Revista d'Anàlisi Plural

Marc Allen: La visió, els valors i la realitat diària

0

En la seva obra El emprendedor visionario, Marc Allen aporta una connexió senzilla entre els grans principis de la gestió, el desenvolupament del treball diari en el món de l’empresa i l’equilibri personal. Ho fa a través d’una història novel·lada protagonitzada pel fundador d’una start-up i el seu mentor, relat que posa les bases d’una extensa bibliografia que el portarà a aprofundir tant en la mecànica per aconseguir l’èxit professional com en el creixement espiritual necessari per a qualsevol líder.

Text: Argelia Garcia. CEO de ToGrowfy i consellera delegada d’External Financial Management.


El nostre sistema educatiu i, en general, la transmissió de coneixement econòmic en el nostre entorn cultural es basen de forma implícita en una separació rotunda entre les bases teòriques, la realitat empresarial diària i la capacitat de l’ésser humà per enfrontar-se a tot això. Aquest plantejament és recurrent i tots ens hem anat acostumant a ell. És per aquest motiu que moltes vegades no som ni tan sols conscients que entre allò que aprenem i llegim hi ha un llarg camí fins a aconseguir un assoliment real.
No obstant això, quan es demana a un grup d’alumnes de màster que escrigui de forma anònima la seva major preocupació en aquell moment, el que resulta és una barreja equilibrada de problemes personals i professionals de tipus pràctic; molt pocs dilemes teòrics surten a la llum. I aquest és un fenomen igualment present en el sentir habitual de les persones que lideren les empreses.

La visió que porta a l’èxit requereix que els desitjos esdevinguin intencions, i aquestes accions executables. Per això Allen es dirigeix a l’empresari emprenedor i li proposa que planifiqui el seu treball i executi la seva idea

Per tal d’entendre una mica més aquesta connexió entre els grans principis de gestió, el desenvolupament del treball diari en el món de l’empresa i l’equilibri personal, val la pena aprofundir en l’obra de Marc Allen, reconegut escriptor i cofundador de New World Library. Concretament, el seu llibre El emprendedor visionario (Empresa Activa, 2002) aprofundeix en aquesta qüestió, com veiem a continuació.

Visió
En la seva obra, Allen proclama de manera contundent que “tota empresa amb èxit es basa en una visió”. Quelcom similar sosté en el seu llibre Avançant: claus per sobreviure i créixer (Profit Editorial, 2014) l’economista català Oriol Amat apuntant que, “perquè una empresa creixi, els seus fundadors han de voler-ho”. Són afirmacions que poden resultar òbvies a simple vista, però la veritat és que el món empresarial està ple d’empreses que semblen vegetar esperant que la generació espontània produeixi creixement.
La visió que porta a l’èxit requereix que els desitjos esdevinguin intencions, i aquestes accions executables. Per això Marc Allen es dirigeix ​​a l’empresari emprenedor i li proposa que planifiqui el seu treball i executi la seva idea.
Aquesta afirmació tan simple i tan clara –que desenvolupa en la seva obra de forma concreta indicant que cal revisar i actualitzar amb dades reals el pla de negoci com a mínim cada mes– és l’essència mateixa de la problemàtica de l’estratègia empresarial. Així ho recullen David P. Norton i Robert Kaplan (2009) quan exposen que el 90% de les empreses no implementa adequadament la seva estratègia i que el 95% dels treballadors no entén la mateixa. I és que l’essència de l’èxit empresarial es troba en aquests tres passos: visualitzar cap a on anem, plasmar-ho en un pla concret i perseguir tossudament la seva execució.

Propòsit
La visió és la forma d’aconseguir el propòsit, però no oblidem que aquest ha d’integrar alguna cosa més que el rendiment econòmic. En altres paraules: afirmar que l’objectiu de les empreses és únicament guanyar diners equivaldria a dir que l’ésser humà només existeix per fer bombar sang al seu cos. Llavors, si volem retenir el talent a la nostra organització, ha d’existir un propòsit que vagi més enllà dels beneficis, és a dir, que estigui lligat a la nostra realització personal, a la dels fundadors i també a la de l’equip.
Aquest equilibri entre els objectius personals transcendents i el que fem cada dia a la nostra empresa no és un concepte abstracte, sinó quelcom amb què topem cada dia a les empreses, que afecta la xifra de vendes, la rendibilitat i, òbviament, la motivació.

Valors i autoconeixement
Cal destacar que Marc Allen va introduir en la gestió empresarial i de forma pionera un seguit de valors que avui dia són generalment acceptats com, per exemple, el respecte al medi ambient.
Així mateix, sobresurt la seva filosofia quant al repartiment de beneficis. I és que, per a aquest escriptor natural de Minnesota, repartir la riquesa entre tots els que la generen (equip intern i també organitzacions d’interès general) és essencial per a produir-la de manera fluïda. Si el lector és un empresari amb beneficis (o desitja ser-ho), recomano la lectura detallada de El emprendedor visionario, ja que segur que el seu punt de vista sobre com distribuir els resultats canviarà.

Si volem retenir el talent a la nostra organització, ha d’existir un propòsit que vagi més enllà dels beneficis, és a dir, que estigui lligat a la nostra realització personal, a la dels fundadors i també a la de l’equip

En resum, podríem dir que Allen defensa la idea que tota empresa reflecteix la consciència del seu propietari. Per això els valors estan íntimament lligats al seu autoconeixement i creixement personal. Amb això s’entreveu que, d’alguna manera, l’equilibri personal dels líders és fonamental perquè l’empresa s’encamini cap a un èxit sostenible que generi riquesa per a l’equip, la propietat i la societat en general.
Desapareix així la separació entre la teoria de la gestió econòmica, la feina del dia a dia i el creixement personal, perquè per a Marc Allen l’èxit empresarial sostingut requereix de líders que es coneguin bé i que treballin de manera sistemàtica i conscient la comprensió del negoci i de la seva pròpia evolució personal, compartint esforços i resultats.

De prop

Marc Allen (Minnesota, 1946) és un escriptor prolífic àmpliament reconegut. El 1977 va cofundar (juntament amb Shakti Gawain) New World Library, organització que va començar en el món empresarial com a petita companyia emergent sense capital i que va acabar convertint-se en una de les principals editorials independents dels Estats Units.
Al llarg de la seva trajectòria professional, Allen ha publicat llibres d’alt impacte com: El poder de l’ara, d’Eckhart Tolle; Les set lleis espirituals de l’èxit, de Deepak Chopra, o La visualització creativa, de Shakti Gawain. Així mateix, aquest editor compta amb una faceta com a músic i compositor; amb el seu segell Watercourse Media ha produït cinc àlbums que han aconseguit àmplia difusió i reconeixement.
Allen ens recorda una figura típicament renaixentista, virtut que li permet esplaiar-se a l’hora de parlar d’allò que ha fet. Les seves idees es basen en èxits reals i, per tant, és capaç d’explicar-les des del moment que neixen fins que esdevenen beneficis empresarials. Tot això, per descomptat, vinculat a la gran necessitat de la humanitat de trobar l’equilibri personal.

Enviar Comentari