Revista d'Anàlisi Plural

El viatge de fundador a CEO: principals lliçons

0

Molts fundadors ocupen un segon pla a les seves empreses -o són eliminats- en favor de líders que es consideren més capaços. Steve Jobs, per exemple, va ser deposat d’Apple, però va enginyar la seva pròpia segona oportunitat aconseguint un canvi notable. La majoria, però, no té aquesta sort. Com s’adapten els fundadors reeixits als seus rols en evolució? Quines lliçons sobre lideratge podem aprendre d’ells?

LINDRED GREER. Professora assistent de Comportament de les organitzacions a Stanford Graduate School of Business.


1. Els fundadors sovint no tenen experiència formal de lideratge. Tots ells necessiten anar més enllà del producte i pensar en els seus empleats i en com liderar-los i motivar-los. El lideratge pot ser après per qualsevol persona i en qualsevol nivell. Busqui oportunitats per connectar amb els mentors de lideratge, gestionar a col·legues menors, dirigir projectes i assajar les seves capacitats. El desenvolupament proactiu de les habilitats de lideratge demostra una mentalitat de creixement que l’ajudarà a avançar en la seva carrera.

2. Els líders eficaços aconsegueixen equilibrar la confiança en la seva pròpia visió per a l’empresa amb la humilitat de convidar i acceptar diversos punts de vista relacionats amb el treball. En qualsevol nivell, combinar la confiança en les pròpies habilitats amb estar obert a rebre ajuda, suport i direcció dels altres farà més flexible i més fàcil treballar en equip.

3. Dos caps resolen problemes millor que un de sol, però el lideratge conjunt generalment no funciona; els equips necessiten una sola veu-guia. Si una startup té dos (o més) fundadors, un ha de liderar, i l’altre ha de desenvolupar rols secundaris clarament definits des del principi per reduir el potencial de conflicte.

4. Els advocats del diable constructius poden ser valuosos per a qualsevol líder perquè desafien el seu pensament i garanteixen que es considerin diverses opinions. N’hi hauria d’haver en tots els nivells d’una empresa, ja que són beneficiosos per a la productivitat. Estigui obert a punts de vista nous o diferents en el seu treball quotidià, i atreveixi’s a exercir vostè també d’advocat del diable amb aquells que l’envolten per ajudar-los a prendre millors decisions.

5. Els líders han d’assegurar que cada empleat comparteixi la visió del fundador, així com els valors i metes de la companyia. La comunicació de lideratge ha de ser bidireccional: els millors líders es reuneixen regularment amb tota la companyia per reforçar la seva visió i sol·licitar feedback.


 Els millors líders pensen com un CEO, no només com un fundador; practiquen la “humilitat confiada”, accepten l’autoritat de decisió, fomenten -i aprenen de- el conflicte constructiu i abracen la supercomunicació.

 

 

 

 

 

Enviar Comentari