Revista d'Anàlisi Plural

Perspectiva del trimestre: Les revisions de previsions i projeccions d’aquest últim trimestre

0

Totes les revisions de previsions i projeccions d’aquest últim trimestre del 2019 coincideixen en un biaix a la baixa. A finals de setembre, l’OCDE presentava una estimació del creixement mundial pel 2019 que se situava per primera vegada en molt de temps per sota del 3%, amb una revisió de -3 dècimes, i amb unes perspectives pel 2020 només marginalment millors i, en tot cas, per sota de les anunciades pel mateix organisme abans de l’estiu.

JOAN TUGORES QUES. Catedràtic d’Economia de la UB.


La taula 1 en resumeix les principals xifres i, entre parèntesi, les revisions efectuades el mes de setembre respecte del maig, pràcticament totes a la baixa, amb especial quantia a economies com l’Índia o als Estats Units, que semblaven encarrilar el creixement més sòlidament fins fa poc. A la zona euro, les dificultats d’una Alemanya, molt bolcada en les exportacions, a la qual les friccions del comerç internacional li passen una elevada factura, així com l’estancament d’Itàlia, són objecte d’atenció. La taula 2 recull les recents projeccions per a l’economia espanyola publicades pel Banc d’Espanya en què es mostren xifres superiors a la mitjana europea, però, així mateix, revisades a la baixa i apuntant a creixements inferiors al 2% pel 2020 i 2012.

Les complicacions del sistema comercial mundial, amb les incerteses de quin serà finalment l’abast de la “guerra comercial” que, iniciada entre els Estats Units i la Xina, s’està estenent a cada vegada més àmbits sectorials i geogràfics, constitueixen un ingredient essencial, però no l’únic, per explicar aquestes unànimes revisions a la baixa i el biaix cap a un major pessimisme. La mateixa Organització Mundial del Comerç revisava, a principis d’octubre del 2019, les seves estimacions d’evolució del comerç mundial per a aquest any, abaixant-les del 2,6% (estimació a l’abril) a un modest 1,2%, que significava un pràctic estancament a la recta final d’enguany. I amb unes perspectives anunciades pel 2020 d’un interval d’entre l’1,7 i el 3,7%, una forquilla tan àmplia que reflecteix més incertesa que cap altra cosa.

 

Enviar Comentari