Revista d'Anàlisi Plural

Educant per a l’ocupabilitat en base a la competència

0

Neus_PonsEl Cercle d’Economia (1) situa Espanya en un entorn on la fractura social, reflectida en un nivell de desigualtat sense precedents, és fruit de la desocupació, de la caiguda dels salaris i del deteriorament d’alguns serveis públics. Quina formació hem de potenciar tenint en compte aquest context?

NEUS PONS.  Directora de les seus UGranollers i UBarcelona (UVic-UCC).


Sempre hem comentat que l’educació i la formació són claus per afrontar el present i el futur, i per a la mobilitat social. Analitzant les dades de l’informe Carreras Profesionales de los Millennials: Horizonte 2020, de Manpower sobre els Millennials (persones nascudes entre el 1980 i el 1994), ens trobem davant de joves que resumeixen amb un “no em compensa” una situació i un plantejament vital davant la feina i l’aprenentatge que és molt diferent del que hem tingut fins ara. Si a aquests els sumem la Generació Z(els nascuts entre 1994 i 2009), hi afegim un conjunt de persones allunyades d’una educació més “formal” i més properes a la flexibilitat i la creativitat.

Tenint en compte aquest context, si volem que les universitats, escoles de negocis i centres educatius segueixin sent claus per donar resposta a l’entorn social i a les formes i necessitats d’aquestes generacions, ens hem de replantejar el nostre paper. La formació superior en si mateixa ja no és un sistema de garantia d’accés al mercat de treball. Aquest és un món d’anades i vingudes, on és difícil l’ocupabilitat de la forma com l’hem entès fins ara, ja que l’ocupabilitat no tracta de coneixements sinó de competències.

(1) Document d’opinió Cercle d’Economia, maig 2016.


formacionEl gran repte de l’educació actual consisteix a formar la generació amb més accés a la informació de la història, persones creatives i autònomes que es relacionen digitalment, però que també han d’aprendre a treballar en equip i a crear les seves pròpies empreses. Per tant, el sector educatiu no ha de deixar de banda ni l’emprenedoria ni el món digital, ni les competències més transversals. En paraules de Howard Gardner, hem de formar bons professionals i aquests són ECE: excel·lents, compromesos i ètics.

 

Enviar Comentari