Revista d'Anàlisi Plural

La donació d’òrgans, sang i teixits: un mercat de cerca i aparellament –gairebé– perfecte

0

mon-empresarial-002-aurora-massipA Catalunya, cada any 250.000 persones donen algun tipus d’element biològic propi en benefici d’altres sense conèixer ni qui són ni quina és la necessitat concreta que tenen. En alguns casos, com la sang, l’aparellament és més fàcil, però en altres, com els òrgans o el moll d’os, requereix de models molt més complexos. Descobrim com funciona aquest mercat.

Aurora Masip. Directora de Comunicació del Banc de Sang i de Teixits de Catalunya.


mon-empresarial-002-transfusio-sangLa Katheleen és una noia britànica de 15 anys. Viu en un petit poble prop de Londres. Avui, s’ha decidit a escriure una carta d’agraïment a algú de qui no en sap el nom. De fet, no en sap res de res. Ni com es diu, ni on viu, ni quants anys té, ni quina música escolta, ni quins gustos té en el vestir. El que sí que sap és que li deu la vida. Que si ella avui pot riure -com fa gairebé permanentment-, cantar, jugar, estudiar i escoltar música és gràcies a ell o ella. Perquè la Katheleen va rebre la sang donada del cordó umbilical d’aquest ell o ella anònim que el va donar en néixer. Ella necessitava un trasplantament per poder superar la leucèmia que patia, i aquest cordó va arribar del banc de cordó umbilical de Barcelona, de Catalunya. La Katheleen, avui, escriu una carta adreçada a aquest banc per donar les gràcies a no sap qui… per la vida que avui pot fruir.

mon-empresarial-002-caixa-transplantamentCom la Katheleen, cada any hi ha 250 persones al món que reben una donació de cordó umbilical procedent de Catalunya per tractar-se de leucèmia. És només una de les malalties que requereix la donació d’un element biològic d’un altre per poder ser tractada. Ara bé, l’encaix no és fàcil ja que fa falta que hi hagi una compatibilitat molt precisa entre donant i receptor, i és per aquest motiu que hi ha un registre mundial de sang de cordó umbilical donada altruistament arreu a disposició de tots els malalts, siguin d’on siguin. Perquè ens en fem una idea, el Banc de Cordó de Catalunya disposa de 18.000 unitats de cordó a punt per qui les necessiti, a qualsevol hora i en qualsevol lloc del món. 18.000 en reserva per unes 250 que reben un trasplantament procedent d’aquí. Una equació que no aguantaria un mercat convencional, però que és òptim en un mercat en què hi va la vida d’una persona.

Així és com funciona la donació d’elements biològics, ja sigui cordó umbilical, moll d’os, òrgans, teixits, o sang, i Catalunya és un referent a l’Estat espanyol, i també a nivell internacional, ja que té l’índex de donacions d’òrgans més alt. L’Organització Catalana de Trasplantaments és la responsable que aquest encaix sigui possible, especialment en els elements que no es poden conservar, com és el cas dels òrgans, que requereixen una ràpida resposta per poder arribar al receptor immediatament després de la donació.

El Banc de Cordó de Catalunya disposa de 18.000 unitats de cordó a punt per qui les necessiti, a qualsevol hora i en qualsevol lloc del món. 18.000 en reserva per unes 250 persones que reben un trasplantament procedent d’aquí. Una equació que no aguantaria un mercat convencional però que és òptim en un mercat en què hi va la vida d’una persona

LA SANG, UNA NECESSITAT REGULAR DE DONACIONS
En el cas de la sang, a Catalunya cada dia calen al voltant de 1.000 donacions per atendre els malalts a qualsevol hospital. Per aconseguir-ho, es reben més de 250.000 donacions l’any, que serveixen per atendre operacions de trasplantament, però també malalts de càncer, d’anèmia, de problemes de coagulació o d’altres malalties com l’hemofília.
El sistema centralitzat, en què una única organització és la que s’encarrega de la donació, el processament, l’emmagatzematge i la distribució de la sang, fa que sigui el més eficient de l’Estat. El Banc de Sang i Teixits és l’encarregat d’aquesta tasca, i a més de sang i teixits, conserva tots els elements biològics que es poden emmagatzemar per atendre els pacients a Catalunya i a altres llocs. Des de la llet materna, a la sang, els teixits i també els cordons umbilicals donats per famílies. Com el que va salvar la vida de la Katheleen.

QUI ÉS QUI A CATALUNYA?
OCATT
mon-empresarial-002-ocatt L’Organització Catalana de Trasplantaments és la responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l'extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l'intercanvi d'òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya. La missió és que aquest mercat de cerca i aparellament funcioni al màxim de bé possible per poder atendre les necessitats dels malalts.
Des de l’OCATT es gestionen les llistes de pacients que esperen un trasplantament, s’atorguen els òrgans oferts segons uns criteris marcats, i es fa el seguiment dels pacients trasplantats.
Més informació a ocatt.gencat.cat
Banc de Sang i Teixits
mon-empresarial-002-banc-de-sang-i-teixits-logotipEl Banc de Sang i Teixits de Catalunya és l’entitat pública encarregada de garantir que tots els pacients de Catalunya tinguin sang i teixits segurs i suficients en el moment que la precisen. Cada any, atén més de 60.000 persones i rep més de 300.000 donacions altruistes per poder desenvolupar l’activitat que fa. Rep les donacions, les processa, guarda i distribueix a tots els hospitals de Catalunya.
Més informació a bancsang.net

Llegeix també:
El mercat de donació i transplantament d’òrgans a Catalunya.
Entrevista a Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Transplantaments.

Enviar Comentari