Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Jyrki Katainen, Vicepresident de la Comissió Europea i comissari europeu d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat

0

Jyrki Katainen (Siilinjärvi, Finlàndia, 1971) és el vicepresident encarregat d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat des del novembre del 2014. Ha tirat endavant els plans d’inversió llançats per la Comissió Europea, ha fomentat l’economia circular i s’ha encarregat d’impulsar el creixement en una UE que ha arrossegat les conseqüències de la crisi econòmica fins fa poc. En aquesta entrevista en exclusiva per a Món Empresarial, fa balanç del seu mandat i analitza els reptes futurs de la Unió quan està a punt de finalitzar la seva feina a la Comissió Europea.

Text: Esther Herrera.
Fotos: Comissió Europea


Katainen, que no repetirà com a comissari pel proper mandat, se sent “molt afortunat i honrat d’haver treballat com a vicepresident de la Comissió Europea i d’haver tingut un impacte en la vida diària de 500 milions d’europeus.”

El passat 9 d’abril, va tenir lloc la cimera UE-Xina. Com de preocupada està la UE pel gegant asiàtic? La Comissió Europea sovint ha dit que són aliats estratègics, però, també, competidors i rivals. Es pot arribar a un equilibri?
En el món actual, la relació entre la Unió Europea i la Xina és més important que mai. Compartim els mateixos reptes, en el sentit que creiem que treballar junts és el que fa que el món sigui més fort, més segur i un lloc més pròsper. Tot i així, també hem d’assegurar-nos que hi ha una reciprocitat en les nostres relacions comercials i que les nostres empreses podran treballar en igualtat de condicions.

“L’economia europea continuarà creixent per setè any consecutiu aquest any 2019, però de forma moderada. Per això, davant d’aquest retrocés, encara té més sentit mantenir les inversions, i per això vam llançar el Pla d’Inversió.”

La Cimera UE-Xina va demostrar que podem tenir un progrés real -tant en l’agenda bilateral com multilateral— i vam reiterar el nostre compromís de mantenir i també renovar un ordre mundial basat en normes que tan bé ens ha funcionat. La nostra declaració conjunta té compromisos clars, sobretot quant a les inversions i al comerç, el canvi climàtic, la ciberseguretat i la competència. En definitiva, una relació més equilibrada i recíproca.

El Parlament Europeu ha aprovat la proposta de la Comissió sobre el plàstic. La UE està suficientment preparada per lluitar com el canvi climàtic?
El plàstic és un material important per a la nostra economia. La nostra vida actualment seria impensable sense ell però, alhora, pot danyar el medi ambient i la nostra salut. La nostra proposta sobre el plàstic, la primera que es fa, transformarà la forma en què el plàstic està dissenyat, el seu ús, la seva producció i el seu reciclatge a la UE. M’alegro que el Parlament Europeu votés a favor de la nostra proposta de prohibir els plàstics d’un sol ús, perquè col·loca la UE a l’avantguarda de la lluita global contra la contaminació marina. Per tant, sí, la UE té la política climàtica més ambiciosa i avançada del món. I ho hem fet en un temps rècord, fent front a un dels reptes més importants actualment: la transició gradual dels combustibles fòssils a una economia sense emissions. Així i tot, les nostres polítiques seran tan bones com sigui la seva implementació i el seu compliment. També hem d’admetre que les polítiques aplicades fins ara no seran suficients perquè la UE compleixi els seus objectius de l’Acord de París.

Després de la bona acollida del conegut com a Pla Juncker, ha nascut un nou programa, InvestEU. Què n’espera?
Serà el nostre programa insígnia per incentivar la inversió pública i privada a Europa de cara als pressupostos del 2021 al 2027. InvestEU neix després de l’èxit del Pla d’Inversió per a Europa, que ha mobilitzat 393.000 milions d’euros en inversions des que va començar el 2014. El nou programa unirà en un de sol el Fons Europeu d’Inversions Estratègiques (EFSI), i 13 instruments financers que actualment ja donen suport a la inversió a la UE, amb l’objectiu que sigui més fàcil d’accedir-hi. Amb InvestEU, volem portar el poder de la inversió a la UE a un nou nivell, perquè volem mobilitzar al menys 650.000 milions d’euros en inversió d’aquí al 2027. El nou programa estarà enfocat en quatre àrees: infraestructures sostenibles, R+D i digitalització, PIME, i inversió social. També pretenem que sigui flexible, perquè tingui la capacitat de reaccionar davant els canvis en el mercat i segons les prioritats que hi hagi.

