Revista d'Anàlisi Plural

Bon Preu. Compromís social, excel·lència i creixement

0

Oriol Amat. Catedràtic d'Ecpnomia de la Universitat Pompeu Fabra.El 7 de setembre de 1974 va obrir les portes el primer establiment d’aquest grup català de distribució de gran consum amb seu a les Masies de Voltregà (Osona) i que ja compta amb 162 botigues i una plantilla amb 4.500 treballadors.

Text: Oriol Amat. Catedràtic d’Economia Financera de la UPF, economista i president d’ACCID.


ELS ORÍGENS
Parlar de Bon Preu és parlar d’en Joan i en Josep Font, dos germans que han viscut des de petits en el món del comerç, ja que la seva família tenia una parada de bacallà en places i mercats. Arran d’un viatge de motxilla a França, però, en Joan, que aleshores tenia poc més de 20 anys, va descobrir l’autoservei, un nou model de botiga que creixia amb força. I així, l’any 1974, els dos germans decideixen independitzar-se dels pares i obren el primer punt de venda en règim d’autoservei a Manlleu (Osona). 40 anys després, el Grup Bon Preu és una empresa consolidada en el sector de la distribució de gran consum amb 162 establiments d’alimentació (Bon Preu, Esclat) i 32 benzineres Esclatoil sota la direcció d’en Joan (en Josep, n’és el sotsdirector).

Bon Preu FitxaLA MISSIÓ
Amb l’objectiu, però, d’entendre millor el Grup, cal conèixer primer quina és la seva missió: “Som una organització catalana de caràcter familiar compromesa amb els ciutadans i amb el seu territori, que hem orientat la nostra activitat en el mercat català, amb l’anhel de ser útils i donar la màxima satisfacció en el dia a dia dels ciutadans i clients quant a preu, servei i qualitat del producte”, expliquen des de l’empresa.

ELS TRETS DIFERENCIALS
Al llarg dels darrers anys, el Grup Bon Preu ha anat augmentant la seva quota de mercat. Entre els factors que expliquen el seu èxit podem destacar:

Bon Preu, directius
El capital de Bon Preu és propietat dels dos germans Font.

• És una empresa familiar: el capital és propietat dels dos germans Font. Això afavoreix diversos trets que són comuns en moltes empreses familiars, com ara una estratègia amb visió a llarg termini i un ambient d’esforç i sacrifici. Com a mostra es pot dir que el Comitè de Direcció es reuneix tots els dissabtes al matí, des de les 10 fins a la una de la tarda. En Joan Font ens recorda que “als 9 anys, el pare ja em duia a les cinc de la matinada a muntar la parada al mercat abans d’anar a l’escola”.

• És una empresa catalana: el seu mercat és Catalunya i Bon Preu té un fort compromís amb el país. Ho demostra la seva política lingüística que es fa palesa, per exemple, en la retolació dels establiments; en el fet que els empleats es dirigeixen, en primer lloc, als clients en català, i en l’etiquetatge dels productes propis. Per altra banda, és la cadena que compta amb un percentatge més elevat de producte d’origen català, que supera el 68% de l’assortiment.

• Lidera la innovació: el Grup porta molts anys liderant iniciatives en el sector de la distribució de gran consum. Vegem-ne uns quants exemples. Va ser la primera empresa de Catalunya a implantar caixes amb escàners en els punts de venda l’any 1984. Fou el primer grup a introduir la bossa biodegradable (2006) i a fomentar-ne la reutilització, l’any 2008, amb la campanya “Millor que una bossa de plàstic”, que va permetre reduir en un 40% les bosses de plàstic d’un sol ús. Un altre exemple d’innovació són alguns dels establiments més recents del Grup que estan dissenyats per reduir el consum energètic i compten amb la Certificació Energètica A de la Generalitat de Catalunya.

Bon Preu recolza el producte proper i fresc
Els supermercats recolzen els productors de proximitat; a és, alguns dels productes carnis són d’elaboració pròpia.

