Revista d'Anàlisi Plural

Les empreses a Espanya: tipologia i necessitats

0

Quina és la composició del teixit empresarial espanyol? Quin pes hi tenen pimes i autònoms per sectors i CA? Quin grau d’innovació assoleixen les empreses? Quins són els seus principals elements de competitivitat? Ho descobrim sota el guiatge de la patronal PIMEC.

Coordinació: Món Empresarial en col·laboració amb PIMEC. 


La importància de la representació de les pimes

 Josep González.
President de PIMEC. 

Les micro, petites i mitjanes empreses són el motor de l’economia espanyola i, al costat dels professionals autònoms, conformen la major part del teixit productiu del nostre país. Per aquesta raó, és fonamental que estiguin ben representades.
PIMEC, com a patronal que defensa els interessos de les pimes i dels treballadors autònoms a Catalunya, destaca l’acord històric al qual s’ha arribat aquest any en relació a la representativitat patrona
El juny del 2018, el Tribunal Suprem no va admetre els recursos de Foment del Treball Nacional i Fepime, i va permetre mesurar la representació empresarial, cosa que va fer possible arribar a un acord sense precedents el passat 16 de març, després que PIMEC iniciés el mesurament de la seva afiliació. Després de 12 anys, vuit processos judicials, i amb la intermediació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, s’ha produït aquest acord, que estableix la unitat d’acció i la paritat en la representació empresarial que PIMEC havia defensat sempre: un 50% -50% entre grans i petites empreses. En benefici de les pimes, s’ha aconseguit que, per fi, el mapa patronal català sigui propi del segle XXI, tal com està configurat en altres països de la Unió Europea i la mateixa Europa.
Després d’aquest acord, i del treball realitzat per PIMEC per a la defensa i representació de les pimes i dels autònoms, així com les seves propostes i accions de lobby, podem concloure que les pimes estan ben representades. No obstant això, aquesta representació, a nivell estatal, de la petita i mitjana empresa enfront de les grans companyies és una cosa que fins fa poc era inexistent.
Per canviar aquesta situació, a finals del 2018, es va constituir la Plataforma pimes, organització empresarial intersectorial a la qual PIMEC s’ha sumat com a membre fundador, i que representa més de 2 milions de professionals autònoms i pimes. Gràcies a aquesta plataforma, s’està treballant juntament amb diferents patronals de tot l’Estat per poder atorgar a les petites i mitjanes empreses la rellevància que els correspon, sota el nou concepte del ‘Capitalisme Exclusiu’, el principal factor del qual és l’equitat i la igualtat d’oportunitats entre empreses, basant-se en els principis de demanda, on es denuncien les polítiques de rendes excessives, mercats regulats, clientelistes i financers.

Les pimes i les seves necessitats
Recentment, he tingut el gran honor de rebre, per part de la Generalitat de Catalunya, una de les seves màximes distincions: la Creu de Sant Jordi. Aquest reconeixement a la meva tasca al capdavant de la patronal catalana PIMEC m’enorgulleix per la importància que té el fet d’ajudar les pimes i els professionals autònoms a enfortir els seus negocis, solucionar-ne els problemes del dia a dia i millorar-ne la competitivitat.
És imprescindible, per a la nostra economia, que les pimes tinguin una bona salut. Així i tot, queda molt camí per recórrer en la millora de la seva situació. Per exemple, cal potenciar la indústria i fer que l’administració pública simplifiqui els tràmits i la burocràcia a la qual les empreses i els autònoms estan sotmesos.

 

Les pimes s’estan adaptant a nous models de negoci i han d’abordar temes com el de la transformació digital si volen créixer o, simplement, sobreviure

Cal una millora de l’eficiència energètica, a través de la reducció dels costos, ja que l’alt preu a què es paga el kW/h resta competitivitat als negocis. També urgeix impulsar mesures en matèria de segona oportunitat i definir iniciatives que acabin d’una vegada per totes amb la morositat empresarial, que tant està perjudicant les pimes. A més, s’ha d’ajudar les empreses en la seva transició a l’era digital.
En matèria d’infraestructures, PIMEC ha instat en diverses ocasions el Govern d’Espanya a complir la inversió pressupostada d’aquesta partida i, en cas de no poder-la executar, derivar a cada comunitat autònoma aquest capital perquè aquestes puguin dur a terme mesures amb l’objectiu de millorar les infraestructures, cosa que afecta de forma molt directa el teixit empresarial.
Pel que fa als treballadors autònoms, considero molt necessari facilitar els processos de relleu generacional, legislar sobre la nova figura de l’autònom digital i col·laboratiu, i intentar simplificar la seva tributació, entre altres qüestions.

Enviar Comentari