Revista d'Anàlisi Plural

Infografia: L’intercanvi de mercaderies, a mig gas

0

mon-empresarial-004-mapa-americaL’expansió del comerç ja no sobrepassarà àmpliament el creixement econòmic general com fins ara, com a mínim a curt termini. Així ho afirma l’Organització Mundial del Comerç (OMC) que preveu que el comerç mundial de mercaderies creixi un 3,3% el 2015, en volum, i que hi hagi un lleuger repunt de la producció tant als països desenvolupats com als països en desenvolupament.


Pel 2016, la institució calcula un 4% d’increment. Xifres, doncs, molt per sota del promig anual del 5,1% que s’havia registrat des de l’any 1990. Les causes que expliquen aquesta situació cal atribuir-les en gran mesura, segons el director general de l’OMC, Roberto Azevêdo, “a la prolongada atonia del creixement del PIB després de la crisi financera”. Però, també, a la desigual recuperació als països desenvolupats, a les polítiques monetàries divergents, a les fluctuacions dels tipus de canvi i a les creixents tensions geopolítiques, entre d’altres.
No obstant això, l’organisme internacional confia recuperar una tendència positiva a més llarg termini, atès que “el comerç pot ser un instrument de política poderós per potenciar el creixement econòmic i el desenvolupament”, en paraules d’Azevêdo . I és que el director general de l’OMC recorda que “eliminant les mesures proteccionistes, millorant l’accés als mercats, evitant polítiques que distorsionen la competència i procurant acordar reformes de les normes del comerç mundial, els governs poden impulsar el comerç i aprofitar les oportunitats que aquest ofereix a tothom”.
mon-empresarial-004-europa-asia

 

Llegeix també: Què passa amb el comerç mundial?

Enviar Comentari