• Recolza el producte proper i fresc: l’empresa aposta pels productors de proximitat. S’atribueix un gran valor al fet que la carn, el peix, la fruita i la verdura provinguin de les zones productives catalanes i també dels elaboradors artesans de xarcuteria i formatgeria de cada comarca. A més, alguns dels productes de fleca i carnis són d’elaboració pròpia.

• Potencia la relació preu-qualitat: per aconseguir l’excel·lència, l’empresa utilitza eines com ara els equips de millora continua i sistemes de suggeriments. En l’estudi de satisfacció de l’OCU de 2014, Bon Preu és la més ben valorada d’un total de 21 cadenes de supermercats d’arreu de l’Estat. Figura al capdavant de la llista gràcies a la bona valoració que ha rebut en tots els àmbits, entre els quals destaquen el servei, la qualitat de productes frescos, la varietat de marques i la competitivitat en preus. Un altre aspecte molt ben valorat són les botigues pel seu disseny, ordre i neteja.

Un tret diferencial del Grup és l’assortiment (11.000 productes) que té a les botigues, molt més elevat que molts dels seus competidors

• Compta amb un ampli nombre de referències: un tret diferencial del Grup és l’assortiment (11.000 productes) que té a les botigues, molt més elevat que molts dels seus competidors. L’Informe OCU 2014 destaca també que “té una de les marques pròpies més apreciades i compta amb una varietat de marques disponibles molt per sobre de la mitjana”.

Bonpreu aposta per l'equip humà
Bon preu aposta per la seva gent, com ho demostra el fet que el 97,85% dels treballadors té contracte indefinit.

• Aposta per l’equip humà: a més d’invertir força en la selecció i formació de la plantilla, Bon Preu aposta per la seva gent com ho demostra el fet que el 97,85% té contracte indefinit.

Benzinera del grup Bon Preu
Benzinera del grup Bon Preu.

• Reinvertir els excedents: la major part dels beneficis de l’empresa es destinen a l’autofinançament. Això els ha permès d’incrementar les inversions. Un aspecte diferencial és que Bon Preu té la major part de les botigues en propietat. Inditex també té una política similar.

• Fomenta el compromís social: el Grup ha signat múltiples convenis de patrocini amb entitats del món de la cultura i amb ONG que ajuden a col·lectius desafavorits. Com a exemples, podem recordar que Bon Preu va ser la primera gran cadena de distribució alimentària a vendre productes de Comerç Just. També té una política de contractació de béns i serveis a centres especials de treball per aconseguir la inserció de col·lectius amb dificultats per accedir al mon laboral.

El repte de futur dels germans Font passa per seguir generant valor econòmic i social en un sector molt competitiu i en un entorn de canvis accelerats

EL VEREDICTE
En resum, Bon Preu és un grup familiar compromès socialment i amb Catalunya, innovador, amb vocació inversora i amb una bona relació preu-qualitat (de producte i de servei). Però que quedi clar que ningú no els ha regalat res. L’empresa dels germans Font s’ho ha guanyat a pols amb l’esforç diari i amb una política d’excel·lència al llarg de 40 anys.
Així, de cara al futur, el repte dels germans Font passa per seguir generant valor econòmic i social en un sector molt competitiu i en un entorn de canvis accelerats.

LA RESPOSTA A A CRISI
La crisi econòmica global viscuda a partir de 2008 ha provocat una caiguda del consum i una major importància del preu en les decisions de compra dels clients. Per això, en línies generals, el sector ha reaccionat reduintcostos i preus de venda, una decisió que molts competidors estan patint. Bon Preu, en canvi, va actuar ràpidament davant els primers símptomes de la crisi amb mesures de contenció de costos. A més, mentre altres empreses han iniciat processosde desinversió, Bon Preu ha fet adquisicions per tal de seguir ampliant el nombre de botigues i centres logístics. Així, ha seguit avançant en anys molt complicats (veure gràfic adjunt sobre Vendes i EBITDA).
monempresarial-001-bonpreu-grafiques

Enviar Comentari