens dóna les claus per estar preparats a l’hora d’afrontar aquests reptes amb positivitat i eficàcia. Una obra prima que, com a mínim, et mostrarà el camí per esdevenir l’amo del teu destí professional.

 
 
 
 
Coordinació: Berta Seijo
 


Quines són les forces del mercat laboral del futur a les quals fa referència al seu llibre?
En primer lloc, la tecnologia totalment disruptiva, que ha donat lloc a una transformació absoluta de la forma de relacionar-nos, de treballar. En segon lloc, les noves generacions, que tenen una vinculació molt gran amb la tecnologia i que són portadores d’una humanitat intrínseca, d’una manera diferent de veure la vida que trenca amb els paradigmes actuals de la relació entre treballadors i empresa, i que deriva en molts casos en l’emprenedoria. Si tens la teva pròpia empresa esdevens l’amo del teu temps. A continuació, trobem el balanç entre diverses generacions, i també Internet, que està canviant el món i et permet accedir a la informació quan i com vulguis.

I a ser més transparents també, veritat?
Aquest és un altre factor. Les xarxes socials ens obliguen, tant a les persones com a les organitzacions, a ser més honestos amb nosaltres mateixos i amb la societat en general. Després hem de destacar que el coneixement ja no és diferencial a l’hora de trobar feina. Les soft skills del candidat han guanya terreny. I, per últim, el lideratge també ha canviat, els líders ja no són físics, sinó digitals i col·lectius. Pensa en el negoci de les apps; tenen milions de persones darrere! Totes aquestes forces es retroalimenten i hi podríem afegir altres com la robòtica, la intel·ligència artificial…

En aquesta línia, com creu que evolucionarà aquest estira i arronsa entre el factor humà i el tecnològic amb el pas del temps?
Una de les conseqüències directes que ens portarà aquest canvi és la polarització de la societat en dos bàndols: aquells que saben fer ús de les noves tecnologies i aquells que no. A Catalunya hi ha llocs de treball que no es poden cobrir encara que hi hagi milers de persones a l’atur… Fixa’t com el mercat demanda habilitats que aquestes persones no tenen i que les condemna a un empobriment. Hem d’aprofitar aquesta gran oportunitat que ens brinda el boom de la tecnologia per construir el món que volem.

“Hem d’aprofitar el boom de la tecnologia per construir el món que volem”

Si ens centrem en el títol del seu llibre, ser feliç a la feina depèn del treballador o de l’empresa?
A vegades sembla que els directius han de donar el primer pas, però personalment crec que també es pot fer a la inversa. Tinc molt clar que la felicitat depèn d’un mateix; som nosaltres com a individus els que podem triar com vivim el nostre dia a dia a la feina. Està clar que si fem tot el possible per gaudir treballant, estarem triant l’opció més saludable i les jornades se’ns faran més curtes. Ara bé, si el motor d’aquest canvi és l’empresari, la gestió s’ha de fer a través d’escoltar i conèixer els treballadors, de ser transparents, de ser un exemple…

I d’oferir-los eines que els ajudin a sentir-se millor per dins?
Exacte. El 2010 a Infojobs vam obrir una sala on fem ioga, meditació, tècniques de relaxació… Són eines que no només et serveixen a la feina, sinó també a la teva vida personal. Si una persona està a gust, la seva relació amb l’empresa canvia perquè veu que aquesta realment la cuida, i això impulsa un moviment positiu que enriqueix també la mateixa organització: les capacitats d’innovació i de treballar en equip milloren, les baixes es redueixen dràsticament, els resultats econòmics van a l’alça, etc. Hi ha estudis que ho demostren!

El 2002 va abandonar una feina estable i ben remunerada per embarcar-se en un projecte innovador però amb moltes incògnites: Infojobs. Parli’m del factor risc i de la por al fracàs.
A l’àmbit laboral moltes vegades ens centrem només en l’èxit i oblidem els aprenentatges, sense pensar que inherent al fet d’innovar i emprendre hi ha la possibilitat de fallar. Per tant, les empreses han d’interioritzar que sense risc no hi ha benefici. Això sí, a l’hora d’equivocar-nos es tracta de ser ràpids i àgils.

Vostè és un testimoni privilegiat de l’oferta i demanda al mercat laboral espanyol. Realment estem en el camí de la recuperació? D’aquí a uns anys l’alt índex d’atur serà un malson del passat?
Sí que hi ha recuperació; ho veiem amb els indicadors del nombre de llocs de treball que s’ofereixen –des del segon semestre del 2014 estem creixent un 30% anualment–. És cert que el PIB creix però això no es tradueix en menys atur. I és perquè la tecnologia permet que les organitzacions guanyin més diners amb un nombre menor de treballadors. Si mai arribarem a una taxa d’atur com l’anterior a la crisi és tota una incògnita. Depèn de com afrontem el futur.

Un líder amb esperit

Jaume Gurt va cursar Enginyeria de Telecomunicacions i un màster en PDD a l’IESE. L’any 2002 va incorporar-se a Infojobs com a director comercial per després passar a dirigir l’empresa des d’una òptica que divergeix força de la manera de fer convencional. De fet, la cultura empresarial que proposa està basada en la felicitat i el desenvolupament de les persones que treballen en aquest portal líder d’ofertes de feina a Espanya. Ell mateix va comprovar com tècniques com la meditació i el ioga poden ajudar a les persones a millorar com se senten per dins i al seu lloc de treball. Actualment, Gurt és el director de RH de Schibsted Spain, una multinacional noruega que integra Infojobs, Fotocasa, Vibbo, Coches.net i Milanuncios.

mon-empresarial-006-disenya-tu-futuroDiseña tu futuro
Pàgines: 240
ISBN: 9788416029631
Editorial: Conecta

Enviar Comentari