“Sempre buscarem la cooperació amb els Estats Units, també en l’àmbit del comerç. Alhora, hem demostrat que estem preparats per protegir els nostres interessos quan els Estats Units volen actuar d’una forma diferent.”

Quan la Comissió Europea va començar el seu mandat ara fa gairebé cinc anys, la UE encara patia les conseqüències de la crisi econòmica. Ara també hi ha senyals que el creixement torna a moderar-se. Cal preocupar-se?
L’economia europea continuarà creixent per setè any consecutiu aquest any 2019, però de forma moderada. Per això, davant d’aquest retrocés, encara té més sentit mantenir les inversions, i per això vam llançar el Pla d’Inversió. Les condicions han millorat a Europa des que existeix el pla, també gràcies a les reformes estructurals dels estats membres. Justament, esperem que amb InvestEU puguem continuar mobilitzant la inversió pública i privada a la UE, per afrontar les deficiències en el mercat i la falta d’inversió, que dificulten el creixement. I, així, complir amb el nostre objectiu de sostenibilitat, excel·lència científica i inclusió social.

Els Estats Units ja no són l’aliat amb qui ha comptat fins ara la UE. És la fi del multilateralisme?
La Unió Europea i els Estats Units seguiran sent aliats naturals, tot i els desacords que puguem tenir amb la seva Administració en algunes qüestions. Però treballem conjuntament en moltes qüestions, des dels Balcans occidentals a Corea del Nord, d’Ucraïna a l’Afganistan. Sempre buscarem la cooperació amb els Estats Units, també en l’àmbit del comerç. Alhora, hem demostrat que estem preparats per protegir els nostres interessos quan els Estats Units volen actuar d’una forma diferent. A Europa, continuem creient que el multilateralisme i les normes internacionals són la millor forma d’evitar conflictes i enfrontaments en un món multipolar. El suport al multilateralisme es basa en els nostres valors, i estem convençuts que és l’única alternativa. Promoure el multilateralisme, el desenvolupament sostenible i els drets humans és l’estratègia europea per mantenir la nostra pròpia seguretat. Per això continuem defensant l’Acord amb l’Iran, l’Acord del Clima de París, l’Organització Mundial del Comerç i seguim apostant per les Nacions Unides.
Defensar les normes internacionals no hauria de veure’s com un obstacle, sinó com una garantia per a tots. No estem sols en això: des del Canadà a Austràlia, passant per Sud-Amèrica, l’est d’Àsia, el Japó, la Unió Africana i l’ASEAN, encara som molts el qui apostem per un multilateralisme efectiu. La UE seguirà sent un aliat fiable i indispensable amb qui cal comptar en el món actual,

“Com a vicepresident encarregat d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, estic particularment orgullós d’haver treballat en una Comissió que ha ajudat Europa a tornar a un creixement sostenible.”

La Comissió està a punt d’acabar el seu mandat. Han estat cinc anys en què han passat moltes coses. Com creu que serà recordada aquesta Comissió?
Com a vicepresident encarregat d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, estic particularment orgullós d’haver treballat en una Comissió que ha ajudat Europa a tornar a un creixement sostenible. Les dades parlen per elles mateixes: 23 trimestres consecutius de creixement a la UE; un rècord de 240 milions de persones amb feina; 12,5 nous milions de feines des que aquesta Comissió va començar a treballar, i és clar, el Pla d’Inversió. També m’enorgulleixo d’haver promogut l’economia circular. Però encara hi ha feina a fer, com ara preparar l’Agenda Europea de cara al 2019-2024 per afrontar els reptes que la UE té per davant. Per exemple, la lluita contra el canvi climàtic, les amenaces a la nostra seguretat, la pressió en les nostres finances públiques, l’estat de dret… Des d’aquesta Comissió continuarem treballant-hi fins a l’últim moment.

Ja ha anunciat que no repetirà com a comissari pel proper mandat. Quins són els seus plans de futur?
Em sento molt afortunat i honrat d’haver treballat com a vicepresident de la Comissió Europea i d’haver tingut un impacte en la vida diària de 500 milions d’europeus. He servit al meu país com a membre del Parlament, ministre i primer ministre, m’he dedicat a la política durant més de 20 anys i ara és el moment de fer una altra cosa. Què serà? Encara no ho sé. És una cosa que encara hem de parlar amb la meva família, però espero que pugui tenir més temps per estar amb la meva dona i filles.

Enviar Comentari